Що таке сквалан, і кому підходить цей інгредієнт?

Сквалан — це темна конячка багатьох косметичних засобів для зволоження, живлення та регенерації. Він чудово усуває сухість, відновлює захисний бар’єр та підходить навіть для проблемної чи чутливої ​​шкіри.

Сьогодні з’ясуємо, у чому секрет універсальності цього інгредієнта та чому його так любить наша шкіра?

Що таке сквалан і чим він відрізняється від сквалену?

Сквален — один із ліпідів, який виробляють наші сальні залози для змащення та захисту шкіри. Але після 30-ти років кількість цього натурального зволожувача зменшується, шкіра може ставати сухішою та грубішою. Вчені знайшли спосіб отримати сквален з рослинних та тваринних джерел, але його молекула нестабільна і втрачає корисні властивості після взаємодії з киснем.

Сквалан — це стабільна версія сквалену, який пройшов процес гідрування, до його формули додали молекули водню. Він зберігає всі корисні властивості сквалену, не окислюється і може зберігатися понад два роки.

“Сквален – це ліпід, жир, який природним чином виробляється для зволоження та підтримки бар’єру нашої шкіри. Сквалан це насичена форма сквалену, в якій подвійні зв’язки були усунені шляхом гідрування. Оскільки сквалан менш сприйнятливий до окислення, не має запаху та має більш тривалу ефективність, він частіше використовується у косметичних засобах.”, пояснює Шарлотта Бірнбаум, сертифікований дерматолог у Spring Street Dermatology.

З чого роблять сквалан?

Корисні властивості свалену були знайдені японськими вченими на початку 20 століття. Олія, яку видобували з печінки акул виду Squalus (звідси і назва), використовували у косметичній, медичній та фармацевтичній індустріях. Для виробництва 1 тонни сквалену необхідно приблизно 3000 акул. Чим популярнішим ставав цей інгредієнт, тим швидше зменшувалася популяція акул.

Сьогодні тваринний сквален вважається неетичним інгредієнтом, адже він завдає шкоди довкіллю. Більшість косметичних компаній зробили вибір у бік рослинного сквалану. Його одержують після насичення воднем сквалену, який виробляють з оливок, рису, цукрової тростини.

Які основні характеристики сквалана?

Хоча сквалан часто називають олією, він має низку унікальних переваг у порівнянні з багатьма рослинними та мінеральними оліями.

Ефективно зволожує

Формула сквалану дуже схожа секрет наших сальних залоз. Шкіра розпізнає його миттєво, тому він чудово вбирається та насичує клітини вологою.

Відновлює природний бар’єр шкіри

Його молекули легко вбудовуються в ліпідний шар дерми, утворюють захисну плівку, яка перешкоджає втраті вологи та захищає від негативного впливу навколишнього середовища.

Некомедогенний та регулює жирність шкіри

Сквалан — це олія, але в нього дуже легка формула, яка не тільки чудово зволожує, а й не забиває пори. Регулярне зволоження допомагає зменшити вироблення шкірного сала та жирність шкіри.

Підвищує ефективність інших активних інгредієнтів

Клітини нашої шкіри дуже прихильні до сквалану. Тому він легко проникає в дерму і може бути своєрідним провідником, який допомагає іншим корисним компонентам потрапляти глибше і працювати ефективніше.

Чому сквалан підходить для будь-якого типу шкіри?

Головна “фішка” сквалану — він імітує натуральні олії нашої шкіри, тому так чудово підходить для зволоження, відновлення та захисту будь-якого типу шкіри.

Але важливо пам’ятати, що хоч сквалан і універсальний, але не чарівний інгредієнт. Потрібно звертати увагу на форму засобу та інші компоненти складу, щоб продукт ефективно вирішував ваш конкретний запит.

“Одна з чудових особливостей олії сквалану полягає в тому, що вона безпечна та корисна для всіх типів шкіри, навіть якщо у вас чутлива шкіра, або ви схильні до прищів. Вона не є поширеним подразником або алергеном, тому навіть найчутливіша шкіра навряд чи відреагує на неї”, пояснює доктор Бірнбаум.

Як і для чого використовувати скваланову олію в чистому вигляді?

Сквалан може бути одним із інгредієнтів вашого крему, сироватки або лосьйону. А може продаватися у чистому вигляді без інших добавок. Чиста олія сквалану підходить для зволоження та живлення всіх типів шкіри, особливо в холодну пору року. Залежно від типу та ступеня зневоднення шкіри нанесіть 1-3 краплі на долоні, а потім рівномірно розподіліть його по очищеній тонізованій шкірі обличчя та шиї. А ще краще, зробіть невеликий масаж, який посилить лімфоток, мікроциркуляцію крові та допоможе прибрати набряки. Для додаткового ефекту, наприклад, антиейдж, ви можете нанести після масажу свій улюблений крем. На відміну від більшості масел, сквалан не утворює плівку та не блокує проникнення інших інгредієнтів.

Вибирайте засіб у непрозорій пляшечці з піпеткою. Таке паковання є зручним і для використання, і для зберігання.

Naris Cosmetics Luque W — масажна маска для обличчя на основі сквалану та екстракту рисових висівок. Надає пружність та еластичність, покращує циркуляцію крові, вирівнює колір обличчя.

Чи підходить сквалан для проблемної шкіри?

Ми з’ясували, що сквалан має легку формулу, чудово зволожує жирну шкіру та не забиває пори. Але самостійно він не вирішує проблем акне, шукайте засоби доповнені антибактеріальними та протизапальними інгредієнтами: мадекасосід, масло чайного дерева, пантенол, алантоїн.

Laneige Cica — заспокійлива нічна маска для обличчя, містить сквалан, кислоту мадекасосід, олію чайного дерева, фермент лісових дріжджів, пантенол, вітамін Е. Усуває висипання, загоює запалення, регенерує, зволожує та заспокоює шкіру.

Hado Labo Gokujyun Premium Super – гіалуронове молочко-емульсія зі скваланом та алантоїном. Зволожує, прискорює загоєння, має протизапальний ефект.

Чи є у засобів зі скваланом антиейджефект?

Науково доведено, що сквалан тваринного походження має потужні антиоксидантні властивості та відмінно справляється з дрібними зморшками та заломами. Багато дерматологів висловлюють сумніви, що ці ж властивості є у рослинного сквалана. Але вони не заперечують, що він добре працює в парі з іншими антиейдж інгредієнтами. Для збереження молодості та підвищення еластичності шкіри шукайте засоби з колагеном, вітаміном Е, ретинолом та пептидами.

Missha 24K Collagen Hydrogel Eye Patches – гідрогелеві патчі під очі зі скваланом та колагеном. Зволожують і живлять шкіру, роблять її еластичною та розгладжують зморшки.

Avene A-Oxitive Smoothing Water Eye Contour Cream – засіб для контуру очей зі скваланаом та вітаміном Е. Запобігає появі перших ознак старіння, розгладжує дрібні зморшки, освітлює темні кола, робить погляд свіжим та сяючим.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована