Підліткові проблеми зі шкірою та їх вирішення

Підлітковий, перехідний, важкий… Як тільки не називають вік першої закоханості, перших прогуляних уроків і перших прищів.

У цей час починається глобальна гормональна, фізіологічна та психологічна перебудова організму. Яка відбувається настільки швидко, що дитина не встигає звикнути до своєї нової зовнішності та тіла. Підлітки дуже часто комплексують, соромляться себе. Завдання дорослих – допомогти пережити ці зміни з найменшою шкодою для самооцінки дитини та нервової системи батьків. 

Розуміємо, це завдання із зірочкою, тому давайте з’ясовувати, чому саме в цьому віці важливо прищепити правильні звички в гігієні та догляді за собою, як доглядати підліткову шкіру, і які продукти допоможуть впоратися з надмірною жирністю, висипаннями та подразненнями.

Статеве дозрівання та його вплив на організм підлітка

Статеве дозрівання – це фаза швидкого росту організму, наприкінці якої людина досягає репродуктивної зрілості. Цей процес зазвичай відбувається у віці від 10 до 14 років у дівчаток та у віці від 12 до 16 років у хлопчиків. Перехід із дитячого в доросле тіло стимулюють статеві гормони: естроген, прогестерон і тестостерон. Їх дисбаланс може супроводжуватися не зовсім приємними фізичними та емоційними доповненнями: підвищеною активністю сальних залоз, надмірним потовиділенням, висипаннями на обличчі та тілі, головними болями, вередливістю та апатичності.

Важливо розуміти, що у цих “бонусів” дорослішання є цілком об’єктивні, причини, які не залежать від підлітка, при цьому варто максимально допомогти йому прийняти своє нове тіло та свою нову особистість.

Надмірне потовиділення та особиста гігієна підлітків

Коли діти досягають статевого дозрівання, у їхніх пахвах та статевих органах розвивається новий тип потових залоз. Шкірні бактерії харчуються потом, який виробляє цей тип залози, це може спричинити неприємний запах тіла.

Щоб цього уникнути, важливо щодня користуватися антиперспірантом та приймати душ. Але підлітки, особливо хлопчики, часто проходять стадію абсолютної байдужості до особистої гігієни. Прищеплюйте культуру чистоти та турботи про себе м’яко, без лекцій та моралей, найкраще – особистим прикладом. Влаштуйте спільний шопінг, нехай підліток сам обере засоби для гігієни та догляду за шкірою, які йому сподобаються.

Як вибрати перший дезодорант?

Перший дезодорант або антиперспірант має бути м’яким та без агресивних компонентів. Вони можуть спричинити алергію, свербіж, подразнення. Вибирайте якісний засіб. Ліпше витратити на 50 грн. більше, ніж назавжди відбити у дитини бажання користуватися захистом від поту.

CL Kristall Aerosol Spray – аерозоль антиперспірант для шкіри, схильної до почервоніння або подразнення. Ефективно та тривало регулює потовиділення. Без запаху, не містить ароматів. Не залишає білих слідів. Унісекс.

Eucerin 72h Anti-Transpirant Intensive Pump Spray – спрей-антиперспірант, перешкоджає розмноженню бактерій, нейтралізує неприємний запах, не викликає подразнення. Не має у складі агресивних інгредієнтів: спирту, парабенів, заспокоює запалення та робить шкіру гладенькою.

Навіщо підліткові антибактеріальний гель для душу?

Гель або крем для душу з антибактеріальними, протизапальними інгредієнтами (кислоти, цинк, олія чайного дерева, азіатська центела) допоможуть не тільки очистити шкіру, але і запобігти висипанням на тілі.

Holika Holika Aloe 92 Shower Gel – заспокійливий гель для душу з алое вера, нормалізує вироблення шкірного себуму, при регулярному використанні допомагає при запальних процесах, оздоровлює шкіру з акне та себореєю.

Mizon My Relaxing Time TeaTree – гель для душу з екстрактом чайного дерева для глибокого очищення, пом’якшення та зволоження шкіри. Позбавляє шкіру від сухості, знімає подразнення та запалення.

Регулярно змінюйте постільну білизну та захисні маски

Важливо стежити за чистотою одягу, вибирати натуральні матеріали, що дихають, і регулярно прати речі. Кілька разів на тиждень міняйте наволочки, там можуть накопичуватися бактерії, які провокують висипання. І не забувайте про регулярне прання або оновлення захисних масок, бруд на них теж викликає прищі та подразнення.

Жирна шкіра підлітків та догляд за нею

Гормональні сплески стимулюють виробництво шкірного сала, тому більшість підлітків мають жирну шкіру схильну до висипів та акне. Для того щоб мінімізувати або взагалі уникнути зустрічі з підлітковими прищами, щоденний догляд і хлопчиків, і дівчаток повинен складатися з 3 основних етапів: очищення, зволоження, захист від сонця.

Як вибрати засіб для очищення?

Очищаючі засоби усувають піт, бруд, шкірний секрет і відлущують мертві клітини шкіри. Вмиватися потрібно двічі на день, попередньо вимивши руки. Наносити та змивати засіб треба дбайливо, не травмуючи шкіру. Витирати обличчя потрібно індивідуальним рушником та міняти його на чисте мінімум 3 рази на тиждень.

Вибирайте пінку або гель для вмивання з такими інгредієнтами: саліцилова кислота, цинк, олія чайного дерева, екстракт центели азіатської

A’pieu Nonco Tea Tree Cleansing Foam – пінка для вмивання з олією чайного дерева. Продукт ретельно очищає, але не пересушує, нормалізує кислотно-лужний баланс і допомагає контролювати вироблення себуму, усуває надлишки жиру та матує шкіру.

Чим зволожувати жирну шкіру?

Зовсім неправильно вважати, що зволоження потребує тільки суха шкіра. Жирному типу теж треба щоденне зволоження, воно контролює та знижує потребу шкіри виробляти більше секрету. Шукайте безмасляні, некомедогенні засоби з гіалуроновою кислотою, ніацинамідом, екстрактом центели азіатської.

Вибирайте продукти з позначками:

безолійний (oil-free);

на водній основі (water-based);

некомедогенний (non-comedogenic);

неакнегенний (non-acnegenic).

Mizon Acence Blemish Control Soothing Gel Cream – крем-гель для проблемної шкіри обличчя, знімає запалення, подразнення та почервоніння, усуває акне та вугрі, а також звужує пори.

Навіщо щодня користуватися сонцезахисним кремом?

Щоденне використання санскріну – це інвестиція в молодість та здоров’я шкіри. Щоб захистити її від фотостаріння, пігментації та раку, важливо користуватися захистом від сонця з ранніх років. Для підліткової шкіри вибирайте засоби з легкою нежирною текстурою, які не лише блокують сонячне проміння, але й зволожують, мають протизапальні та антибактеріальні інгредієнти. Пам’ятайте, що користуватися санскріном потрібно не тільки на пляжі, а щоразу, виходячи з дому.

Village 11 Factory Hydra Sun Fluid – сонцезахисний крем-флюїд для обличчя зволожує шкіру, підвищує тургор, прискорює внутрішньоклітинні обмінні та регенераційні процеси.

Missha Cicadin Centella Green Sun Milk – сонцезахисне молочко, екстракт центели азіатської та ніацинамід тонізують, регенерують та зволожують шкіру.

Лікування прищів у підлітка в домашніх умовах

Перше, що хотілося б з’ясувати, акне – це хвороба. Лише легкі форми можуть лікуватися в домашніх умовах без рекомендацій лікарів. Для цього доповніть вмивання, зволоження та захист від сонця декількома доглядовими засобами з антибактеріальними, протизапальними та регенеруючими властивостями.

Лікувальні тонери та емульсії

Засоби з перекисом бензоїлу, альфа-гідроксикислотами, олією чайного дерева та цинком допоможуть вбити бактерії. А центела азіатська, пантенол, алое та ніацинамід прискорять процеси загоєння та відновлення шкіри. Наносьте ці засоби 2 рази на день після вмивання перед зволоженням або санскріном.

Dr Jart+ Ctrl-A TeaTreement – ​​тонер для обличчя, загоює дрібні ранки, усуває запалення, знімає подразнення шкіри.

A’pieu NonCo Tea Tree – емульсія з олією чайного дерева допомагає заспокоїти чутливу, подразнену шкіру. Зменшує прояв вугрового висипу та бореться з прищами.

Засоби для локального нанесення

Багато інгредієнтів для лікування акне можуть викликати сухість, почервоніння та подразнення. Щоб уникнути цих побічних ефектів, варто використовувати засоби для локального нанесення на проблемні ділянки. Вони знезаражують, підсушують та знімають запалення. Нанесіть на чисте обличчя і зачекайте 10-15 хвилин, а потім нанесіть зволожуючий або сонцезахисний крем.

A’pieu Nonco Mastic Band Patch – маска-плівка від запалень для точкового нанесення на проблемні ділянки. Усуває свербіж, лущення та почервоніння, захищає запалену шкіру від негативного впливу сонця та вітру, пилу та мікробів.

Pyunkang Yul Acne Spot  – міні-патчі проти недоліків, нейтралізують бактерії, запобігають майбутнім проривам, поширенню інфекції та утворенню рубців.

Маски для обличчя

Маски для обличчя допомагають вирішити цілий спектр проблем, знижують жирність та матують шкіру, глибоко очищають пори, зволожують та регенерують. Для регуляції себуму, ліквідації комедонів та чорних цяток підходять кремоподібні маски на основі глини та деревного вугілля. Тканинні маски допоможуть відновленню та живленню шкіри. Користуватися масками потрібно 2-3 рази на тиждень, для більш ефективного результату комбінуйте засоби, що очищають і відновлюють.

A’pieu Tea Tree Calming Fresh Mate Mask – заспокійлива нічна маска для обличчя з олією чайного дерева. Допомагає боротися з висипаннями, видаляє зайву жирність, очищає пори і вирівнює колір шкіри.

A’pieu Madecassoside Gauze Mask – тканинна маска для обличчя з мадекасосидом, прибирає акне та почервоніння, регенерує, тонізує шкіру, контролює роботу сальних залоз.

Зверніться до дерматолога, якщо домашнє лікування не допомагає

Якщо нові запалення з’являються все частіше і мають вигляд великих болючих вугрів, після яких залишаються шрами, потрібно звернутися до лікаря-дерматолога або косметолога. Підліткове акне – це не лише естетична, а й психологічна проблема, яка провокує депресію та суїцидальні ідеї. Вкрай важливо вчасно розпочати лікування. Знайдіть час та гроші, щоб зводити підлітка до спеціалізованого лікаря. Деякі форми акне просто неможливо усунути безрецептурних ліків.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована