Що таке пілінг обличчя і як його роблять

Пілінг – косметологічна процедура, що передбачає видалення верхніх ороговілих шарів шкіри і активацію процесів активної регенерації клітин. Слово «пілінг» походить від англійського дієслова to peel «зчищати», «знімати», що точно описує механізми впливу процедури.

Спеціальний склад викликає контрольовані опіки шкіри – в результаті подібного «стресу» клітини починають активно регенеруватися. Це сприяє усуненню багатьох естетичних недоліків – висипань, шрамів, постакне, мімічних зморшок.

Для чого потрібен пілінг?

Пілінг обличчя показаний при:
Проблемній шкірі - жирній, з розширеними порами, слідами постакне;
Тьмяному, сірому кольорі обличчя ;
Виражених вікових змінах;
Наявності пігментних плям;
Погіршенні мікрорельєфу шкіри.

Залежно від інтенсивності впливу косметологи розрізняють три типи пілінгу:

  1. Поверхневий – пілінг, який підійде власницям будь-якого типу шкіри. «Поверхневі» склади делікатно відлущують верхні шари дерми, повертаючи їй здоров’я і сяйво. Найчастіше проводяться курсами по 5-10 процедур.
  2. Серединний – пілінг, рекомендований при жирній або проблемній шкірі зі слідами постакне. Подібні процедури роблять одноразово, але вимагають спеціального догляду за обличчям перед проведенням і припускають наявність реабілітаційного періоду, що супроводжується почервонінням дерми, свербінням, лущенням, набряками.
  3. Глибокий – вкрай болюча процедура, що реалізується під наркозом і передбачає складний період реабілітації.

Пілінги робляться за допомогою хімічних агентів (кислот), абразивних речовин (морська сіль, шкаралупа горіха та ін.), ультразвукового або лазерного випромінювань.

Найбільшою популярністю користується хімічний пілінг – швидка, ефективна, максимально безболісна процедура, результати який помітні практично відразу.

В основі складу, за допомогою яких роблять хімічний пілінг, лежать всілякі кислоти – гліколева, гіалуронова, молочна, саліцилова. При нанесенні кислот на поверхню дерми вони розривають зв’язки, що виникають між ороговілими лусочками і сприяють швидкій регенерації шкіри.

Поверхневий пілінг – безпечна для шкіри процедура, заснована на дії:

AHA-кислот, агентами в яких виступає поєднання фруктових видів кислот – лимонної, яблучної, мигдалевої. Делікатно видаляючи ороговілі верхні шари дерми, AHA-кислоти не зачіпають глибокі шари епідермісу. Дія «фруктових» пілінгів різноманітна – вони глибоко очищають і звужують пори, борються з висипаннями, рубцями, слідами постакне, освітлюють шкіру, вирівнюють пігментацію.

Молочні кислоти, спрямовані на боротьбу з першими ознаками старіння шкіри. Такий пілінг глибоко очищає, живить і зволожує дерму, зміцнює її природні захисні функції.

Ретиноїдні кислоти (похідна вітаміну А), яка активує процеси інтенсивного поділу клітин, викликає синтез колагену, стабілізує рівень зволоженості шкіри, вирівнює тон обличчя  і пригнічує розмноження бактерій.

Середні пілінги проникають глибоко в епідерміс. Їх проводять з використанням більш агресивних кислот:

  1. Саліцилової, яка виступає ефективним засобом вирішення ряду косметологічних проблем – висипань, надмірної жирності шкіри, акне, постзапальної пігментації. Саліцилові пілінги рекомендують проводити при мінімальній активності сонячного випромінювання – восени і взимку. Відмінна риса процедури – потужна протизапальна дія і надання помітного антивікового впливу.
  2. Трихлороцтової, притягнуто косметологами при лікуванні акне, жирної себореї, усунення шрамів і рубців, боротьбі з ознаками старіння.
  3. Азелоїнової, яка виступає серйозним засобом боротьби з вугровими висипами і гіперпігментацією. Кислота особливо рекомендована для жирної і проблемної шкіри. Проникаючи в глибокі шари дерми, вона надає потужну протизапальну дію, а завдяки здатності речовини блокувати 5-альфа-редуктазу кислота пригнічує активність сальних залоз. Азелоїнові пілінги вирівнюють колір обличчя, знімають почервоніння, усувають комедони і маслянистий блиск, частково усувають прояви вугрових хвороб шкіри.

Середні пілінги рекомендується проводити в косметичних салонах. Пілінг, нанесений в домашніх умовах, може викликати ускладнення – аж до опіку шкіри.

Для глибокого пілінгу косметологи використовують фенол або трихлороцтову кислоту. Глибокий пілінг – дерматохірургічна процедура, проводити яку в домашніх умовах категорично заборонено. Дія таких пілінгів направлено на боротьбу зі зморшками, рубцями, пігментацією.

Кращі корейські пілінги для обличчя в домашніх умовах: засобу від ISEI

Регулярне використання пілінгів в домашніх умовах дозволить не тільки домогтися значного поліпшення стану шкіри, але і обіцяє довготривалий ефект. Головне правило – ретельно очистити шкіру перед проведенням процедури і переконатися у відсутності алергічної реакції на окремі компоненти складу.

Перед пілінгом ретельно очистіть шкіру – зніміть залишки макіяжу, почистіть пори і тільки після цього приступайте до процедури. Механічні пілінги (гоммажі, скраби) рекомендують наносити на вологу шкіру, хімічні (кислотні) – на суху.

Пілінг-паличка A’pieu Aqua Peeling Cotton Swab

Пілінг-палочка від A’pieu просякнута AHA і BHA-кислотами, дія яких спрямована на:

  • усунення пігментації і слідів постакне;
  • вирівнювання тону шкіри;
  • надання антисептичного впливу;
  • нормалізацію роботи сальних залоз;
  • боротьбу із запаленнями.

Основними діючими компонентами пілінгу стали AHA-кислоти, які активізують процеси регенерації клітин і BHA-кислоти, що надають потужну протизапальну і загоюючу дію.

Пілінг-диски Missha Super Aqua Smooth Skin Peeling Pad

Пілінг-диски Missha Super Aqua просякнуті складом з невеликою концентрацією AHA, BHA і РНА-кислот. У комплексі вони надають делікатну відлущувальну, антиоксидантну та протизапальну дію, глибоко очищають пори і вирівнюють колір шкіри.

Диски можна використовувати в будь-який час року, проте обов’язковою умовою є нанесення сонцезахисних кремів перед виходом на вулицю.

Пілінг-сироватка Mizon Aha 8% Peeling Serum

Головним діючим компонентом пілінг-сироватки от Mizon стали AHA-кислоти, що живлять дерму вітамінами і мікроелементами, необхідними для підтримки її здоров’я і молодості.

Пілінг-сироватка:

  • вирівнює колір і мікрорельєф шкіри;
  • зменшує вираженість зморшок;
  • освітлює пігментацію;
  • бореться з «чорними цятками».

Склад сироватки також насичений комплексом рослинних екстрактів, зволожуючих і підвищуючих тонус дерми, а також пантенолом, який відновлює пошкоджені ділянки шкіри.

Як часто можна робити пілінг?

На частоту проведення пілінгів впливає ряд показників – тип процедури, вік, стан шкіри, ефект, якого хочеться досягти. Поверхневі пілінги роблять 1 раз в 3-4 місяці, середні – не більше 3-4 разів на рік. Глибокий пілінг допомагає домогтися видимих ​​результатів після одного сеансу і проводиться не частіше, ніж 1 раз на рік.

Пілінги в домашніх умовах рекомендується проводити з мінімальним інтервалом в 30 днів. Особливу увагу вимагає суха шкіра – її необхідно «балувати» курсами зволожуючих процедур щотижня. Жирна шкіра не менш вимоглива в догляді – пілінги, спрямовані на відлущування, зволоження, матування і звуження пор, роблять 1-2 рази в тиждень.

Оптимальний час для проведення процедури – осінньо-зимовий період, для якого характерна низька активність сонячних променів. При цьому протягом декількох днів після процедури важливо наносити на обличчя сонцезахисні засоби перед кожним виходом на вулицю.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована