Як боротися з пігментацією?

Пігментні плями – одна з тих проблем, які, здається, виникають з нізвідки. Насправді, є ряд причин, які їх провокують. Це може бути тривале перебування на сонці, лікування акне або гормональні збої.

На жаль, ці сюрпризине зникають так само швидко і несподівано, як з’являються. І для повернення рівного і здорового кольору обличчя доведеться трошки попрацювати. Розберемося сьогодні, чи можна позбутися пігментації без салонних процедур, які інгредієнти допоможуть освітлити і вирівняти рельєф шкіри, і чому кращі друзі дівчат не діаманти, а санскріни?

Що таке гіперпігментація?

Пігментація – це забарвлення шкіри людини. У нормальному стані колір шкіри виглядає рівномірним. Через хворобу або негативних зовнішніх чинників локальні ділянки шкіри можуть змінювати колір. Потемніння називають – гіперпігментацією, а освітлення – гіпопігментацією (вітіліго, альбінізм).

Гіперпігментація – це поширений стан, який може виникнути у людини будь-якого віку і з будь-яким типом шкіри. Причиною є надлишкове вироблення меланіну, пігменту, який надає шкірі колір. Він виробляється клітинами шкіри – меланоцитами.

“Нестабільність меланоцитів є основною причиною, через яку у нас розвивається гіперпігментація. Ці клітини створюють пігменти, які живуть в дермоепідермальному переході і базальних шарах нашої шкіри, можуть стати гіперактивними і почати надмірне виробництво меланіну, що спричиняє зміні кольору”, – говорить Аніта Стурнхем, дерматолог, засновник клініки” Nuriss Skincare & Wellness Clinics “.

Чому з’являються пігментні плями?

Це тільки на перший погляд пігментні плями з’являються з нізвідки, за даними Американської академії дерматології (AAD), найбільш поширеними причинами гіперпігментації є:

Вплив сонця – головна причина

 УФ-промені сонця викликають додаткову вироблення меланіну, намагаючись захистити вашу шкіру від пошкоджень. Цей додатковий меланін і є наша засмага. Але надмірне перебування на сонці може провокувати до появи темних пігментних плям.

Запалення

Травми шкіри: акне, екзема, укуси комах, порізи, подряпини можуть викликати запалення. Запалення, в свою чергу, можуть стимулювати вироблення пігменту, залишаючи після загоєння травми темні плями.

Гормональні зміни

Мелазма, яку часто називають «маскою вагітності». Вважається, що її можуть викликати поєднання впливу сонця, генетики і гормональних змін. Іноді її можуть провокувати оральні контрацептиви.

Медичні препарати

Деякі ліки можуть збільшувати вироблення меланіну і провокувати пігментні плями.

Чи можна позбутися гіперпігментації без косметолога?

Гарна новина – всі види пігментних плям освітлюються до природного тону шкіри. Погана – на це потрібен час. Від 8 до 20 тижнів, все залежить від серйозності проблеми.

Всі методи боротьби поділяються на два типи: домашні та професійні.

Салонні процедури допомагають позбутися навіть від самих застарілих плям. Але такі методи, як дермабразія, лазерне шліфування, мезотерапія, дарують не найприємніші відчуття в процесі, а після – вимагають тривалого відновлення шкіри. Будьте готові, що після процедури доведеться деякий час не виходити в люди.

А ще це зовсім недешеве “задоволення”. У київській клініці середнього сегмента ціна одного сеансу лазерної шліфовки обличчя обійдеться вам в 4 000 гривень. Для хорошого результату знадобиться зробити мінімум дві процедури.

Боротися з гіперпігментацією можна і своїми силами в домашніх умовах. Головний секрет успіху – регулярність. Пам’ятати і піклуватися про цю проблему потрібно щодня.

Чим освітлити пігментні плями?

Існують певні інгредієнти, які  природним чином освітлюють і покращують тонус шкіри. Обирайте сироватки і креми, в складі яких є:

  • гідрохінон;
  • вітамін С;
  • екстракт солодки;
  • ніацинамід (вітамін B3).

“Лікування, що містить такі інгредієнти, як вітамін С, корінь солодки, ніацинамід, допомагають зменшити гіперпігментацію, пригнічуючи тирозиназ, фермент, відповідальний за утворення меланіну в шкірі”, – говорить Микита Вілсон, член Нью-Йоркського відділення Товариства косметичних хіміків

Вирівнюємо тон за допомогою кислот і відлущування

Кислоти допомагають відлущювати верхній шар шкіри, і на місці старих з’являються нові клітини шкіри. Цей процес допомагає вирівняти тон і зробити його гладеньким.

Шукайте засоби з такими кислотами:

  • гліколева;
  • молочна;
  • саліцилова.

Окремо відзначимо азелаїнову кислоту – вона не тільки відлущує, а й освітлює шкіру, блокуючи вироблення меланіну.

“Ніжні хімічні ексфоліанти також можуть посилювати і збільшувати швидкість оновлення клітин шкіри, в основному викликаючи заміну гіперпігментованої шкіри новими клітинами”, – Рейчел Назарян, доктор медицини, сертифікований дерматологом.

Ретинол в боротьбі з пігментацією

Ретинол (похідна вітаміну А) – ще один ефективний інгредієнт для боротьби з пігментацією. Він виконує відразу кілька функцій, які допомагають боротися з нерівностями тону. Стимулює клітинний оборот шкіри, відлущує роговий шар, і прискорює вироблення нових клітин і колагену.

Але будьте обережні, це досить агресивний компонент, вводьте його в свій догляд поступово і стежте за реакцією шкіри.

Ретинол протипоказаний під час вагітності та лактації.

Чи можна комбінувати засоби проти пігментації?

Ми вже з’ясували, що перше правило на полі битви з пігментацією – регулярність. Друге – акуратність. Що занадто – то не здраво, не варто одночасно використовувати кислоти, ретинол, вітамін С і ніацинамід. Це все одно, що намагатися відіпрати шовкову блузку, кинувши її в розчин Доместосу.

Комбінувати засоби можна, при цьому звертаючи увагу на їх концентрацію і “дружелюбність” один до одного.

Наприклад, об’єднавши засіб для вмивання з кислотами, сироватку з вітаміном С для денного, а крем з ніацинамідом для  вечірнього використання.

Щоб процес видалення пігментних плям проходив швидше і приємніше, важливо допомогти шкірі відновитися після всіх процедур освітлення та відлущення. Не забувайте про регулярне зволоження.

Санскрін – головний ворог пігментних плям

Ми  втомлюємося повторювати головну мантру всіх косметологів і дерматологів: “Користуйтеся санскріном завжди і всюди!”. Незалежно від сезону, типу шкіри, перед тим, як вийти на вулицю, не забувайте і не лінуйтеся наносити сонцезахисний крем.

Ніяка навіть супердорога сироватка не врятує вас від темних плям, якщо ви ігноруєте захист від сонця.

Під час лікування пігментації вибирайте засоби не менше SPF 30.

Позбутися від гіперпігментації допоможуть:

A’pieu Hyaluthione Soonsoo Essence Toner – зволожуючий тонер з глутатіоном. В основі запатентований комплекс Hyaluthione (40%), який являє собою поєднання гіалуронової кислоти і глутатіону. 4 види гіалуронової кислоти, забезпечують інтенсивне зволоження. Глутатіон вирівнює мікрорельєф і освітлює тон.

Medi-peel Melanon X Cream – освітлюючий крем проти пігментації. Аскорбінова кислота і ніацин, освітлюють шкіру, підтримуєють водний баланс, стимулюють синтез природного колагену. Після регулярного використання тон шкіри стає однорідний, розгладжується текстура.

Xycos Vita Propolis Serum – інтенсивний освітлюючий серум. До складу входять вітаміни С, ніацин і прополіс. Серум має антиоксидантні, освітлюючі і регенеративні властивості. Бореться з пігментними плямами, вирівнює тон і живить шкіру.

Missha Vita C Plus Eraser Toning – зволожуючий крем для обличчя з освітлюючим і антиоксидантним ефектами. Вітамін С в складі вирівнює тон, відбілює і згладжує текстуру шкіри. Продукт в зручній упаковці – м’яка туба з тонким носиком, завдяки чому ви зможете точково нанести продукт на проблемні ділянки носа і щік (В-зона).

Kose Kokutousei Premium Whitening Lotion – освітлюючий лосьйон-тонер. Містить похідну вітаміну С, яка пригнічує вироблення меланіну, попереджає появу плям і веснянок, а також надає шкірі яскравість, вирівнює тон, висвітлює вже наявні плями і звужує пори. Екстракт коричневого цукру, підсилює освітлюючий ефект і насичує шкіру обличчя вологою.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована