Відбілювання шкіри обличчя вдома професійними засобами

Проведення косметичних процедур у домашніх умовах – не розкіш, а необхідність для підтримки здоров’я і привабливого вигляду шкіри обличчя і тіла без зайвих витрат. Допомагає в цьому професійна косметика. Серед засобів є й такі, дія яких спрямована на розв’язання проблеми пігментації. У цій статті ми розглянемо особливості професійних препаратів для відбілювання шкіри та правила їх застосування для досягнення потрібного ефекту.

Пігментація: види та причини появи плям

Відомо, що наш колір шкіри – результат діяльності меланоцитів – єдиних в організмі людини клітин, які здатні виробляти пігмент меланін із попередників і накопичувати його в шкірі. А рівень меланіну якраз і впливає на те, якого ми кольору.

Пігментні плями – це зміна нормального кольору шкіри. В основі цього процесу – надмірне вироблення пігменту, спричинене здебільшого впливом ультрафіолетових променів. Сонячне світло, потрапляючи на незахищену шкіру, стимулює підвищене вироблення меланіну. Так ми отримуємо засмагу, а в разі порушення рівномірного розподілу пігменту – рожеві, червоні або коричневі плями, які залишаються і після того, як сходить засмага.

Відбілювання шкіри обличчя вдома професійними засобами 1

Наведемо кілька поширених видів пігментації:

  • Веснянки, або ефеліди – набуті невеликі пігментні плями, які проявляються зазвичай до 20 років на відкритих ділянках тіла, але з віком поступово світлішають. Округлої форми, з гладкою поверхнею. Діапазон кольорів веснянок – від блідо-жовтого до темно-коричневого.
  • Мелазми (хлоазми) – темні великі плями в ділянці обличчя з чіткими межами, які можуть з’являтися і зникати під впливом гормональних змін в організмі.
  • Невуси – це знайомі всім родимки, які можуть бути на шкірі з народження або з’явитися в процесі життя. Являють собою доброякісні новоутворення і часто є наслідком вродженої вади розвитку шкіри.
  • Лентиго – в дитячому віці овальні плями на обличчі та інших відкритих зонах з’являються через інсоляцію. У людей, старших за сорок, у разі порушення ліпідного бар’єру і порушення захисних властивостей епідермісу діагностується старече лентиго.
  • Посттравматична і поствоспалительная – ці види пігментацій схожі за зовнішнім виглядом, але другий варіант зазвичай більший за площею. Виникають такі локальні потемніння на ділянках шкіри після травми або сильного подразнення. Згодом плями світлішають.
  • Вітиліго – набуте захворювання, через яке деякі ділянки шкіри втрачають натуральне забарвлення, просто біліють. Причини патології до кінця не вивчені.

Усунути гіперпігментацію не завжди легко. Перед початком терапії необхідно правильно встановити причину появи непривабливих плям. Це можуть бути:

  • надмірне ультрафіолетове випромінювання;
  • спадковість;
  • порушення функцій печінки та ШКТ;
  • ендокринні захворювання;
  • вагітність;
  • психічні розлади та часті стреси;
  • природні вікові зміни;
  • приймання деяких медикаментів;
  • порушення в раціоні, дефіцит вітамінів.

Відбілити пігментні плями можна і вдома, але попередньо варто проконсультуватися з дерматологом або косметологом. Фахівець допоможе встановити причину пігментації та підібрати оптимальну програму догляду за шкірою. У разі, коли плями є симптомом іншого захворювання, потрібна комплексна терапія, спрямована насамперед на усунення першопричини. Головне не запускати проблему, інакше усунути її буде складніше і для цього знадобиться більше часу.

Професійна косметика для освітлення шкіри

Освітлення пігментних плям можна домогтися зовнішньою терапією, яка передбачає використання кремів, мазей, сироваток, хімічних пілінгів та інших форм косметичних препаратів. Їхнє завдання – нормалізація вироблення меланіну в клітинах епідермісу.

Професійні засоби варто застосовувати в домашніх умовах з обережністю і чітко дотримуючись рекомендацій косметолога. Це пов’язано з тим, що в них великі концентрації активних компонентів, які в разі неправильного використання можуть нашкодити шкірі.

Найпопулярніші інгредієнти в косметиці, які допомагають освітлювати шкіру, можна умовно розділити на дві групи:

  • перші пригнічують вироблення пігменту в клітинах шкіри – аскорбінова кислота (вітамін С), ніацинамід, азелаїнова кислота, арбутин, рослинні екстракти (шовковиця, солодка);
  • другі сприяють оновленню шкіри, допомагають відлущувати ороговілі частинки – ретиноїди, саліцилова, гліколева, молочна, фруктові кислоти, ферменти гарбуза, ананаса, папайї.

Не використовуйте косметичні засоби для освітлення шкіри, у якості яких ви не впевнені. Застосовувати препарати краще починати до настання літнього сезону. Так шкіра встигне підготуватися до впливу сонця.

Відбілювання шкіри обличчя вдома професійними засобами 2

Лінійки освітлювальних препаратів від космецевтичних брендів представлені кремами, емульсіями, сироватками, масками, пілінгами та іншими засобами. Здебільшого вони усувають тільки зовнішні прояви. Активні речовини, що містяться в складах, не здатні докорінно виправити ситуацію і запобігти повторній появі пігментних плям. Для цього потрібне усунення першопричини.

Щоб освітлити шкіру, спеціальна косметика з високими концентраціями активних компонентів застосовується, як правило, курсами. Професійні програми зазвичай розраховані мінімум на два місяці, а результати помітні вже після перших використань засобів.

Для стійкого і вираженого ефекту необхідний повноцінний косметичний комплекс з очищенням, експрес-доглядом (для миттєвого зменшення видимості пігментації) і доглядом на кожен день. Крім щоденного використання препаратів у домашніх умовах, може знадобитися проведення додаткових процедур у кабінеті косметолога.

Однак проблема полягає в тому, що під час перебування під сонцем і відразу після цього пігментація може повернутися, тож з непривабливими плямами багатьом людям доводиться боротися роками. Тому варто потурбуватися про профілактику: регулярно використовувати сонцезахисні засоби з SPF навіть у холодну пору року і за можливості уникати тривалого перебування під сонячними променями.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора
Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована