Контуринг обличчя: що це і як робити

Контуринг – професійна техніка в макіяжі, під час якої за допомогою освітлення і затемнення анатомічних зон обличчя змінюються його пропорції та створюється чіткий рельєф. Використовуючи мінімум засобів для контурування – відповідні рум’яна і пудру – можна домогтися чималих змін у зовнішності. Застосування спеціальних тональних засобів і правильної послідовності їх використання дають змогу значно поліпшити свій образ. 

Контуринг може бути сухим або кремовим. Перший здійснюється з використанням продуктів із сухою текстурою, а другий – з кремами та подібними до них складами.

Сухий контуринг насамперед рекомендований для жінок з жирною шкірою, він дає матуючий ефект. Для сухого контурингу використовують рум’яна і пудру, які зазвичай наносять пензлями. З нанесення сухих продуктів слід починати й тим, хто тільки пробує макіяж.

Кремове контурування виконується з використанням більш щільних засобів, найпопулярнішими з яких є стіки для контурування, коректори та тональні креми. Кремові продукти більше підходять для сухої шкіри, але на ринку також представлені кремові скульптори з матовим фінішем для жирної поверхні.

Що знадобиться для контурингу

У магазинах сьогодні доступні цілі серії спеціальних засобів для моделювання контуру обличчя. Вони випускаються у вигляді стіків, а також розсипчастих або пресованих пудр, спеціальних палеток для контурингу відразу з декількома відтінками. Набори можуть бути як пудровими, так і кремовими:

  • Рум’яна – найбільш ходовий і найпростіший у використанні продукт цієї категорії, який додає яскравості та свіжості в макіяж.
  • Скульптор має холодний або нейтральний підтон. Використовується, щоб створити ефект натуральних тіней на периферії обличчя: в зоні вилиць, підборіддя і чола. Максимально природну тінь забезпечить скульптор на 2-3 відтінки темніший за тон шкіри.
  • Бронзер зазвичай на півтону тепліший за тональність скульптора, використовується для додання шкірі теплого світного відтінку. Можна вибрати бронзер з матовим відтінком або блиском.
  • Хайлайтер – засіб для висвітлення і підсвічування виступаючих частин обличчя. До складу включені великі сяючі частинки або матові.

Для створення природної тіні необхідно розтушувати продукти. Для сухих текстур використовують м’які пухнасті пензлі, а для кремових призначені спонжі, або ж можна наносити засіб пальцями.

Скульптор або бронзер накладається на бічні частини обличчя – на лоб уздовж лінії росту волосся, під вилиці та по лінії нижньої щелепи. Дивлячись на себе в дзеркало, ви можете побачити, де збираються природні тіні. На ці зони наносять затемнювальні склади, додаючи скульптурності контурам обличчя.

Хайлайтер використовуємо на виступаючих зонах, на які падає світло: працюємо з найвищою точкою вилиці, спинкою і кінчиком носа, а також у носогубній зоні прямо над верхньою губою. 

Не забувайте про підтон шкіри: для червонувато-рожевих використовуйте сріблястий, а для оливкових відтінків – золотистий хайлайтер. Сухі текстури простіше наносити широким віяловим пензлем, який створює рівномірний тонкий шар.

Рум’янами прикрашають частини щік, що виступають під час посмішки, їх наносять вище лінії нанесення скульптора. Також можна додати трохи рум’ян у складку повіки, на губи і на спинку носа як завершальний штрих. Це додасть образу яскравості.

Контуринг обличчя: що це і як робити 1

Як робити контуринг обличчя – послідовність кроків

Нанесіть тональний засіб для створення рівного фону і використовуйте консилер для зон під очима. Рівний тон обличчя – це чисте полотно для подальшої роботи. Що рівніший тон, то простіше його коригувати.

Візьміть пензлик або спонж зі скульптором і обробіть периферію обличчя: нанесіть засіб з боків чола, скронь, під вилицею, уздовж нижньої щелепи. Додавання засобу в складку повіки й під нижню губу дасть змогу створити тіні та підкреслити ці частини обличчя.

За допомогою хайлайтера і спеціального пензля висвітліть ділянки обличчя, що виступають: верхню частину вилиць, кінчик і спинку носа, під бровою і на центрі чола. Для освіження очей можна додати хайлайтер на повіку або в куточки очей.

Рум’яна зазвичай додаються трохи вище скульптора. Але найкраще посміхнутися і помітити зони щік, що найбільше виступають. Це і є найкраще місце для рум’ян. Пензлем із залишками продукту легко обробіть уже скульптуроване обличчя, додавши кольору на спинку носа і в складку повіки, щоб надати макіяжу гармонійності та завершити образ.

Дотримуючись такого порядку дій, ви створите потрібний образ у найкоротші терміни.

Індивідуальний підхід до контурингу

Головне правило підбору засобів за тональністю полягає в тому, що підтон скульптора має збігатися з підтоном вашої шкіри. Для підсвічування зон використовують засіб на 1-2 тони яскравіший за шкіру, для затемнення – на 1-2 темніші.

Сухий контуринг

Перед використанням контурної пудри пройдіться по шкірі пудрою звичайною.

Хайлайтер для жирної шкіри найкраще підбирати з матовим або сатиновим відтінком, оскільки сяючі елементи якраз і створять ефект лискучої шкіри.

Рум’янами можна як підкреслити вилиці, так і згладити їх. Правило просте: у першому випадку підійдуть рум’яна холодних відтінків, а для надання їм більш обтічної форми використовуйте тепліші тони.

На витягнуте обличчя рум’яна наносять горизонтальними лініями, а на кругле – вертикальними. На прямокутному обличчі рум’яна розтушовують по виступах вилиць (або під ними) і вздовж щелепи.

Контуринг обличчя: що це і як робити 2

Кремовий контуринг

Зверніть увагу на те, що кремові засоби зі щільною консистенцією підкреслюють дефекти шкіри. А отже, вони не у всіх випадках підходять для проблемного типу.

Олівець і стік для контурингу мають щільну консистенцію, тому розтушовувати їх слід акуратно.

Також можна використовувати рідкий коректор. Для максимально точного нанесення використовуйте плоский пензель із синтетичного ворсу із загостреним кінчиком.

Тут також є правила, яких варто дотримуватися, займаючись косметичною творчістю:

  • для зони під вилицею підійде колір власної тіні: тобто тон пудри має збігатися з відтінком тіні, що залягає;
  • бліда шкіра має гірший вигляд під час використання темних або помаранчевих скульпторів, у цьому разі найкращі варіанти – поєднання сіро-коричневих відтінків;
  • для смаглявої або засмаглої шкіри замість пудри можна використовувати бронзер, але без блискучих частинок;
  • а ось для дуже темної шкіри достатньо буде хайлайтера.

Дотримуючись цих простих правил і порядку виконання контурингу, ви навчитеся підкреслювати свої переваги й опануєте мистецтво перевтілення.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора
Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована