Що таке і для чого потрібен колаген

Колаген – один із структурних білків людської шкіри, що виконує функцію її зволоження і захисту від негативного впливу зовнішніх факторів, вільних радикалів. За формування колагенових волокон відповідають особливі клітини дерми – фібробласти. З віковом активність цих клітин скорочується, внаслідок чого спостерігається поява зморшок, зміна овалу обличчя.

Регулярне використання косметичних засобів, що містять колаген, допомагає уповільнити процеси старіння, продовживши молодість і здоров’я шкіри.

Що таке колаген

Колаген – білок нитевидного типу, присутній в складі більшості тканин нашого організму. Структурний компонент відповідає за пружність і міцність кісток, суглобів, волосся, нігтів, шкіри. Сама назва білка походить від грецького поняття «kolla», що можна перекласти як «клей». Деякі фахівці проводять чітку аналогію – молекули колагену, подібно клею, скріплюють клітини тканин.

Колаген грає важливу роль в збереженні молодості і краси шкіри. Білок відповідає за її гладкість, пружність, міцність і еластичність. Він стабілізує овал обличчя і вирівнює його тон. Колаген також відповідає за регенерацію тканин після їх пошкодження, прискорюючи процеси загоєння.

З віком вміст волокон скорочується. Обличчя стає в’ялим, сухим, спостерігається поява зморшок. Саме тому косметологи особливо рекомендують вибирати б’юті-засоби з вмістом колагену жінкам, що переступили 30-річний вік.

У косметології розрізняють кілька видів колагену:

Native Collagen
Основне призначення - утримання вологи в тканинах. Велика молекулярна маса речовини не дає йому проникати глибоко в епідерміс, а тому його часто використовують в кремах, шампунях, кондиціонерах для волосся.
Atellocollagen
«Рибний» колаген, легко проникає в глибокі шари дерми і стимулює активну регенерацію клітин.
Soluble Collagen
«Тваринний» колаген, покликаний зволожувати і підвищувати пружність дерми.
Hydrolyzed Collagen
Колаген, в основі якого лежить лізин, пролін і гліцин. У косметології використовується в якості добавки при дефіциті в організмі власного колагену. Зустрічається також в складі кремів і ліфтинг-засобів.
Рослинний колаген
Корисні білки, що видобуваються з водоростей або пшениці. Ці білки легко засвоюються шкірою, насичуючи її цінним комплексом амінокислот.

Для чого потрібен колаген

Колаген надає на шкіру зволожуючий і омолоджуючий ефекти, підтримує її пружність і еластичність, розгладжує мікрорельєф і вирівнює тон обличчя. Засоби, що містять білок, прискорюють загоюючі процеси.

Не існує вікових рамок, у відповідність з якими рекомендується використання б’юті-формули, які містять колаген. Актуальність застосування білка визначається станом шкіри. Суха, зневоднена дерма потребує коллаген вже з 25-ти років, нормальна або жирна – з 30-35 років.

Достатня кількість колагену в тканинах забезпечує шкірі:

  • Еластичність;
  • Пружність;
  • Тонус.

Недолік колагену призводить до:

  • втрати шкірою пружності та еластичності;
  • появі в’ялості;
  • утворенню зморшок;
  • деформації овалу обличчя.

Крім природних процесів старіння на синтез колагену впливає вплив ультрафіолетового випромінювання, авітаміноз, постійні стреси, безсоння, зловживання нікотином і алкоголем, неправильне харчування. Всі перераховані вище фактори можна нівелювати – не виходьте з дому без нанесення УФ-захисного крему (навіть в зимовий період), відмовтеся від спиртного і сигарет, періодично пропивати вітамінні комплекси, включайте в раціон достатню кількість білкової їжі.

Що вибрати з корейської косметики: ТОП-8 товарів з колагеном

Гідрогелеві патчі з колагеном Missha 24K

Швидко освітлити шкіру під очима, зняти набряклість і сліди безсоння допоможуть патчі з колагеном від Missha. Термочутлива есенція, якою просякнуті патчі, тануть при зіткненні зі шкірою, доставляючи активні інгредієнти в глибокі шари епідермісу.

Патчі:

  • Освітлюють тон шкіри і знижують вираженість зморшок;
  • Зволожують і надають ліфтинг-ефект на делікатну зону під очима.

Ключові діючі компоненти есенції – це колаген, 24К золото і сквалан.

Патчі дуже легко використовувати – їх наносять на попередньо очищену, тонізовану шкіру, залишають на 20-40 хвилин, після чого знімають, а залишки есенції делікатно розподіляють по зоні біля очей.

Антивіковий крем для зони навколо очей Coxir Black Snail Collagen

Крем від Coxir упакований в зручну тубу, що дозволяє витрачати продукт максимально економно. Він має легку, приємну текстуру, швидко вбирається, залишаючи зоні навколо очей відчуття свіжості і комфорту.

В основу формули засобу лягли 2 потужних інгредієнта – равликовий муцин і колаген. Фільтрат муцина чорного равлика надає на шкіру глибоку зволожуючу дію, розгладжує зморшки, прискорює процеси загоєння пошкоджених ділянок. Колаген повертає шкірі природну пружність і еластичність.

Дія основних компонентів доповнена силою рослинних екстрактів, які доставляють дермі корисні вітаміни і мікроелементи, а також аденозином – нуклеозидом, що відповідає за синтез дермою власного колагену.

Зволожуючий крем для зони навколо очей FarmStay Collagen Water Full

Ще один унікальний південнокорейський «рецепт» з колагеном належить бренду FarmStay. Крем підходить жінкам всіх типів шкіри – він «освіжає» погляд, знімає сліди втоми і набряклість, бореться з проявом вікових змін.

Гідролізований колаген, яким збагачена формула продукту, продовжує молодість шкіри. Він підвищує тургор шкіри, надає делікатний ліфтинг-ефект.

У складі крему також присутній аденозин – потужний інгредієнт, який активує природні процеси синтезу колагену.

Ліфтинг-крем Mizon

Mizon Collagen Power Lifting – крем для обличчя, 75% складу якого займає цінний морський колаген. Проникаючи глибоко в епідерміс, ключовий інгредієнт б’юті-засобу відновлює пружність і еластичність тканин, запобігає обвисанню шкірного покриву, зменшує кількість і глибину вираженості зморшок.

Решта 25% складу припадають на:

  • Гіалуронову кислоту, яка зволожує клітини і створює на поверхні дерми невидимий вологоутримуючий бар’єр;
  • Екстракт мигдалю, що забезпечує ліфтинг-ефект і тонізує дерму

Крем має легку кремову консистенцію, яка швидко вбирається і підходить для щоденного використання.


Тканинна маска з колагеном Pascucci

Одноразова маска Pascucci Good Face Eco Mask Sheet Collagen призначена для швидкого відновлення втомленої, зневодненої шкіри. При регулярному використанні надає видимий анти-ейдж ефект.

Есенція, якою просякнута тонка тканинна основа маски, містить 2 сильних косметологічних інгредієнта – колаген і гіалуронову кислоту. Проникаючи в серединні шари дерми, колаген підтягує і підвищує еластичність шкіри, розгладжує зморшки і уповільнює процеси старіння. Дія гіалуронової кислоти направлена на активне усунення сухості і лущення обличчя .

Колагенова маска Elizavecca

Для більш інтенсивного впливу на шкіру спробуйте маску Elizavecca Green Piggy Collagen. Надаючи делікатний ефект ліфтингу, продукт повертає шкірі пружність і тонус, зволожує і освіжає обличчя.

50% складу маски має колаген. Він відновлює, покращує тургор і підтягує шкіру. Сила основного інгредієнта доповнена екстрактами:

  • Какао, покращує тон обличчя і знімає набряклість;
  • Соєві боби, усувають сухість і лущення шкіри, заспокоюють і загоюють ушкодження.

Маску рекомендують використовувати 1-2 рази в тиждень, дотримуючись інструкції виробника.


Колагенова маска для експрес-відновлення волосся Lador

Коллагенова маска Eco Hydro LPP Treatment від легендарного бренду Lador спрямована на екстра-відновлення пошкодженого, яке втратило життєву силу волосся. Вона миттєво реанімує волосся після фарбування або хімічної завивки. Прибираючи ламкість і сухість, маска робить локони шовковистими і блискучими.

В основу маски корейський виробник вніс колаген, який здатний швидко відновлювати пошкоджені структури. Екстракти моркви в складі формули захищають волосяні фолікули, а масла оливи і жожоба наповнюють локони цінним вітамінним комплексом.

Дієтична добавка Boryung «Б’юті-колаген»

Добавка Boryung Beauty Collagen складається з 100%-го рибного колагену-пептиду. Цей вид колагену максимально аналогічний тому, який виробляє організм людини – а значить, він швидко і легко засвоюється, наповнюючи тканини необхідним білком.

Біодобавка використовується в лікувально-профілактичних цілях. Продукт розфасований по зручним дозованим пакетиках. Рекомендується вживати по 1-2 пакетика в день, змішуючи вміст з питною водою.

Японський колаген від AFC 1000

Харчова добавка AFC Collagen запускає процеси регенерації дерми. При регулярному застосуванні препарату:

  • В організмі активуються власні процеси вироблення колагену;
  • Відновлюється пружність і еластичність шкіри;
  • Зменшується видимість зморшок і відкритих пор.

Біодобавка випускається у формі таблеток. Крім колагену, в складі продукту присутній екстракт хрящів акули, що підвищують еластичність шкіри і вітамін С, що підсилює синтез і швидкість поглинання колагену.

У яких продуктах харчування міститься натуральний колаген

Колаген, який синтезується організмом, називають ендогенним. І якщо в молодому віці фібробласти виробляють достатню кількість такого необхідного білка, то з часом їх вироблення значно скорочується. Після 25-30 років процес руйнування волокон переважають над процесом їх синтезу.

Стимулювати організм виробляти більше колагену складно, але можна. Мова йде про спеціальні біологічні добавки і додавання в раціон харчування продуктів, які містять білки.

Визначимо ТОП-10 продуктів з підвищеним вмістом колагену:

Нежирні сорти м’яса

І тут першість належить яловичині і індичці. А ось мінімальна кількість амінокислот містить м’ясо кролика.

Желатин

Звичний нам желатин і є той самий колаген тваринного походження. Завдяки його унікальним властивостям ним заливають желе, холодець – їжте подібні продукти як можна частіше!

Молюски і риба

Рибний колаген легко отримати з морепродуктів. Особливий акцент важливо зробити на тунці і лососеві – вони багаті омега-3 жирними кислотами.

Червоні овочі та фрукти

Томати, полуниця, червоний перець – овочі і фрукти з лікопіном відрізняються високими антиоксидантними властивостями, «працюють» як природний сонцезахисний фактор і стимулюють синтез колагену.

Часник

Часник – рослина, наповнена ліпоєвою кислотою, сіркою і таурином. Він активує процеси відновлення колагенових волокон.

Кешью

Всіма улюблені горішки містять цинк і мідь, що підвищують здатність організму до вироблення колагену.

Зелений горошок

«Рекордсменом» за рівнем вмісту колагену в своєму складі став зелений горошок. В одній його порції (100 гр) міститься цілих 8 гр білка.

Капуста і шпинат

Капуста і шпинат багаті цинком, а також вітамінами груп А і С. В комплексі зазначені речовини, які активно стимулюють синтез колагену – намагайтеся їсти салати з зазначеними продуктами хоча б через день.

Бульйон

В основі будь-якого бульйону лежать кістки і хрящі яловичини або птиці – і вони повинні регулярно бути присутніми в меню. Бульйон – невичерпне джерело білків, кальцію і природного колагену.

Цитрусові

Лимони, апельсини, грейпфрути – всі цитрусові містять вітамін С, який необхідний для відтворення колагенових волокон.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована

Native Collagen
Основне призначення - утримання вологи в тканинах. Велика молекулярна маса речовини не дає йому проникати глибоко в епідерміс, а тому його часто використовують в кремах, шампунях, кондиціонерах для волосся.
Atellocollagen
«Рибний» колаген, легко проникає в глибокі шари дерми і стимулює активну регенерацію клітин.
Soluble Collagen
«Тваринний» колаген, покликаний зволожувати і підвищувати пружність дерми.
Hydrolyzed Collagen
Колаген, в основі якого лежить лізин, пролін і гліцин. У косметології використовується в якості добавки при дефіциті в організмі власного колагену. Зустрічається також в складі кремів і ліфтинг-засобів.
Рослинний колаген
Корисні білки, що видобуваються з водоростей або пшениці. Ці білки легко засвоюються шкірою, насичуючи її цінним комплексом амінокислот.