Як звузити пори на обличчі

Розширені пори не назвеш перевагою. Вони старять шкіру і візуально додають віку, надають обличчю недоглянутого вигляду і супроводжуються іншими косметичними дефектами. А маскування проблеми тональними засобами призводить лише до подальшого розширення пор.

Регулярний догляд за шкірою з використанням відповідних засобів зменшить видимість пор і оздоровить дерму. Проводити процедури можна не тільки в салоні, а й у домашніх умовах.

Фактори, що впливають на видимість пор

Пори на шкірі можуть бути частково або повністю відкритими. Однак на їхній стан і видимість впливає безліч чинників.

  • Спадковість – структура дерми та розмір пор визначаються генетикою.
  • Тип шкіри. У нормального типу пори, як правило, більш помітні в Т-зоні. Вони практично не проявляються на лобі, вилицях, скронях. Найпомітніші пори й чорні цятки у власників жирної шкіри – пов’язано це з більшим виробленням шкірного жиру, що заповнює фолікул і розширює його гирло. На сухій шкірі вони найменш помітні. 
  • Вік. З віком знижується вироблення колагену, а це безпосередньо впливає на еластичність шкіри. У цьому випадку помітнішими стають і пори. Шкірні покриви втрачають свій здоровий зовнішній вигляд, з’являються зморшки. Вплив гравітації призводить до поступового обвисання шкіри й розтягування пор.
  • Рівень гормонів. Зміни рівня гормонів можуть особливо помітно позначатися на стані шкіри в підлітковий період, під час вагітності або менопаузи. Гормони впливають на роботу сальних залоз і, отже, на розмір пор.
  • Вплив навколишнього середовища. Забруднення повітря, ультрафіолетове випромінювання сонця, а також кліматичні умови не найкращим чином позначаються на стані шкіри та розмірі пор.
  • Неправильний догляд. Недостатнє очищення, використання надмірної кількості складів або засобів з агресивними речовинами, постійне носіння макіяжу провокують засмічення пор, їх розширення і висипання на шкірі..

Гарна новина – розширені пори можна звузити, тому якщо у вас є така проблема, то це не назавжди.

Як звузити пори на обличчі

Процедури для звуження пор на обличчі допоможуть не тільки поліпшити зовнішній вигляд, а й дадуть можливість запобігти розвитку акне та інших шкірних проблем.

Звузити пори допоможе регулярне очищення обличчя для видалення сальних виділень, забруднень і мертвих клітин. Необхідний м’який, але ретельний догляд. Використовуйте спосіб двоетапного вмивання, застосовуючи на етапі зняття макіяжу олійний засіб. Далі вмийте обличчя піною, гелем або будь-яким іншим засобом, що не сушить шкіру. 

Рекомендується використовувати спеціальні відлущувальні креми, препарати з кислотами, здатними розчинити шар ороговілих клітин і розм’якшити себум. Так, саліцилова кислота проникає всередину шкіри та допомагає видаляти надлишкове шкірне сало, що і сприяє звуженню пор. Також можна використовувати засоби з мигдальною, молочною, гліколевою кислотами. 

Ретиноїди допомагають прискорити оновлення клітин шкіри та знизити виробництво шкірного сала, що також може допомогти якщо не звузити порито зробити їх менш помітними..

Ультрафіолетові промені негативно позначаються на здоров’ї дерми та стимулюють виробництво шкірного сала, через що можуть розширитися пори. Від шкідливих спектрів сонячного випромінювання захистять спеціальні креми з хімічними фільтрами.

Чи помічали ви, який гладкий вигляд має шкіра після зняття листової маски? Так діє тимчасовий ефект зволожувального пластиру, коли верхні шари епідермісу насичуються вологою. Тож підтримання достатнього рівня зволоження шкіри робить її й акуратнішою, і здоровішою.

Дотримуючись зазначених вище порад, ви зможете підтримувати здоров’я і красу вашої дерми. Не забувайте також консультуватися з косметологом або дерматологом для отримання індивідуальних рекомендацій і професійної допомоги.

Як звузити пори на обличчі 1

Косметика для звуження пор

Сьогодні косметика для корекції пор випускається в широкому асортименті. Це відбілювальні та матувальні засоби, а також препарати з лікувальними компонентами. Можливо, доведеться спробувати кілька засобів, щоб знайти оптимальний. Адже для боротьби з цією проблемою використовується великий набір рослинних компонентів і мінералів.

Скорегувати розмір пор і очистити їх допоможуть кислоти:

  • саліцилова;
  • гліколева;
  • молочна.

Також застосовуються олії, найбільш популярні:

  • чайного дерева;
  • оливкова олія.

Рослинні компоненти бережуть і оздоровлюють шкіру, ефективні за регулярного використання:

  • плющ;
  • береза;
  • вербена;
  • кора дуба;
  • кропива;
  • календула;
  • алое;
  • череда.

Також слід звернути увагу на продукцію з високим вмістом цинку, додаванням імбиру, грейпфрута, морських водоростей. Ці ж продукти – в їхньому їстівному вигляді – добре додати й до свого раціону. Зовнішній вигляд шкірних покривів корелює із загальним станом організму. Тому збалансоване харчування з великим об’ємом рослинної їжі не забариться благотворно позначитися саме на стані шкіри.

Сироватки

Для розширених пор хороші будь-які кислоти. Але, як правило, ця проблема зазвичай спостерігається у шкіри з надмірним виділенням себума. У цьому разі найефективнішими виявляються саліцилова, мигдальна й азелаїнова кислоти.

Обирайте сироватки, крем-сироватки та лосьйони саме із зазначеними діючими компонентами. Також добре, якщо в складі будуть різні рослинні екстракти.

Креми та гелі з вітаміном С і ніацинамідом

Дія вітаміну В3 (ніацинамід) і вітаміну С (аскорбінова кислота) спрямована на зменшення пігментації, вирівнювання тону і стимуляцію вироблення колагену. Завдяки цьому білку шкіра стає більш пружною. Чим вона щільніша, тим менше помітні пори. Особливо це важливо для зрілої шкіри, на якій більш виражений вплив гравітації.

Вітамін С працює як антиоксидант, запобігаючи фотостарінню і нівелюючи наслідки шкідливого впливу УФ-випромінювання. А ніацинамід регулює вироблення шкірного сала і стимулює синтез церамідів, що допомагають клітинам шкіри регенерувати. Також В3 надає гладкість і пружність, попутно знижуючи видимість зморшок.

Але краще шукати таке поєднання в складі вже готових засобів. Під час самостійного підбору легко помилитися з формою і концентрацією. Тому рекомендується підбирати засоби, в яких одночасно містяться відразу обидві речовини.

Як звузити пори на обличчі 2

Як запобігти розширенню пор?

Пори розширюються і звужуються під дією певних подразників. Щоб уникнути надмірної стимуляції і захистити шкіру, дотримуйтесь певних рекомендацій і використовуйте правильну косметику.

Регулярно проводьте очищення шкіри, підтримуйте оптимальний рівень зволоження, вживаючи достатню кількість води щодня та використовуючи зволожувальні косметичні засоби.

Збалансовано харчуйтеся з великою часткою в раціоні овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, з Омега-3 жирними кислотами. Відмовтеся від молочних продуктів, смаженої їжі та надлишку жирів.

Схема правильного догляду за шкірою містить такі кроки:

  • відлущування й очищення обличчя один або два рази на тиждень за допомогою м’якого пілінгу або скрабу;
  • використання складів з ретинолом для стимулювання виробництва колагену в шкірі;
  • застосування кремів із ніацинамідом;
  • використання масок для обличчя;
  • миття обличчя холодною водою сприяє звуженню пор і покращує мікроциркуляцію крові.

Приховати блиск шкіри та розширені пори допомагають матувальні креми. Вони здатні адсорбувати жир з поверхні епідермісу завдяки рисовій або кукурудзяній пудрі, що міститься в складі.

Добре працюють і силіконові праймери. Вони створюють рівний захисний шар, що робить поверхню шкіри більш гладкою. 

Всі ці способи для звуження пор можна без проблем ввести в домашні доглядові процедури. Але перед купівлею конкретних засобів краще проконсультуватися з косметологом, щоб підібрати індивідуальну програму.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора
Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована