Поради дерматолога: як доглядати за шкірою різних типів влітку

Літо – це не тільки задушливі офіси та морські подорожі, суперечки через кондиціонери та вечірки на дахах, прохолодні коктейлі та черешня на сніданок, обід та вечерю. Літо – це час, коли наша нервова система потребує відпустки від дедлайнів та робочих чатиків, а наша шкіра відпочинку від активних процедур і надлишку доглядових засобів.

Анастасія Мельник, лікар дерматолог і косметолог, розповість, як влаштувати вашій шкірі літній релакс.

Чому важливо міняти сезонний догляд

Шкіра миттєво реагує на зовнішні фактори: погода, екологія, стрес. Взимку через холод, вітер і сухе повітря в приміщеннях нас хвилює зневоднення і лущення. Влітку через спеку та сонце важливі SPF захист і усунення зайвої жирності.

Головне у догляді за шкірою влітку

Звертайте більше уваги на очищення і SPF захист, вводьте в догляд засоби з відновлюючими компонентами і антиоксидантами. Намагайтеся  виключити всі процедури і компоненти, які підвищують фоточутливість шкіри: серединні пілінги, шліфування, лазерну епіляцію, а також агресивні кислоти і ретиноїди.

Догляд за жирною шкірою влітку

Найважче влітку жирному типу шкіри. Вибирайте легкі текстури і меншу кількість етапів догляду. Якщо шкіра активно виділяє себум, то проміжні засоби краще пропускати і обмежитися: очищенням – тонізацією – зволоженням – захистом від сонця. Ретельно очищуйте шкіру гідрофільним маслом і вмивачками в форматі крем-гелю і гелю. Не забувайте про тонізацію. Вибирайте зволоження з гіалуроновою кислотою, гліцерином, алое, алантоїном. Якщо виходите на вулицю, останній етап – санскрін. Вибирайте SPF захист з хімічними фільтрами на основі авобензону, мексорілу або тіносорбу. Такий санскрін захищає тільки після повного проникнення в шкіру, наносьте їх мінімум за 20 хвилин до виходу.

Догляд за сухою і нормальною шкірою влітку

Очищайте шкіру комбінацією міцелярної води + пінка, крем-гель зі зволожуючими компонентами, наприклад, гіалуроновою кислотою. Далі – тонізація – флюїди \ сироватки – крем – санскрін. Робіть акцент на зволоження і навіть влітку нашаровуйте його в кілька етапів. Вибирайте зволоження з вазеліном, рідким парафіном, силіконом, скваленом, олією ши або кокосовою. Якщо є потреба в активних компонентах (Вітамін С, ніацин, кислоти), вводите їх в сироватці, щоб при необхідності легко прибрати зі свого догляду. Використовуйте Санскрін з фізичними (мінеральними) фільтрами, в складі яких є оксид цинку або діоксид титану. Вони захищають відразу після нанесення і працюють тільки на поверхні шкіри, тому не викликають подразнення.

Чи можна використовувати кислоти влітку?

Кислоти в низьких концентраціях можна використовувати кожен день навіть влітку. Наприклад, саліцилову кислоту до 1% або мигдалеву до 5%. Вони допомагають працювати з комедонами або регулювати жирність шкіри. Для відлущування підійдуть пілінг-диски або сироватки з кислотами більшої концентрації. Ці засоби потрібно застосовувати кілька разів на тиждень, не більше.

Використовувати кислоти з високою концентрацією потрібно обов’язково під наглядом дерматолога або косметолога. Якщо це ваша перша кислота, вибирайте влітку для  салонних процедур мигдальний, феруловий або азелаїновий пілінг.

Кому і навіщо потрібен тонер?

Не варто забувати, що вода в нашому крані далека від ідеалу. Вона дуже часто сушить і подразнює шкіру. Саме тому після вмивання ми наносимо тонер. Він видалить з обличчя хлор і мінерали, наявні у водопровідній воді. Це базове завдання тонізуючих засобів.

Крім цього вони діють як зволожувачі, допомагають зв’язувати вологу зі шкірою, а лікувальні тонери можуть бути відмінним помічником для тих, кого хвилюють запалення, розширені пори та інші проблеми.

Які інгредієнти підходять для літнього догляду?

Ці компоненти можна поділити на дві групи: ті, які заспокоюють і відновлюють, і ті, які нейтралізують вільні радикали – антиоксиданти.

Відновлюючі інгредієнти:

Центелла – відмінно загоює рани, має протизапальну і омолоджуючу дію.

Пантенол – позбавляє від стягнутості, печіння, усуває почервоніння, в низьких концентраціях працює на зволоження.

Алое – практично не викликає алергічних реакцій, тому застосовується в косметиці для людей з чутливою і реактивної шкірою.

Азулен – витяжка ромашки, має сильну протизапальну і заспокійливу дію.

Зелений чай – зверніть увагу якщо у вас проблемна і комбінована шкіра, схильна до жирності.

Антиоксиданти:

Речовини, які нейтралізують вільні радикали на поверхні шкіри і стимулюють внутрішні процеси, сповільнюючи процеси старіння.

Вітамін С – захищає шкіру від УФ-випромінювання, пігментації, стимулює виробництво колагену і додає шкірі неповторне сяйво. Але він не замінює СПФ, а тільки доповнює його. Вибирайте продукт з цим компонентом в упаковці з затемненого скла.

Вітамін Е – найкраще працює саме в парі з вітаміном С. Часто його відразу додають в сонцезахисні засоби.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована