Акне: чому виникає і як лікувати

Акне – не тільки найпоширеніше в світі захворювання шкіри, але і одна з найчастіших причин низької самооцінки, комплексів і навіть депресивних станів у людей будь-якої статі, віку і статусу. Через поп-культуру з її ідеалами та стандартами краси акне довгий час вважалося ознакою невдах і ботаніків, але, на щастя, часи змінюються. Сьогодні десятки суперзірок публічно діляться своїми історіями багаторічної боротьби з недосконалостями шкіри. Доводячи, що акне – це нормально, а новий прищик – це не привід ховати своє обличчя за тонною косметики або взагалі не виходити з будинку.

Давайте поговоримо про те, як позбутися акне, коли з цією проблемою варто звернутися до дерматолога, і які засоби від акне допоможуть у нелегкій битві з комедонами, запаленнями і вуграми.

Причини акне у підлітків та дорослих

Вугрі, переважно, з’являються в пубертатному або підлітковому віці, коли організм збільшує вироблення гормону андрогену. Він стимулює вироблення шкірного сала, яке змішується з мертвими клітинами шкіри і волосяними фолікулами. Це накопичення клітин шкіри, себума і волосся, викликає запалення. Бактерії акне (Cutibacterium) живуть на шкірі кожного, звичайно не викликаючи жодних проблем. У людей з акне накопичення шкірного сала створює ідеальне середовище для їх розмноження.

Зазвичай зони акне – це обличчя, лоб, груди, верхня частина спини і плечей, тому що ці ділянки шкіри мають найбільшу кількість сальних залоз. Акне обличчя у дорослих і підлітків, як правило, відрізняється: у дорослих вражена U-зона (щоки, нижня частина підборіддя і зона навколо рота), а у підлітків – Т-зона (лоб, ніс, верхня частина підборіддя).

Головна, але не єдина  причина акне – це гормони, тому цей запальний стан шкіри найчастіше виникає в період статевого дозрівання у підлітків.

З дорослим акне найчастіше зустрічаються жінки під час зміни свого гормонального фону через менструацію, вагітність або грудне вигодовування.

Причинами загострення акне можуть бути:

  • стрес (коли ви відчуваєте себе наляканими або стурбованими, ваші наднирники виділяють гормон стресу – кортизол, який викликає дисбаланс у шкірі);
  • ліки (що містять кортикостероїди, тестостерон або літій);
  • продукти з високим глікемічним індексом;

Як лікувати акне?

Ми вже з’ясували, що акне – це хвороба. І як при лікування будь-якого іншого захворювання необхідна своєчасна і компетентна допомога фахівця. Якщо вам не допомагає домашній догляд, регулярно з’являються нові запалення, а відображення в дзеркалі не тішить  – зверніться до дерматолога. Чим швидше ви це зробите, тим легше і приємніше буде проходити лікування.

Спочатку лікар визначить, причини та ступінь тяжкості акне, можливо, направить на додаткові аналізи або до інших фахівців: гінеколога або ендокринолога. І тільки після цього призначить лікування. Це може бути використання тільки місцевих (наносяться на шкіру) засобів або їх комбінація з пероральними ліками.

Місцеві ліки можуть містити ретиноид, пероксид бензоїлу, антибіотик або саліцилову кислоту. Пероральні препарати можуть включати антибіотики, гормони або, в дуже важких або важко виліковних випадках, сильніший препарат, такий як ізотретиноїн.

Потрібно пам’ятати, що акне – це хронічна хвороба і її лікування не буває швидким. Будь-який тип терапії дає результати після чотирьох-восьми тижнів застосування. І навіть під час і після медикаментозного курсу лікування, вам знадобиться підтримуючий домашній догляд, щоб закріпити результат і уникнути рецидиву.

Як прибрати акне в домашніх умовах?

Сучасний спектр косметичних засобів дозволяє впоратися з легкими формами акне не виходячи з власної ванни, без допомоги косметологів і дерматологів. Головне пам’ятати кілька простих правил і вибирати засоби з інгредієнтами, які глибоко очищують, знімають запалення і загоюють шкіру.

Очищення

Обирайте очищуючі засоби з кислотами, вони ефективно допомагають зменшити кістозні прищі, видаляють надлишки себума, відлущують мертві клітини шкіри. Очищуючий засіб потребує достатнього контакту зі шкірою для активації та ефективної роботи інгредієнтів. Залиште  його на кілька хвилин і тільки потім змийте теплою водою. Будьте обережні, не травмуйте, не тріть і в жодному випадку не скрабуйте обличчя. Це тільки посилить запалення.

Зволоження

Ви повинні регулярно використовувати зволожуючий крем для обличчя, щоб підтримувати здоровий бар’єр шкіри. Використовуйте безмасляні, некомедогенні зволожуючі засоби,які містять кераміди, ніацинамід або гіалуронову кислоту. Ці інгредієнти допомагають зменшити почервоніння і запалення, це важливо, тому що багато активних інгредієнтів для боротьби з вугровим висипом, як правило, висушують і подразнюють шкіру.

Догляд

Вибирайте засоби з такими інгредієнтами, як перекис бензоїлу, альфа-гідроксикислоти, олія чайного дерева та цинк. Вони мають антибактеріальні властивості, які допомагають знешкодити бактерії, що викликають акне. Для загоєння шкіри і зняття подразнення шукайте в складі алое і центелу азіатську.

Кращий спосіб лікування акне – використовувати кожен день різні інгредієнти, які працюють по-різному і доповнюють один одного. Наприклад, для очищення обличчя оберіть засіб з саліциловою кислотою, після чого нанесіть заспокійливий тонік або сироватку з центелою, зволожте шкіру легким регенеруючим кремом і доповніть ваш догляд локальною обробкою запалень засобом з перекисом бензоїлу.

Зверніть увагу на ці продукти:

Mentholatum Acnes Cleansing Foam – лікувальна пінка проти акне з бактерицидною дією – знезаражує шкіру і допомагає загоїти висипання. Регулює жирний блиск. Збагачена похідними вітаміну С, пінка з легкістю змиває всі забруднення, сприяє регенерації шкіри, залишаючи її м’якою, ніжною і зволоженою. Має легкий цитрусовий аромат.

Village 11 Factory C Skin Formula – заспокійливий тонер для проблемної і чутливої ​​шкіри. Ефективно регенерує, глибоко зволожує і звужує пори. Комплекс BASAM з рослинних екстрактів – відновлює проблемну шкіру. Тонер підходить навіть дуже чутливій шкірі, не стягує і не залишає жирний блиск. Освітлює небажану пігментацію і пост-акне, робить тон і рельєф шкіри більш рівним і гладким. Після застосування шкіра стає свіжою, насиченою натуральними екстрактами.

Missha Cicadin Blemish Clearing Serum – заспокійлива сироватка для проблемної шкіри. Саліцилова кислоті знімає запальні процеси, контролює вироблення шкірного себума і відлущує. А спеціально підібраний рослинний комплекс протизапальних інгредієнтів добре заспокоює подразнення, знижує чутливість і ризик пошкодження шкіри. Регулярне використання відновлює дерму, звужує пори, усуває почервоніння, робить шкіру оксамитовою.

Medi-peel Cica Antio Cream – заспокійливий крем з екстрактом портулаку, усуває запалення, чорні точки, звужують пори. Екстракт центели має антибактерицидну дію, загоює запальні процеси дерми. Відмінний засіб для відновлення шкіри після використання кислот або хімічних пілінгів. За рахунок широкого пептидного комплексу шкіра стає підтягнутою, гладкою, розгладжуються дрібні зморшки.

A’pieu Nonco Mastic Band Patch маска-плівка для точкового нанесення на проблемні ділянки шкіри від запалень для проблемної шкіри. Усуває свербіж, лущення, почервоніння, чорніцятки, жирний блиск, прищі. Після нанесення на шкіру гель швидко висихає і утворює тонку плівку, що виконує роль бар’єрного щита, який захищає запалену шкіру від негативного впливу сонця і вітру, від попадання пилу і проникнення мікробів.

Heimish Cica Live Ampoule – ампульна маска для проблемної шкіри, відмінний засіб для зволоження, нормалізації вироблення шкірного жиру, зняття почервоніння. В основі – п’ять форм гіалуронової кислоти, кераміди, амінокислоти, екстракти центели азіатської, кориці і портулаку, олій морінгі і ши, ферментовані інгредієнти і лактобактерії. Продукт інтенсивно зволожує, нормалізує синтез себума, бореться з мімічними зморшками, допомагає позбутися від лущення і сухості, зменшує почервоніння, повертаючи шкірі здоровий і сяючий вигляд.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована