Що робити з пористим волоссям

Стали помічати, що ваші локони виглядають неслухняними і тьмяними, постійно січуться і пушать або їм не вистачає гладкості? З такими проявами досить часто стикаються володарки пористого волосся. Що ж це таке, які причини впливають на пористість пасм і як доглядати таку шевелюру, розглянемо в цій статті.

Ознаки, якими можна визначити пористе волосся

За рахунок пористості наше волосся здатне вбирати і утримувати вологу, бруд, пігменти і навіть запахи. Варто відзначити, що існує кілька типів пористості, які різняться між собою положенням кутикули (є верхнім шаром волосків, що складається з кератинових лусочок). Кутикула забезпечує захист внутрішнього стрижня волосся від різних пошкоджень та утримує достатню кількість вологи для підтримки здоров’я пасм.

Коли кутикула щільно прилягає, локони виглядають гладкими, блискучими та здоровими. У сильно пористого волосся вона пошкоджена і розгорнута таким чином, що трохи схожа на кедрову шишку. У такій ситуації пасма легко вбирають у себе вологу, пігменти, пил та сторонні запахи, але ще й дуже швидко втрачають запаси рідини.

Визначити пористе волосся можна за такими ознаками:

  • сухість волосків;
  • жорсткість;
  • сплутаність;
  • відсутність блиску;
  • неживий вигляд волосків;
  • сікають кінчики.

Наявність цих ознак вказує на пористість волосся, проте все ж таки найхарактерніший з них — сухість.

#
Картинка
Назва
Рейтинг
Магазин
1
Двофазний спрей-кондиціонер для сухого та пошкодженого волосся
5
2
Маска для фарбованого волосся
5
3
Маска для волосся з мікрокристалами
5
4
Олія для волосся
5
5
Шампунь для гладкості неслухняного волосся
5

6 причин пористості волосся

Пористе волосся може бути як від народження, так і через неправильний догляд або від несприятливого впливу зовнішнього середовища. Серед найпоширеніших причин можна назвати такі:

  1. Сонячні промені та морська вода. Довго перебувати під відкритим сонцем без головного убору — не найкраща ідея. Під впливом сонячних променів волосся стає сухішим. Аналогічний вплив має і солона морська вода.
  2. Щоденне сушіння феном. Це стосується дії електронного приладу у гарячому режимі. Висока температура розкриває лусочки кутикули, призводячи до зневоднення волосся. Краще сушити пасма на середньому температурному режимі, а завершувати процедуру обдуванням холодним повітрям.
  3. Укладання з використанням прасок та плівок. Вдаватися до їхньої допомоги один або два рази на тиждень — нормально, але користуватися ними щодня і без термозахисних засобів не варто. Можна застосовувати стайлер з паровою технологією, але він лише мінімізує пошкодження структури волосся під час укладання.
  4. Часті фарбування або знебарвлення. Будь-яка суміш із барвником сприяє розкриттю кутикули для проникнення пігменту всередину. Якщо фарбувати волосся досить часто і не змінювати при цьому після фарбування щоденний догляд на спеціальний, кутикула пошкоджується і вже не повертається до розкритого » станом. Внаслідок цього структура волосяного стрижня зміниться.
  5. Використання жорсткої води для миття голови. Вода, в якій міститься багато мінералів і солей металів, може призвести до підняття лусочок кутикули. Така ситуація характерна для регіонів із вапняковими ґрунтами та для тих старих районів, де комунікації зношені. Краще мити голову м’якою або фільтрованою водою або застосовувати засоби догляду, які нейтралізуватимуть металеві частинки.
  6. Неправильний догляд. Важливо підбирати ті засоби, які підходять вашому типу волосся, акуратно розчісувати пасма, не пошкоджуючи їх структуру. Не варто забувати і про кондиціонер після кожного миття голови.

Всі ці причини з часом можуть нашкодити вашій розкішній шевелюрі, а це, у свою чергу, призведе до порушення структури кутикули: лусочки піднімуться, а волоссю буде важче утримувати вологу.

Як потрібно правильно доглядати пористе волосся

Комусь тонкощі догляду за пористими пасмами можуть здатися невиправдано складними. Це зовсім негаразд. Кожен з типів волосся потребує харчування, правильного зволоження, м’якого очищення та захисту від впливу зовнішніх факторів. Які ж засоби краще використовувати та на що орієнтуватися при покупці?

Вибираючи засоби домашнього користування, слід акцентувати увагу на зволоженні, живленні та утриманні вологи. Допомогти з цим можуть такі речовини: кератин, протеїни та олії (тільки в холодну пору року).

Очищайте волосся правильно

Перша і найважливіша процедура — акуратне очищення пасм без сильного тертя та смикання. Завдяки своїй структурі, що легко вбирає пил і запах, пористе волосся досить швидко забруднюється і тьмяніє. Дуже важливо не пошкодити їх і не турбувати кутикулу в процесі миття голови, а ще не використовувати занадто гарячу воду.

Рекомендується також відмовитися від щоденного миття голови, перейти на використання безсульфатних шампунів та раз на тиждень застосовувати скраб для сухої шкіри голови — один раз на місяць, не частіше. Такі засоби справляються не гірше, ніж склади з наявністю сульфатів і парабенів, делікатно очищають шкіру від забруднень. Пам’ятайте, що шампунь слід наносити на кореневу зону, а не на кінчики пасм.

Добре зволожуйте

Маски, бальзами, ополіскувачі та олії дуже ефективно справляються із зволоженням пасм після делікатного миття, а також допомагають відновити здоров’я волосся. Регулярне використання зволожуючих засобів сприяє захисту локонів від втрати вологи, насичуючи пористу структуру та пригладжуючи лусочки кутикули.

Фахівці рекомендують користуватися бальзамом після кожного застосування шампуню. Наносите його з відступом від прикореневої зони в 5 10 сантиметрів.

Після застосування масок, бальзамів та інших зволожуючих засобів локони виглядають більш доглянутими і гладкими, чого і домагаються володарки пористого волосся.

Які засоби потрібно використовувати для догляду за пористим волоссям

Комплексний догляд за пористими пасмами включає зволоження, відновлення, харчування та захист. Однак виробники далеко не завжди вказують на упаковці, для якого типу волосся підходить їх засіб. У цій статті представлені шампуні, бальзами, олії та маски, які підходять для догляду за пористими пасмами.

Маска для волосся

Головна задача маски полягає в інтенсивному харчуванні та догляді за пасмами. Їх слід робити 1-2 рази на тиждень залежно від вашого типу волосся і наявної інструкції засобу. Наприклад, використовуючи маску від бренду GreenSoho, всього за 5 хвилин ваші пасма отримають усі речовини, необхідні для їхнього здорового вигляду. Пористе волосся подібне до губки, що швидко вбирає все в себе, а тому важливо не перетримати маску і виконувати всі дії точно за інструкцією на упаковці.

Вибираючи засіб, звертайте увагу на наявність у його складі зволожуючих та поживних рослинних компонентів.

Олія

Олія для волосся виконує відразу кілька функцій, серед яких:

  • захист від механічних пошкоджень під час укладання та розчісування;
  • надання гладкості та блиску;
  • зниження пухнасті шевелюри.

Деякі олії ще працюють і як потужний відновлювальний та поживний догляд, а тому з легкістю можуть замінити звичний термозахист. До таких засобів можна віднести масла в капсулах від бренду Ellips.

Бальзам для волосся

Бальзам — ще один з обов’язкових засобів догляду за пористим волоссям. При його виборі слід звернути особливу увагу до складу. Легкі силікони, амінокислоти, протеїни та натуральні олії (аргани, жожоба, кокоса) — це ті корисні речовини, які так необхідні пошкодженому пористому волоссю. Вони допомагають утримувати вологу всередині пасм і відновити здоровий вигляд локонів, розгладжуючи лусочки кутикули.

Серед найбільш ефективних бальзамів можна відзначити кошти від бренду Masil, Daeng Gi Meo Ri, REF та Moremo. Завдяки великій кількості активних речовин у складі вони краще за інших справляються з пористістю волосся.

Шампунь

Оскільки пористе волосся легко піддається забруднення, важливо забезпечити їм глибоке, але в той же час делікатне очищення, захищаючи тим самим від ламкості та втрати вологи. Як же вчинити у такому разі? Звичайно ж, купити шампунь, що відновлює, від бренду UNOVE або засіб для сухого волосся від виробника Lion, яке не тільки очищають, але зволожують і доглядають за шкірою голови. Також зверніть увагу на шампунь HADAT проти випадіння волосся і для його росту.

Після застосування шампуню на волосся слід обов’язково нанести бальзам або маску, щоб полегшити подальше розчісування та пригладити лусочки. А для досягнення максимального ефекту краще використовувати засоби з однієї лінійки: наприклад, шампунь, олію, бальзам чи маску від одного бренду.

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що навіть саме неслухняне волосся можна повернути «до життя», якщо забезпечити їм правильний догляд. Пористим пасмам необхідна додаткова турбота, тому що вони найчастіше страждають від нестачі вологи та інших наслідків, що з цього випливають. Все, що вам потрібно зробити для догляду за ними, – підібрати правильні кошти на сайті інтернет-магазину ISEI та забути про проблеми на кілька місяців.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована