Користь та шкода олій для волосся

Натуральні рослинні олії відомі своїми корисними та навіть лікувальними властивостями. І судячи з порад наших бабусь, вони можуть вирішити будь-яку проблему: зупинять випадання, приберуть лупу, відновлять посічені кінчики та зроблять волосся кожного густим і шовковистим. Для цього достатньо купити в аптеці будь-яку олію і щедро нанести її від коріння до кінчиків волосся. Але якщо ви хоч раз у житті проводили такий експеримент, гадаємо, що повторювати його вдруге вам не схотілося.

Сьогодні з’ясуємо, як і які проблеми насправді вирішують олії для волосся, чому не варто використовувати їх у чистому вигляді і які засоби підійдуть саме для вашого типу волосся.

Чому натуральні олії корисні для волосся?

Натуральні олії, що використовуються у догляді за волоссям, містять вітаміни Е та В, органічні кислоти та мінерали. Такий багатий склад живить, зміцнює волосся, робить його пружним і шовковистим.

Окрім цього олії працюють як герметики, запечатують лусочки волосся, утримуючи вологу всередині. Вони також створюють невидиму плівку, захищаючи волосся від ультрафіолету, термічних та хімічних пошкоджень.

Останній козир — олії роблять наше волосся блискучим і слухняним, допомагають розчесати і укласти навіть найпримхливішу зачіску.

“Більшість олій містять жирні кислоти, які замінюють природні ліпіди нашого волосся, зміцнюючи слабкі місця та запобігаючи ушкодженням. Але я, мабуть, міг би перерахувати ще 20 переваг використання олій для волосся. Вони роблять волосся живим і гарним, як з обкладинки глянцевого журналу”, — каже сертифікований дерматолог і трихолог Марк Таунсенд.

Тому у складі багатьох якісних засобів для відновлення, термозахисту і навіть стайлінгу є натуральні олії. Щоб вони працювали, важливо підібрати правильний продукт, який буде корисний саме для вашого волосся.

Але перш ніж розібратися у видах олій та форматах засобів з ними, поговоримо, що не так з “бабусиними” рецептами догляду за волоссям.

Чи можна використовувати олії у чистому вигляді?

Ми б поділили міфи про чудодійні властивості олій у домашньому догляді на стародавні та сучасні. Головний герой перших — реп’яхова олія, саме вона, за словами народних експертів, поверне густу шевелюру і Владу Ямі, і Чахлику Невмирущому. Фаворит нової ери чарівних історій — кокосова, подвиги якої прославляють у своїх блогах сучасні бьюті-богині.

Але наука та лікарі вважають інакше. Чисті олії, у тому числі реп’яхова та кокосова, частіше шкодять, ніж допомагають волоссю. Їх не варто наносити ані на коріння, ані за довжиною. Більшість з них мають високий рівень комедогенності, закупорюють волосяні фолікули, погіршуючи ріст та провокуючи випадання. Наносити олію для шкіри голови можна тільки за рекомендацією трихолога.

У жодному разі не можна втирати олії у шкіру голови під час випадання. Вони розм’якшують устя цибулин і волосся легше висмикується з фолікул під час розчісування чи миття. А щоб змити важкі маслянисті текстури, доводиться неодноразово намилювати голову. Такий інтенсивний хімічний та механічний вплив лише посилить проблему випадання.

Олія – це жир, зволожуючі та вологоутримуючі якості вона може отримати лише після поєднання з іншими елементами. Нанесення чистих олій на стрижні волосся – марна процедура. 

Якщо хочете подбати про волосся без експериментів та ризиків – користуйтеся спеціальними професійними лініями косметичних засобів з оліями. Їхні формули зберігають усю користь без побічних ефектів.

Види натуральних олій для волосся

Існує велика кількість рослинних олій, які допоможуть виглядати вашому волоссю здоровим і гарним. Але ми зупинимося на трьох лідерках, ефективність яких доводять наукові дослідження та їх популярність.

Кокосова олія для живлення та захисту від ультрафіолету

Її основною жирною кислотою є лауринова, вона схожа на натуральний білок волосся, легко проникає всередину, зміцнюючи структуру, роблячи його міцним і гладким. Кокосова олія також створює захисну плівку, яка поглинає ультрафіолет.

Вона підійде для живлення та захисту від сонця тонкого та нормального волосся. Але її не варто використовувати для пористого, пошкодженого та сухого. Білки у складі олії заповнюють і “цементують” всі пустоти в такому волоссі, перешкоджаючи попаданню вологи та інших потрібних компонентів. А це не вирішує, а ускладнює проблему.

Обирайте кондиціонери та маски з цією олією, якщо у вас нормальне волосся, якому не вистачає об’єму та блиску. Захисні спреї та сироватки з ним відмінно підійдуть для догляду за будь-яким типом волосся влітку.

LG Household & HealthCare Elastine Maximizing Volume Conditioner – кондиціонер для тонкого волосся, який надає об’єм. Містить запатентований комплекс Elastine Volume-lipid, кокосову олію та гідролізовані протеїни пшениці. Огортає кожну волосину, роблячи їх візуально густішими.

Арганова олія для відновлення та блиску волосся

Цея олія – супергерой, який здатний врятувати будь-яке волосся. У ній багато вітамінів А, С, Е, антиоксидантів та омега-3 жирних кислот, які дуже швидко засвоюються волоссям. Арган загоює мікроушкодження волосяного фолікула, регенерує структуру після термічних та хімічних пошкоджень, зволожує та надає блиску. Єдиний мінус – ця олія, як і засоби з нею, задоволення не з дешевих, але повірте, воно того варте.

Обирайте бальзами та маски з нею, якщо у вас пошкоджене сухе волосся. Сироватки та флюїди підійдуть для приборкання кучерявого і неслухняного волосся, запобігають появі посічених кінчиків і зроблять будь-яке волосся неймовірно блискучим.

Lador Premium Morocco Argan Oil – арганова відновлююча олія, повертає силу та енергію волоссю, пошкодженому щоденним укладанням та частим фарбуванням. Створює захисну плівку, що утримує вологу всередині волосся, робить волосся блискучим і шовковистим.

Ellips Hair Vitamin Nutri Color – капсули з аргановою олією, мають легку формулу, що не змивається. Засіб миттєво вбирається, відновлює пошкоджену структуру волосся, полегшує розчісування та захищає від шкідливого впливу UVB-променів.

MOREMO Hair Treatment-Miracle 2X – відновлююча маска для волосся з кератином, колагеном, аргановою олією. Зміцнить кератинові лусочки і структуру волосся, додасть гладкості, пружності, еластичності та блиску. Зробить волосся доглянутим і сяючим, як після салонних процедур.

Олія жожоба для зволоження та зміцнення волосся

Олія жожоба – насправді не олія, а восковий ефір, формула якого дуже схожа на наш шкірний себум. Жожоба містить вітаміни групи В, С, Е, мідь, цинк та корисні жирні кислоти. Головна перевага цієї олії – вона відмінно зволожує шкіру голови та волосся будь-якого типу, при цьому не робить його масним. А завдяки своїм протигрибковим та антибактеріальним властивостям допомагає відновити природну рН шкіри та нормалізує роботу сальних залоз.

Обирайте шампуні на основі цієї олії, якщо у вас чутлива шкіра голови або волосся схильне до жирності. Для зволоження сухого, ламкого і кучерявого волосся підійдуть бальзами і маски з цією олією. Вони живлять волосся і допоможуть герметизувати вологу.

Шампунь для пошкодженого волосся з церамідами та олією жожоба. М’яко очищає, не пересушує шкіру голови, усуває подразнення та регенерує.

Weleda Oat Replenishing Conditioner  –  відновлюючий кондиціонер для волосся з екстрактом вівса та олією жожоба. Зволожує, насичує сухе та тьмяне волосся. Робить його гладкими, блискучими та слухняними.

Ellips Hair Vitamin Treatment – ​​капсули з оліями жожоба та аргана. У засобу легка формула, яка не потребує змивання, відновлює і зволожує сухе пошкоджене волосся.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована