Дезодорант або антиперспірант

А ви знали? Згідно зі статистикою, кожна друга жінка в світі (і кожен четвертий чоловік!) користуються антиперспірантами. Інше опитування підтверджує: ¼ населення планети дуже різко реагує на запах поту і вважає неприємні аромати дратуючими.

Мікроорганізми, що ведуть активну життєдіяльність на шкірі людини, постійно розмножуються, провокуючи виникнення неприємних ароматів. Достатньо всього однієї краплі поту, щоб в умовах теплого, вологого середовища бактерії пожвавили діяльність, спровокувавши появу різкого запаху. Одного тільки прийняття душу недостатньо – шкіра потребує додаткових заходів захисту від поту. З поставленим завданням на всі 100% справляються дезодоранти і антиперспіранти.

Що таке дезодорант і в чому його принципова різниця з антиперспирантом? Давайте розбиратися по порядку!

Цікаво! Перший прообраз сучасного дезодоранту був презентований в 1888 році. Однак засіб, що виготовляється на основі цирконію та алюмінію, містив багато кислот – він не просто залишав на одязі білі опади, але і дратував шкіру, викликаючи свербіж і почервоніння. Дезодоранти, представлені сьогодні на б’юті-ринку, відрізняються м’якими, щадними формулами, але при цьому надійно захищають дерму від появи неприємних запахів. За даними, опублікованими New York Times, американці витрачають на антиперспіранти близько 1,6 млрд доларів на рік!

Дезодорант – важливий і необхідний засіб особистої гігієни. Важлива звичка користуватися спеціальними засобами, що захищають тіло від появи неприємних запахів, повинна стати щоденною.

Формула впевненості, яка не покидає тіло протягом усього дня, проста: душ + антиперспірант.

Чим відрізняється дезодорант від антиперспіранту? Як вибрати засіб особистої гігієни? Яких компонентів в складі формул варто уникати? Подробиці – в статті!

Що краще: дезодорант або антиперспірант

На антиперспіранти та дезодоранти покладені різні завдання. Перші забезпечують максимальний захист від поту і особливо актуальні при інтенсивному потовиділенні – в силу фізичних особливостей організму, підвищених навантажень, спортивних тренувань.

Дезодоранти не блокують процеси потовиділення, а всього лише усувають неприємні запахи, що оптимально для щоденного ритму життя.

Як «працюють» дезодоранти і антиперспіранти

Відомо, що піт, який виділяється людським організмом, практично не має запаху. Джерелом неприємного запаху стають бактерії, що мешкають у водних протоках потових залоз. Продукти їх активності проявляються після невеликого проміжку часу після появи поту.

Використання дезодорантів допомагає нейтралізувати неприємний запах шляхом придушення діяльності мікроорганізмів спеціальними антибактеріальними компонентами.

Найбільш популярним антиперспіруючим компонентом на сьогодні виступає сіль алюмінію. Дія компонента заснована на особливостях шкіри: розташовуючись по кромці пір, солі звужують їх, але не закупорюють повністю.

Таким чином процеси потовиділення частково блокуються. Самі солі залишаються на поверхні дерми і легко змиваються звичайною водою.

Дезодоранти і антиперспіранти: форм-фактори гігієни

Виробники пропонують кілька форматів випуску дезодорантів і антиперспірантів:

Спреї:
дезодоранти і антиперспіранти у вигляді спреїв найбільш безпечні і підходять навіть для людей з чутливою шкірою. Даруючи відчуття свіжості, спреї практично не залишають слідів на одязі. Ще одна незаперечна перевага формату - відсутність необхідності чекати, поки засіб висохне на тілі, одяг можна надягати відразу після нанесення.

Роли:
ковзаючи по поверхні шкіри, м'який рол залишає невидиму захисну плівку. Такий дезодорант дуже зручний і економічний у використанні. Єдиний недолік формату - необхідність почекати пару хвилин після нанесення, інакше на одязі можуть залишитися сліди.

 

Форм-фактор засоби особистої гігієни впливають на спосіб використання, проте не на принцип дії. Ефективно усуваючи неприємні запахи, вони дарують відчуття впевненості на весь день.

Як правильно вибрати дезодорант

При виборі дезодоранту важливо звертати увагу на 3 параметри:

  1. Форма випуску засобів – спрей або рол.
  2. Склад – стежте за відсутністю в формулі продукту алюмінієвих солей, спирту, парабенів, консервантів.
  3. Аромат – тут все залежить виключно від індивідуальних смакових переваг.

І якщо з формами випуску антиперспірантів ми вже розібралися, то який склад має мати засіб особистої гігієни?

Сучасні виробники пропонують різні варіації складів. Не полінуйтеся прочитати те, що написано на упаковці дрібним шрифтом. Як правило, склад дезодоранту-антиперспіранту включає:

  • бактерицидні речовини (хлоргексидин, триклозан, гліцерил), покликані боротися з активністю і розмноженням бактерій;
  • компоненти, що запобігають процеси інтенсивного потовиділення (наприклад, цинкові солі);
  • абсорбуючі речовини (тальк, пудра), вбирають надлишки поту;
  • доглядові компоненти (на натуральній рослинні екстракти, масла), які надають на дерму заспокійливу і пом’якшувальну дії;
  • заспокійливі інгредієнти (екстракти алое вера, чайного дерева, бавовни, вітаміни), що захищають дерму від подразнень і сприяють швидкому загоєнню пошкоджень.

Віддавайте перевагу натуральним складам – ​​демонструючи високу ефективність в захисті від неприємних запахів, вони повністю безпечні для шкіри і здоров’я організму в цілому.

Парфумерні композиції

Дезодоранти можуть бути без запаху або парфумованими. В останньому випадку виробники пропонують безмежний діапазон ароматів, в тому числі:

квіткові:
композиції з трояндами, жасмином, бузком, лавандою та ін .;
цитрусові:
свіжі аромати апельсину, лайма, лимона, бергамоту;

фруктові:
з солодкими нотками дині, малини, яблука, кавуна;
деревні:
незвичайні поєднання кедра, сандалу, ялівцю;
фужерні:


унікальні варіації з запахами моху, герані, спецій;

озонові:
свіжі «океанічні» композиції.

Головне при виборі аромату – щоб він не конфліктував з запахом вашої щоденної туалетної води.

Кращі натуральні і безпечні дезодоранти: рейтинг ТОП-7

Інтенсивний ритм життя? Спортивні навантаження? Будні в режимі «нон-стоп»? Запасися ефективним антиперспирантом, який блокуватиме неприємний запах поту – навіть на піку активності!

Роликовий дезодорант з екстрактом ромашки від Melica Organic

Кульковий дезодорант від Melica Organic забезпечує активну боротьбу з потовиділенням. Натуральні компоненти, на яких заснований склад засобу особистої гігієни, не просто нейтралізує неприємні аромати, але і пригнічує життєдіяльність бактерій, перешкоджає їх розмноженню.

Натуральність складу, відсутність агресивних компонентів, алюмінію, спирту забезпечують комфорт навіть для чутливої ​​шкіри. Екстракт ромашки, присутній в складі засобу у високій концентрації, володіє заспокійливою дією.

Кульковий дезодорант Health and Beauty

Легкість, свіжість, комфорт – кульковий дезодорант Health and Beauty забезпечить шкірі захист від поту на 100%!

Формула, збагачена цінними компонентами Мертвого моря, забезпечує делікатний заспокійливий ефект, не провокуючи появу на шкірі висипань і подразнень. Морські мінерали пом’якшують і зволожують дерму, стабілізують процеси мікроциркуляції крові.

Дезодорант від ізраїльського бренду Health and Beauty містить також екстракти алое вера. Вони заспокоюють шкіру і знімають роздратування, які можуть з’явитися після гоління.

Кульковий дезодорант з мінеральними водами Мертвого моря Careline

Ще одна унікальна формула засобу особистої гігієни, розроблена в Ізраїлі, належить бренду Careline. Повністю ліквідуючи неприємний запах поту навіть у спекотні літні дні, антиперспірант гарантує повний комфорт протягом усього дня. Підходить для людей, що займаються інтенсивними фізичними навантаженнями, не залишає плям на одязі, не провокує алергічних реакцій.

Склад дезодоранту збагачений мінеральними водами Мертвого моря, що поліпшують мікроциркуляцію крові і інтенсивно зволожують клітини. Завдяки пантенолу засіб прискорює процес загоєння дрібних ушкоджень, які виникають в процесі гоління.

Дезодорант-спрей Cezar

Дезодорант від ізраїльського бренду Cezar забезпечує захист від неприємних запахів на 24 години. Крім свого основного призначення, засіб особистої гігієни:

  • пом’якшує і робить на шкіру розслабляючий ефект завдяки екстрактів бамбука і алое вера;
  • відновлює пружність за рахунок збагачення формули вітамінами С і Е;
  • живить клітини унікальним комплексом натуральних олій.

Чоловічий дезодорант виконаний у форматі спрея, що робить його використання простим і комфортним. Перед застосуванням обов’язково струсіть балон, а потім розпорошіть продукт на чисту, суху шкіру пахв на відстані 15-30 см.

Дезодорант-аерозоль антиперспірант CL Kristall

Антиперспірант для шкіри, схильної до почервоніння або до подразнення. Ефективно і тривало регулює потовиділення. Надійний, ефективний захист 24 години. Без запаху, не містить ароматизаторів. Не завадить розкритися аромату Вашого парфуму. Унісекс. Для регуляції процесу потовиділення виступає хлоргідрат алюмінію. Не залишає білих слідів.

Містить ефективні інгредієнти:

  • Токоферол – прискорює регенерацію при ранках, тріщинах, різних ушкодженнях шкіри та слизової; зберігає і підвищує пружність тканин, розгладжує зморшки і навіть трохи підтягує шкіру.
  • Галун і хлоргідрат алюмінію – при контакті з речовинами на поверхні шкіри (аміни, білки і т.д.) розчинені галун і хлоргідрат алюмінію перетворюються в гелевидні речовини. Гель тимчасово розташовується на поверхні шкіри, скорочуючи активність потових залоз і зменшуючи потовиділення. Змивається природним чином при прийомі душа.

Дезодорант-стік CL Med +

Активний захист і дбайливий догляд за чутливою шкірою. Інноваційний комплекс на основі ферментів нейтралізує небажаний запах тіла. Етілгексілгліцерін підтримує дію ферментів. Зручний розмір 25 мл для подорожей і в дорозі. 0% солей алюмінію, цинку, парабенів, спирту.

Містить ефективні інгредієнти:

  • Етілгексілгліцерін (Ethylhexylglycerin) – дезодоруюча добавка, активна проти грампозитивних бактерій. Емолент сприяє зволоженню шкіри.
  • Ферменти сахароміцетів – ефективний антибактеріальний комплекс на основі ензиму, що нейтралізує неприємний запах шляхом запобігання біологічного розкладання поту.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована

Спреї:
дезодоранти і антиперспіранти у вигляді спреїв найбільш безпечні і підходять навіть для людей з чутливою шкірою. Даруючи відчуття свіжості, спреї практично не залишають слідів на одязі. Ще одна незаперечна перевага формату - відсутність необхідності чекати, поки засіб висохне на тілі, одяг можна надягати відразу після нанесення.
Роли:
ковзаючи по поверхні шкіри, м'який рол залишає невидиму захисну плівку. Такий дезодорант дуже зручний і економічний у використанні. Єдиний недолік формату - необхідність почекати пару хвилин після нанесення, інакше на одязі можуть залишитися сліди.
квіткові:
композиції з трояндами, жасмином, бузком, лавандою та ін .;
цитрусові:
свіжі аромати апельсину, лайма, лимона, бергамоту;
фруктові:
з солодкими нотками дині, малини, яблука, кавуна;
деревні:
незвичайні поєднання кедра, сандалу, ялівцю;
фужерні:


унікальні варіації з запахами моху, герані, спецій;
озонові:
свіжі «океанічні» композиції.