Проблеми з волоссям восени: що робити з випадінням і як правильно доглядати

У пору золотої осені та мальовничого листопаду ви можете помітити, що волосся втрачає блиск, стає сухим та ламким, а найстрашніше – все частіше воно залишається на подушці, гребінці або в душі.

Сьогодні поговоримо, чому в жовтні рідшають не тільки крони дерев, а й наші зачіски? Чи варто через це хвилюватися? Чому осіннє повітря робить волосся тьмяним та сухим? І який догляд за волоссям восени допоможе виглядати йому здоровим і доглянутим?

Що таке цикл росту волосся?

Волосся – це ланцюжки білків (кератинів), які ростуть з живих фолікулів у шкірі голови, обличчя та тіла. Кожен волосяний фолікул проходить через чітко налаштований цикл зростання і випадання, який має 4 фази:

Фаза зростання (анагену)

Вона триває від 2 до 7 років, в цей час ваше волосся активно ростуть на 1 – 1,5 сантиметра в місяць.

Фаза регресу (катагену)

Перехідна фаза завершення активного росту. Триває близько 10 днів, поки волосся переходить в стан волосяної цибулини.

Фаза спокою (телогену)

Триває близько 3 місяців, волосся не росте, а волосяний фолікул відпочиває і готується до нового циклу зростання.

Фаза випадіння (екзогену)

Старе волосся звільняється з фолікула і випадає, а на його місці з’являється нове.

Наше волосся не листя на деревах, які майже всі відразу опадають восени і знову з’являються навесні. 90% волосся здорової людини знаходяться в стадії активного росту, у кожної волосинки свій індивідуальний цикл, тому, зазвичай, процес випадіння та оновлення волосся проходить непомітно.

“Приблизно 10% волосся людини знаходяться в телогені, неактивній стадії зростання. Тому ми втрачаємо приблизно від 50 до 100 волосинок щодня. Не варто турбуватися, якщо ви періодично бачите волосся на подушці або гребінці. Це природний процес!”, – каже Камілла Говард -Веровіч, сертифікований дерматолог і засновник компанії “Girl + Hair”

Що таке аномальне випадіння і коли варто звернутися до лікаря?

Випадіння волосся це нормальний процес оновлення. Але бувають ситуації, коли воно сигналізує про серйозніші порушення в організмі. Подумайте, чи достатньо ви спите, чи нормально харчуєтеся, чи давно проходили медичний чекап?

Зверніться до трихолога:

  • активне випадання триває більше місяця;
  • процес випадіння супроводжується хворобливими відчуттями;
  • волосся випадає пасмами;
  • видно локалізовані осередки випадання, залисини.

За словами дерматолога Христини Шейвер з Медичного центру відновлення волосся Бернштейна в Нью-Йорку, поширені причини випадіння волосся – стрес і дієти. “Ваші волосяні фолікули мають високий клітинний оборот і дуже енергійний метаболізм, тому їм потрібні поживні речовини для підтримки зростання. Ключовим моментом є збалансоване харчування з білком, жирними кислотами, вітамінами і мінералами. Також намагайтеся уникати стресів, адже кортизол (гормон стресу) руйнує волосяні фолікули і провокує випадання “, – пояснює вона.

Чому восени волосся випадає активніше і чи можна цього уникнути?

Ви, напевно, помічали, що влітку волосся виглядає більш густими і шовковистим? Це пов’язано з природною реакцією нашого організму, який намагається захистити шкіру голови від ультрафіолетового випромінювання, а нас від теплового удару. З настанням осені, організму більше не потрібно витрачати на це свої ресурси, тому волосся втрачає якість і випадає.

Інша причина полягає в тому, що величезна частина волосся потрапляє в катагенову стадію наприкінці весни і їй потрібно близько трьох місяців, щоб перейти до своїх телогенних та екзогенних стадій протягом літа. Восени настає час, коли завершується цикл зростання старого волосся, воно випадає, а на його місці з’являється нове.

З цими причинами неможливо і не потрібно боротися. Але ви можете допомогти волоссю швидше відновитися і захистити його від різких перепадів температури і вологості повітря.

Догляд за волоссям восени

Холодне сухе осіннє повітря, нестача вітаміну Д та інші “принади” міжсезоння можуть провокувати і посилювати випадання, сухість, ламкість, посічені кінчики і лупу. Важливо підібрати осінній догляд для волосся, який допоможе цього уникнути.

Стимулюємо зростання сироватками і тонерами

Щоб допомогти відновитися і стимулювати появу нових волосків, використовуйте засоби з керамідами, касторовою олією і кофеїном. Вони живлять волосся біля кореня і сприяють зростанню.

Moremo Revitalizing Hair Tonic A – відновлюючий тонер для шкіри голови, очищає і заспокоює шкіру голови, регулює роботу сальних залоз, сприяє росту волосся, зміцнюючи корінь.

Eucerin DermoCapillaire – концентрат проти випадіння волосся, живить волосся корисними мікроелементами, пом’якшує, надає природний блиск. Креатин в складі – зміцнює волосяні цибулини, зупиняє процес втрати волосся.

Зволожуємо бальзамами і масками

Влітку волосся поглинає вологу з повітря, восени рівень вологи падає, волосся стає сухим і ламким. Важливо не забувати використовувати після кожного миття не тільки кондиціонер, який закриває кератинові лусочки, що розкрилися при митті,  а й бальзам або маску, які наситять і зволожать волосся.

Shiseido Tsubaki Premium Moist Treatment – маска для зволоження волосся, робить волосся блискучим і шовковистим, як після салонного догляду. Зволожує і живить, які не обтяжуючи волосся. Доглядає за кінчиками і попереджає їх зневоднення.

Живимо кінчики маслами

Єдиний засіб, який допоможе позбутися посічених кінчиків, – ножиці. Не забувайте регулярно оновлювати зачіску і позбавлятися від сухих пошкоджених кінців. Використовуйте спеціальні масла, щоб захистити їх і запобігти розсіченню та ламкості.

Daeng Gi Meo Ri Professional Herbal Therapy Essence Oil – олія для волосся на основі цілющих трав для відновлення сухого та пошкодженого волосся. Захищає від УФ-випромінювань, живить мікроелементами, пом’якшує, робить волосся блискучим і доглянутим.

Позбавляємося від лупи

Ця проблема теж може бути пов’язана зі зміною погоди. Восени температура і вологість знижуються, в результаті чого шкіра голови втрачає вологу. Це може призвести до збільшення лущення і подразнення шкіри голови. Використовуйте скраби для голови та шампуні з такими інгредієнтами: саліцилова кислота, вугільна смола, цинк, сульфід селену, олія чайного дерева.

Lador ACV Vinegar Hair Cap Маска – шапочка для волосся з яблучним оцтом, відновлює волосся та шкіру голови, забезпечує ретельне очищення, не пересушує, не порушуює природний pH баланс.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована