У чому різниця між скрабом і пілінгом

Скрабування і пілінг належать до основоположних процедур догляду за обличчям. З їхньою допомогою здійснюється очищення обличчя, під час якого відлущують омертвілі клітини, видаляють жир, виконують підготовку до подальшого живлення і зволоження шкіри.

Очищення можна виконувати механічним методом (для цього використовують скраби) або хімічним – цей спосіб відомий під назвою пілінг.

Як діє пілінг

Компоненти пілінг-складів розчиняють ороговілий шар клітин епідермісу. Крім того, дія цих же кислот здатна стимулювати ріст ферментів і фібробластів дерми, сприяти синтезу колагену і глікозаміногліканів.

Результатом процедури стає посилений синтез міжклітинної речовини, активується виробництво життєво важливих молекул і репаративна активність клітин.

Ще однією відповіддю шкіри на дозований стрес, яким є відлущування внаслідок впливу кислоти, стає інтенсивніший поділ клітин базального шару, що призводить до оновлення шкіри.

Крім кислотних пілінгів, є лужні склади з карбонатом кальцію. Ензимні склади містять протеїни тваринного, рослинного або грибкового походження, вони запускають потрібні хімічні процеси в клітинах епідермісу.

За глибиною впливу розрізняють кілька видів пілінгів.

Поверхневий – діє на ороговілі верхні шари епідермісу. Можна використовувати в разі проблем молодої шкіри, а також як підготовку до глибшого пілінгу. Це найбільш щадна процедура з короткостроковим ефектом і можливістю повторення курсів за збереження колишнього способу життя.

Найбільш популярні види кислот для поверхневих пілінгів:

  • гліколева;
  • мигдальна;
  • піровиноградна;
  • молочна.

Для регулярного догляду за обличчям більше підходять м’які делікатні пілінги на основі слабких AHA-кислот.

Серединний – впливає на верхні шари шкіри, не зачіпаючи базальні мембрани. Рекомендовано перебування вдома протягом тижня після процедури на час поступової ліквідації хімічного опіку. Зазвичай такий вплив проводять для розв’язання косметологічних проблем, зокрема і як антивікову процедуру. Через рік можна пройти повторний курс.

Для серединних пілінгів частіше використовують кислоти ТСА (трихлороцтову) і саліцилову, ретинол і резорцин.

Глибокий пілінг проводиться з впливом на базальні мембрани. Проводиться в стаціонарі під анестезією. У результаті реакції на опік починається регенерація нової шкіри без ознак старіння. Показаннями можуть бути рубці та глибокі зморшки. Виконується така процедура одноразово, після неї необхідний реабілітаційний період протягом близько п’яти місяців. Ефект зберігається кілька років. Для такого пілінгу використовують сполуки на основі фенолу.

На відміну від скрабів, пілінги не рекомендується використовувати влітку через ризик спровокувати гіперпігментацію під впливом УФ. Також пілінги можуть викликати підвищену чутливість шкіри до сонячних променів.

Пілінг не містить абразивних частинок, а тому діє особливо м’яко. Завдяки проникненню вглиб шкіри кислоти запускають процеси омолодження – посилюють вироблення колагену. Це призводить до вирівнювання рельєфу, поліпшення тургору, зниження запалень, ліквідації чорних цяток. Пори шкіри звужуються, а пігментація освітлюється.

Для розв’язання різних проблем підбирають різні кислоти. Саліцилова і мигдальна кислоти сушать, загоюють, борються з акне та освітлюють сліди постакне. Для відбілювання краще підійдуть фруктові кислоти, а молочна – зволожує і повертає пружність.

Пілінг виконується курсами, що й дає змогу зберігати тривалий ефект. Після пілінгу дермі необхідний ретельний догляд з використанням зволожувальних, відновлювальних або сонцезахисних засобів. Кислоти підвищують фоточутливість будь-якого типу шкіри. Тому вдень необхідно захищати обличчя засобом з SPF не менше 30.

У чому різниця між скрабом і пілінгом 1

Як діє скраб

Скраб має кремоподібну або гелеву структуру. Містить абразивні частинки. Таким чином, ексфоліація відбувається механічним способом, але шкіра отримує і корисні речовини від основи скрабу, в якості якої можуть виступати гель, мило тощо.

Частинки абразиву відлущують і сприяють:

  • мікромасажу;
  • активному кровопостачанню;
  • розгону лімфи, зменшення набряклості;
  • вирівнювання поверхні шкіри;
  • легкому освітленню;
  • ліфтинг-ефекту завдяки регенерації від мікропошкоджень епідермісу.

Абразивні частинки в складі засобів можуть бути натурального або синтетичного походження.

  • Натуральний абразив являє собою подрібнені кісточки або насіння фруктів, шкаралупу, зерна кави, кристали морської солі, соди.
  • Синтетичний абразив м’якший, оскільки робиться з гнучких полімерних частинок. Вони позбавлені гострих країв і не травмують шкіру. А найм’якшими вважаються скарби з використанням частинок воску.

Ефект від скрабування настає відразу, але процедуру слід проводити від 2-х разів на тиждень до 2-3-х разів на місяць залежно від типу шкіри.

У чому різниця між скрабом і пілінгом 2

Як використовувати скраб і пілінг

І скраб, і пілінг застосовуються на очищеній шкірі. Щоб домогтися кращого ефекту під час скрабування в домашніх умовах, обличчя попередньо розпарюють.

У мінімальному варіанті – використовуйте змочений гарячою водою рушник. Надалі необхідно дотримуватися рекомендацій, зазначених до обраного вами засобу.

Після пілінгу або скрабу нанесіть тонік, а потім – зволожувальний, живильний або відновлювальний крем.

Підіб’ємо підсумки:

  • скраб і пілінг наносять на очищену шкіру обличчя;
  • проводьте процедуру ввечері, тоді у шкіри буде час відновитися;
  • відмовтеся від процедури, якщо будете засмагати;
  • враховуйте тип шкіри під час підбору засобів;
  • дотримуйтесь інструкцій виробника на упаковці продукту;
  • для самостійного догляду вибирайте прості засоби, професійні склади довірте фахівцям;
  • не перевищуйте рекомендовану кількість і частоту процедур;
  • маска є найкращим варіантом наступним за очищенням етапом живлення шкіри;
  • завершуйте цикл догляду нанесенням нічного крему, що пом’якшує і живить.

Після скрабування шкіра регенерується сама, зазвичай на ній не залишається слідів. За наявності шкірних патологій варто проконсультуватися у дерматолога або косметолога перед тим, як купити скраб або пілінг.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора
Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована