Ретинол: що це і як його застосовувати?

У складі косметичних продуктів для догляду за шкірою досить часто можна зустріти такий компонент, як ретинол. Ці засоби зазвичай рекомендуються дерматологами тим, хто хоче впоратися з акне, побороти ознаки старіння, усунути пігментацію. Як працює косметика з ретинолом, чи є правила щодо її використання і що з себе представляє цей популярний інгредієнт – читайте в нашій статті.

Що таке ретинол

Для початку варто розібратися, що ж таке ретинол і чим заслужив він свою репутацію ефективного помічника у розв’язанні шкірних проблем.

Ось кілька фактів:

  • Ретинолом називають форми вітаміну А, які входять до групи хімічних сполук, іменованих ретиноїдами.
  • Ретиноїди різняться за своїм складом і дією. Найпотужнішою сполукою є ретиноєва кислота (третиноїн) та її синтетичні аналоги. Речовина входить до складу космецевтики, яка відпускається за рецептом. Також найпоширенішими в групі ретиноїдів є: ретинальдегід, ретинол і ретинілпальмітат.
  • Клітини шкіри здатні сприймати лише ретиноєву кислоту. Саме в неї перетворюються інші види ретиноїдів, потрапляючи в організм людини. Від того, скільки етапів потрібно пройти речовині для перетворення на третиноїн, залежить ефективність компонента. 
  • Ретинол відіграє ключову роль у регуляції процесів росту і розвитку клітин, а також у підтримці здоров’я шкіри.

У медичній практиці ретиноїди застосовують давно. Дослідження, що дали змогу зрештою виявити та синтезувати речовини, відомі як вітамін А, велися з початку минулого століття. Швейцарський хімік Пауль Каррер описав хімічну структуру вітаміну 1931 року, а 1937-го отримав Нобелівську премію з хімії, зокрема, за його дослідження. Через десятиліття було розроблено і запущено схему промислового синтезу ретиноїдів.

Використання цих сполук у медицині зумовлене насамперед їхньою здатністю регулювати ріст епітеліальних клітин. Також у людському організмі вони відповідають за зір, ріст кісткової тканини, регуляцію імунних реакцій і виконують низку інших важливих функцій. Водночас застосування ретиноїдам у косметології було знайдено не так давно, а сьогодні ретинол можна сміливо віднести до одного з головних трендів б’юті-індустрії.

Ретинол: що це і як його застосовувати? 1

Принцип дії та переваги косметики з ретинолом

Ретинол впливає на шкіру на клітинному рівні. Звідси і його висока ефективність при розв’язанні таких проблем, як акне, пігментація, зморшки. Речовина стимулює вироблення колагену й еластину (білків, які надають шкірі пружності та еластичності), ліпідів і гіалуронової кислоти. Крім того, ретинол сприяє прискореному оновленню клітин шкіри, що допомагає скорочувати зморшки та покращувати текстуру дерми.

Боротьба з ознаками старіння

З віком синтезування організмом людини колагену сповільнюється, а його якість погіршується. 

Ретиноїди впливають на шкіру на різних рівнях, сприяючи передачі клітинам сигналу про виробництво колагену.

Ретиноїди також стимулюють поділ клітин, що призводить до скорочення клітинного циклу, потовщення епідермісу, ущільнення рогового шару і збільшення кількості глікозаміногліканів (включно з гіалуроновою кислотою), відповідальних за регенерацію і пружність шкіри.

Оптимальний вік для початку використання ретиноїдів в антивіковому догляді за шкірою становить 30-35 років. Однак бувають випадки, коли вікові ознаки проявляються раніше, тому терапію краще проводити з урахуванням рекомендацій косметолога. 

Спочатку варто використовувати продукти з низькою концентрацією речовини, поступово збільшуючи її. Частота застосування залежить від індивідуальних реакцій і характеристик конкретного засобу. Наприклад, щоденне використання ретинолу (з концентрацією понад 0,5%) на сухій і чутливій шкірі з явними ознаками старіння може призвести до подразнення і лущення. Тоді як для жирної шкіри з акне така схема може виявитися оптимальною, а то й недостатньою. Починати потрібно з одного разу раз на три-чотири дні, поступово збільшуючи проміжок часу між застосуванням крему.

Боротьба з акне

Ретиноїди застосовуються для лікування легкого і середнього ступеня акне. Вони знижують вироблення шкірного сала і допомагають з оновленням епідермісу. За важкої форми вугрової хвороби ретиноїди можуть бути недостатньо ефективними, тому перевага віддається іншим методам лікування. Однією з найбільш дієвих речовин для боротьби з акне є адапален – синтетичний аналог ретиноєвої кислоти.

Найкраща форма косметики для швидкої та глибокої доставки активних компонентів у шкіру обличчя – сироватки. Молекула ретинолу досить примхлива, тому капсульні форми сироваток ідеально зберігають корисні властивості речовини.

Проти фотостаріння

Ретинол прискорює процеси відновлення епідермісу, сприяє злущуванню ороговілих частинок шкіри та збереженню гідроліпідного балансу. Зокрема завдяки цьому компонент допомагає в боротьбі з гіперпігментацією, спричиненою впливом зовнішніх факторів. Дія косметики з ретинолом у цьому разі виражається у вирівнюванні тону шкіри й поліпшенні її текстури.

Деякі експерти відзначають і користь ретиноїдів під час догляду за волоссям, зокрема для усунення його випадіння. Однак такий метод підходить не у всіх випадках. Для розв’язання проблем шкіри голови та волосся краще проконсультуватися з фахівцем, щоб підібрати індивідуальне лікування. 

Ретинол: що це і як його застосовувати? 2

Правила використання косметичних засобів із ретинолом 

Під час використання косметики з ретинолом слід дотримуватися деяких рекомендацій, якщо хочете отримати максимум ефекту і не нашкодити шкірі.

До протипоказань належать:

  • вагітність і лактація;
  • злоякісні новоутворення; 
  • дерматологічні проблеми – екзема, розацеа, псоріаз.

Впроваджувати засоби в доглядову програму потрібно поступово, потроху підвищуючи концентрацію від 0,3% до 1% у процесі звикання до препарату. Також важливо виробити правильну тимчасову схему використання. У перші 2 тижні рекомендується наносити засіб з ретинолом раз на три дні. Потім ще 2 тижні – через день. Використовувати цю косметику щодня можна не раніше п’ятого тижня. 

Важливо наносити крем або будь-який інший продукт із ретинолом на суху шкіру, щоб не викликати на обличчі подразнення. 

Один із недоліків ретинолу – його фотохімічна нестійкість. Тобто під впливом сонячних променів він втрачає свої корисні властивості. Тому використовувати косметичні препарати варто перед сном, а вдень потрібно застосовувати сонцезахисний крем. 

Через невисоку стабільність ретинолу продукти з ним обов’язково мають зберігатися в щільній непрозорій упаковці, у прохолодному і темному місці. 

Косметику з ретиноїдами бажано підбирати індивідуально в кожному конкретному випадку. Довірити це краще професійному косметологу, який зможе встановити тип вашої шкіри та визначити її потреби. 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора
Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована