Який вибрати крем для обличчя

Крем для обличчя – б’юті-продукт, що виконує одночасно декілька функцій. Він захищає шкіру від негативного впливу зовнішнього середовища, УФ-випромінювання, наповнює клітини корисними поживними речовинами і вітамінами.

Залежно від складу доглядовий засіб також сприяє вирішенню деяких дерматологічних проблем – усуває надмірну сухість, бореться з висипаннями, уповільнює процеси старіння.

Як вибрати крем для обличчя відповідно до типу, віку і потребам шкіри? Які інгредієнти незамінні для молодої, зрілої і старіючої дерми?

Про все – по порядку!

Як підібрати хороший крем для обличчя?

Бренди-виробники б’юті-засобів пропонують широкий асортимент рішень для шкіри з різними особливостями. Креми для обличчя розрізняють по:

  • часу застосування: денні та нічні;
  • типам шкіри: для жирної, сухої, комбінованої, нормальної, зрілої дерми;
  • призначенням: зволожуючі, живильні, себорегулюючі, антивікові та ін.

Все крема

Кращі корейські креми для обличчя: рекомендації від ISEI

Кращий зволожуючий крем для обличчя: рейтинг

Шкіра людини складається з 3-х шарів: підшкірно-жирової клітковини, дерми і епідермісу.

Основне завдання епідермісу – утворення захисного бар’єру, вберігає обличчя від бактерій, ультрафіолетового випромінювання, зневоднення. Епідерміс, на 90% складається з кератиноцитів, вберігає шкіру від втрати вологи. При нанесенні доглядової косметики в глибокі шари дерми проникає лише невелика її кількість, а тому необхідно віддавати перевагу потужним інгредієнтам, які справляються з функцією зволоження навіть при невеликій концентрації.

Крем з льодовиковою водою Missha Super Aqua Ice Tear

Лінія доглядової косметики Ice Tear від південнокорейського бренду Missha заснована на силі льодовикової води Патагонії. Головний компонент засобу глибоко зволожує, захищає і попереджає в’янення шкіри. Дія крему доповнює рослинний мікс, нормалізує водно-жировий баланс, що рятує дерму від лущення і роздратувань.

Глибокозволожуючий крем з гіалуроновою кислотою Naris Cosmetics Shurei

В основі крему від японського бренду Naris Cosmetics лежить гіалуронова кислота, глибоко проникає в шкіру і запобігає втраті вологи. Косметологи використовували одночасно три види кислоти різних розмірів, що сприяє зволоженню поверхневих і глибоких шарів шкіри.

Кращий крем з гіалуроновою кислотою: рейтинг

Потужний зволожуючий компонент, що використовується в косметології – гіалуронова кислота. Гіалурон, здатний зв’язувати і утримувати молекули води глибоко в клітинах шкіри, прискорює процеси регенерації і нейтралізує негативний вплив вільних радикалів.

Крема с гиалуроновой кислотой

Гиалуроновий крем-гель Mizon

Крем-гель допомагає боротися з ранніми ознаками старіння і надає глибокий зволожуючий ефект.

Крем Missha Super Aqua Ultra Hyalron

У складі крему Super Aqua Ultra Hyalron міститься 10 видів низькомолекулярної гіалуронової кислоти, які стабілізують водний баланс шкіри на клітинному рівні і відновлюють її гідро-ліпідний баланс.

Крем-бальзам A’pieu Hyaluthione

Крем Hyaluthione включив 2 ефективних інгредієнта:

  • гіалуронову кислоту, стимулюючу вироблення еластину і колагену, що сприяє зміцненню шкірного покриву;
  • глутатіон – пептид, що підсилює клітинний метаболізм і відрізняється вираженою вирівнюючою дією.

Крем глибоко зволожує і розгладжує шкіру, зберігаючи її м’якість і еластичність.

Кращий живильний крем для обличчя: рейтинг

Живильні креми покликані заповнювати відсутні ліпіди верхнього захисного шару шкіри. Їх формули розробляють для відновлення, насичення дерми корисними елементами і вітамінами, зміцнення її захисного бар’єру.

Живильні креми заспокоюють, знижують роздратування і лущення, сприяють активізації процесів регенерації клітин, підвищують пружність і еластичність шкіри.

Питательные крема

Поживний крем з медом манука A’pieu Honey Rich Cream

Крем, заснований на силі меду Манука, має потужну тонізуючу, заспокійливу і антивікову дію. Б’юті-засіб надає антибактеріальний ефект, сприяє загоєнню ран.

Крем на основі керамідів Dr.Jart + Ceramidin Cream

Крем з керамідами від Dr.Jart + зміцнює дерму і захищає її від втрати вологи. Підходить для нормальної, сухої і збезводненої шкіри.

Крем-гель з муцином равлика Secret Key Repairing Gel Cream

Прозорий крем з гелевою текстурою містить фільтрат секреції равлика і епідермальний фактор росту. Проникаючи в глибокі шари шкіри, активні інгредієнти активізують процеси регенерації тканин, підвищує їх еластичність.

Основні інгредієнти кремів для різних вікових груп

Кращий крем для обличчя після 25-ти років

Догляд за обличчям після 25-ти років повинен бути спрямований на боротьбу зі старінням шкіри, першими ознаками старіння.

Незважаючи на те, що візуально процеси старіння в віці 25-30 років явно невиражені, вони вже мають місце на клітинному рівні.

Головні завдання, які стоять перед доглядовою косметикою, що використовується в 25-30 років, полягають в:

  1. Відновленні захисного бар’єру дерми за допомогою кремів з високою концентрацією масел – авокадо, зародків пшениці, виноградних кісточок.
  2. Нівелювання негативного впливу вільних радикалів, з чим добре справляються антиоксиданти (вітаміни С, Е).
  3. Захист від УФ-випромінювання.

Missha Vita C Plus Spot Correcting & Firming– крем з високою концентрацією вітаміну С, який підвищує еластичність дерми і захищає клітини від передчасного старіння. Б’юті-формула засобу прискорює процеси регенерації і підвищує пружність шкіри.

 

Кращі креми для обличчя після 30-35 років

У 30-40 років процеси проблеми старіння шкіри стає істотно помітніше. У цей період знижується інтенсивність вироблення еластину і колагену, знижується внутрішньоклітинний тиск, а захисний ліпідний шар стає тоншим і вразливішим.

На даному етапі необхідно звернути увагу на доглядову косметику, яка містить поживні компоненти – фруктові кислоти, фактори росту, ретиноїди, антиоксиданти.

Крем для обличчя з колагеном і EGF від Echoice допомагає дермі заповнювати недолік колагену, відновлюючи її структуру і підвищуючи еластичність.

Колаген в складі б’юті-продукту активно скорочує кількість і глибину вираженості зморшок, а епідермальний фактор росту сприяє оновленню шкіри на клітинному рівні.

 

Кращий крем для обличчя після 40-45 років

Після 40-ка років до вікових змін додається підвищуюча схильність шкіри до сухості, гравітаційний птоз (провисання овалу обличчя), поява пігментних плям. Саме час – використовувати «важку артилерію».

Крем Mizon Black Snail All in One Cream, який містить 90% фільтрату секреції чорного равлика і 27 рослинних екстрактів відновлює пошкоджені ділянки шкіри, запускаючи процеси її оновлення. Продукт також допомагає боротися з різними проблемами – пігментацією, зморшками, нерівним тоном обличчя.

Денні та нічні креми

Першочергова увага при виборі засобу необхідно звертати на тимчасові рекомендації по використанню. Розрізняють денні та нічні креми.

Денний крем легко дізнається із легкої консистенції і присутності в складі сонцезахисних компонентів. Головне завдання продукту полягає в захисті обличчя від впливу зовнішнього середовища, головним чином – сонячних променів.

Навіть при похмурій погоді Сонце залишається активним: впливаючи на шкіру, воно провокує клітинні мутації, розмноження ракових клітин, активізує процеси фотостаріння.

Що таке SPF-фактор в денному кремі? Доглядові креми для обличчя мають різний ступінь захисту від УФ-променів, яка виражається в SPF і варіюється в діапазоні від 10 до 50.

 

Підбирайте необхідне значення у відповідність до пори року. У період з квітня по жовтень досить SPF на рівні 30-35%, взимку можна знизити значення до 20, а в літній час користуйтеся складами з максимальним SPF.

Бажано мати кілька денних кремів, призначених для різних зон – для обличчя, області навколо очей, шиї і декольте.

Нічний крем доповнює денний догляд, глибоко живлячи клітини корисними компонентами. Під час сну посилюються процеси регенерації дерми, а «пік» відновних процесів припадає на період з 23:00 до 04:00.

У цей період шкіра потребує особливого догляду, головним чином – в живленні, зволоженні, боротьбі з віковими змінами.

Густі, щільні текстури нічних кремів містять підвищену концентрацію активних інгредієнтів. Часто основними компонентами стають:

  • ретинол, вирівнюючий тон обличчя і поліпшує текстуру шкіри;
  • гліколева кислота, що очищає дерму і відлущує ороговілі клітини;
  • гіалуронова кислота, глибоко зволожує шкіру.

Нічні креми наносять на попередньо очищену, тонізовану шкіру за 1 годину до сну. Складові, що містять вітаміни і ретиноїди, краще використовувати за кілька годин до сну.

Креми для різних типів шкіри

Косметологи розрізняють 4 типи шкіри – жирна, суха, комбінована і нормальна. Кожен тип дерми потребує особливого догляду.

Жирна шкіра

Головна особливість жирної шкіри – підвищений рівень вироблення себума. Такий тип легко дізнатись по вираженості блиску, розширеним порам, схильності до висипань.

Жирна шкіра потребує легких, балансуючих кремів з матуючими, себорегулюючими і антибактеріальними властивостями. Серед основних доглядових компонентів виділяють екстракти чайного дерева, алое вера, розмарину і жожоба, вітамін В5 і алантоїн.

Суха шкіра

Сухий тип дерми характеризується низьким рівнем вироблення шкірного жиру і слабкими захисними властивостями. Суха шкіра має гладку матову структуру, дрібні пори, схильність до лущення і появу відчуття «стягнутості».

Догляд за таким типом дерми спрямований на її живлення і зволоження, з чим справляються екстракти алое вера, виноградних кісточок, м’яти, ромашки, гліколева і гіалуронова кислоти, вітаміни груп А, С і Е, масла ши, оливи, макадамії.

Комбінований тип

Комбінована шкіра відрізняється підвищеною жирністю в Т-зоні і порівняльної сухістю в області щік, підборіддя. Власниці комбінованої дерми повинні забезпечити особі двосторонній догляд: себорегуляцію для жирних ділянок обличчя і зволоження – для сухих зон.

Компоненти, що лежать в основі кремів для комбінованої шкіри – це масла грейпфрута і лимона, молочна, саліцилова, гліколева і гіалуронова кислоти, вітамін Е, бджолиний віск.

Нормальна шкіра

Не суха, і не жирна, з невеликими порами, не схильна до появи висипань і акне – так можна описати нормальну шкіру. Головне при догляді за нормальним типом шкіри – її правильне очищення, зволоження і захист від негативних зовнішніх факторів.

З поставленим завданням чудово справляються базові масла (ши, оливи, мигдалю), вітаміни С і Е, тонізуючі рослинні екстракти (череда, морква, імбир).

Креми для різних станів шкіри

Крім різних типів, косметологи також виділяють 5 станів шкіри, які не є постійними і можуть змінюватися з плином часу (під впливом стресів, захворювань, гормональних змін, вагітності, зміни раціону / клімату).

При виборі крему для обличчя важливо враховувати поточний стан шкіри:

  1. Чутлива дерма, схильна до алергічних реакцій і подразнень, потребує делікатних заспокійливих компонентів. Серед них – пантенол, екстракти ромашки і алое вера, молочна і лактобіонова кислоти, вітаміни Е і Р.
  2. Зневоднена шкіра, відрізняє блідим, млявим виглядом, що лущиться і шорсткою текстурою, вимагає акцентувати увагу на відновлюючих і зволожуючих засобах. Правильний догляд за зневодненою дермою забезпечують масла зародків пшениці, пантенол, гіалуронова і молочна кислоти.
  3. Зріла шкіра  потребує потужних антивікових компонентів, серед яких – колаген, гіалуронова кислота, алантоїн, рисові висівки, муцин равлика, коензим Q10.
  4. Догляд за проблемною шкірою з чітко вираженими дефектами (акне, рубці, нездоровий колір) повинен включати не тільки косметичні формули, але і терапевтичні препарати, які призначаються дерматологами. З низкою проблем допомагають впоратися масла чайного дерева і зеленого чаю, екстракти звіробою, дуба, череди, центелли азіатської, анісова і лимонна кислоти.
  5. Шкіра з гіперпігментацією  також вимагає медичного рішення. В якості базового догляду рекомендується використовувати креми з екстрактами перлів, маргаритки, глюконової кислоти, скваланом.

Актуальне питання: чого не повинно бути в складі крему для обличчя?

Звернемо увагу на етикетку і уважно ознайомимося зі складом крему. Яких компонентів краще уникати? Мова йде про:

  • пропіленгліколі – похідні нафтопродуктів, здатні викликати роздратування дерми;
  • формальдегіди – токсичноі і канцерогенні консерванти;
  • лаурилсульфат натрію – речовина, що сприяє очищенню шкіри від жиру і солі, але здатному викликати роздратування;
  • ацетат алюмінію – в’яжучий компонент, часто становиться причиною появи лущення;
  • феноксіетанол, провокує серйозні алергічні реакції.

Не нехтуйте необхідністю ретельного вивчення етикетки б’юті-засобів – в лаконічних, прописаних дрібним шрифтом фразах можна знайти чимало корисної інформації. Так, спеціальний маркер Not tested on animals означає, що продукт не тестувався на тваринах, а фраза Non-comedogenic (некомедогенно) вказує на безпеку складу в плані виникнення комедонів.

Види кремів для обличчя

За способами впливу на шкіру розрізняють зволожуючі, живильні, відновлюючі і антивікові креми.

Зволожуючі склади

Зволожуючі креми покликані нормалізувати баланс вологи на клітинному рівні, надати шкірі гладкість і бархатистість, підвищити її пружність. Формули засобів відрізняються легкою, швидко поглинаючою текстурою, створені на основі водних емульсій, рослинних екстрактів і ефірних масел.

Зволожуючий крем особливо актуальний при догляді за сухою і нормальною шкірою.

Живильні формули

Живильний крем для обличчя поставляє клітинам активні інгредієнти, що підтримують нормальний стан дерми.

Живильні склади густі, щільні, засновані на вітамінах, мінералах, ефірних маслах і рослинних екстрактах. Необхідні шкірі будь-якого типу і стану, особливо – для зрілої.

Все питательные крема

Відновлюючі креми

Відновлюючі склади схожі на поживні, проте надають більш інтенсивний вплив на постраждалу з яких-небудь причин дерму. Продукти цієї серії підвищують пружність шкіри, вирівнюють її тон і текстуру, природні захисні функції.

Посмотреть все

Антивікові

Креми, призначені для боротьби з ознаками старіння, зменшують кількість і вираженість зморшок, підвищують тургор шкіри, значно покращують її зовнішній вигляд. Особливий різновид антивікового складу – крем з ефектом ліфтингу. Основне завдання такого крему – розгладження мімічних зморшок і підтримка овалу обличчя.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована