Що таке гіалуронова кислота та для чого вона потрібна

Що ми знаємо про гіалуронову кислоту? Інгредієнт, активно використовується в косметології, надає масу позитивних ефектів на шкіру і волосся. Однак чи розуміємо ми до кінця, як «працюють» молекули гіалурону і в якому випадку вони дають найбільш видимі результати?

Косметичні формули, що містять молекули гіалуронової кислоти, надають зволожуючу, антивікову і заспокійливу дію. Проникаючи глибоко в клітини шкіри і структуру волосся, компонент доставляє тканинам життєво необхідну вологу і формує вологоутримуючий бар’єр.

Що таке гіалуронова кислота, для чого вона призначена і в яких косметичних формулах міститься?

Що таке гіалуронова кислота

У далекому 1934 році дослідникам Джону Палмеру і Карлу Майєру вдалося виділити з ока бика раніше невідому речовину – полісахарид, що входить до складу сполучних тканин. У статті, опублікованій Майєром, речовина називалося «гіалуронова кислота» (від поєднання слова hyalos – «склоподібний» і фрази «уроновая кислота»).

З того часу наука, медицина і косметологія провели сотні досліджень, відкриваючи численні можливості компоненту. «Підсумувала» всі ці дослідження наукова робота, опублікована в 2009 році в журналі International Journal. У ній не тільки підсумовувалися всі висновки, зроблені раніше вченими з різних точок планети, а й визнавалася абсолютна безпека інгредієнта для людського організму.

На початку інгредієнт добували з організмів тваринного походження – переважно, півнячих гребенів. Однак зростаючий інтерес до молекул гіалурону і досягнення науково-технічного процесу дали перші результати. Уже через кілька десятків років вченим вдалося розробити технології синтезу речовини, що використовують бактерії, які в певних умовах здатні виробляти гіалурон.

Незважаючи на назву, гіалуронова кислота – зовсім не кислота в повсякденному її розумінні. Компонент не володіє відлущуючими або розчинювальними властивостями, як, наприклад, саліцилова або гліколева кислоти.


Гіалуронова кислота – не чужорідний для людського організму компонент. Вона присутня в більшості тканин, а найвища її концентрація спостерігається в сполучній. За рахунок великої молекулярної маси гіалурон утримує значну кількість вологи, багаторазово перевищує розміри молекули. Саме тому головною функцією речовини стає збереження води в тканинах і виконання ролі «змащення» для суглобів.

Гіалуронова кислота здатна притягувати і утримувати вологу краще будь-якого іншого компоненту. Молекула кислоти являє собою з’єднання N-ацетилглюкозамін і глюкуронової кислоти. Речовина містить величезну кількість кисню і гідроксильних груп, що визначає його здатність до утворення сильних водневих зв’язків. Проводячи аналог, гіалуронову кислоту з легкістю можна назвати крихітною губкою, що утримує вологу і виступає унікальним зволожуючим компонентом для тканин і суглобів.

Але позитивні ефекти, що надає гіалурон, не закінчуються на зволоженні. Інгредієнт також визнаний потужним засобом в боротьбі з віковими змінами. Не так давно дослідники дерматологічного центру Південної Кароліни відкрили ще одну унікальну властивість інгредієнта – його ефективність в лікуванні подразнень і себорейного дерматиту.

У тілі людини, що важить близько 50 кг, міститься приблизно 10 гр гіалурону. Дефіцит речовини в організмі призводить до негативних наслідків, в тому числі – косметичним (птоз, сухості і в’ялості шкіри, появі зморшок). Ось чому б’юті-засоби, що містять гіалурон, так популярні серед жінок. Маски, креми, сироватки, есенції, шампуні, кондиціонери покликані заповнити недолік кислоти.

Користь гіалуронової кислоти

Ефекти, що надається гіалурон, неможливо переоцінити. Підтримуючи красу, здоров’я і молодість шкіри, інгредієнт незамінний в будь-якому віці.

Гіалуронова кислота міститься в косметичних формулах, спеціальних добавках і Бадах, деяких продуктах харчування.

Всі властивості кислоти ще не вивчені – вченим і косметологам необхідно відкрити чимало важливих аспектів. Однак популярність до інгредієнту тільки зростає, що вже породило чимало міфів про гіалурон. Спробуємо розвінчати?


Міф №1. Велика молекулярна маса гіалурону не дозволяє йому проникати в глибокі шари дерми

Це і справді було так – до того моменту, поки косметологи що не розробили методику, що дозволяє «розбивати» молекули речовини на більш дрібні частини. Сьогодні в косметичних формулах використовується кислота з низько-, середньо-і високою молекулярними масами.

Високомолекулярна кислота дійсно не проникає в клітини дерми, проте здатна створювати на поверхні шкіри зволожуючий захисний бар’єр. Кислота низкомолекулярної форми проникає глибоко в тканини, де розкриває всі свої корисні властивості.

Міф № 2. Прийом речовини всередину неефективний

Компонент добре «працює» в складі БАДів і дієтичних добавок, що довело одне з недавніх досліджень. Під пильним наглядом науковців група добровольців у віці 22-60 років щодня приймала по 120 мг кислоти протягом 3-х місяців, що призвело до різкого скорочення зморшок навколо очей у переважної кількості людей.

Для чого потрібна гіалуронова кислота

допомагає підтримувати оптимальний водний баланс дерми;
підвищує тонус і пружність тканин;
захищає від руйнувань і регенерує клітини;
скорочує кількість і глибину вираженості зморшок;

Гіалуронова кислота впливає не тільки на зовнішній вигляд дерми, а й на організм в цілому. Компонент присутній в хрящах і суглобах, очному яблуці, серцевих клапанах, легких, аорті. При цьому 50% сконцентровано в шкірі людини.

Кислота полегшує роботу суглобів, загоює пошкодження і рани, регенерує, сприяє синтезу власного колагену і еластину, полегшує доставку поживних компонентів в потрібні точки організму.

Одна з головних функцій людської шкіри – бар’єрна. Шкірний покрив захищає наш організм від шкідливих впливів навколишнього середовища і бактерій, що атакують щодня. З плином часу захисні функції шкіри слабшають і тоді УФ-випромінювання, токсини, нездоровий спосіб життя та інші фактори завдають дермі непоправної шкоди. Наслідками такого збитку стають зморшки, поява сухості і лущення шкіри.

Як гіалуронова кислота бореться зі зморшками

В процесі старіння кількість гіалуронової кислоти, що виробляється клітинами дерми, стрімко скорочується. Результатом такого дефіциту стає втрата шкірою еластичності, поява перших ознак її старіння – шорсткостей, пігментних плям, зморшок.

Гіалурон – ідеальний цілющий «напій» для нашої дерми. Підвищуючи вміст вологи в клітинах шкіри і формуючи на її поверхні невидимий вологоутримуючий бар’єр, компонент робить обличчя більш гладким і пружним, перешкоджає появі вікових змін.

Наскільки безпечна гіалуронова кислота

Гіалуронова кислота повністю безпечна – як при зовнішньому використанні, так і при прийомі всередину. Це – гіпоалергенний, нешкідливий для організму компонент, підходить навіть для тривалого прийому, що підтверджують численні тестування і дослідження.


У яких продуктах міститься гіалуронова кислота

Забезпечити організм необхідною кількістю можна декількома способами:

  1. Використанням доглядової косметики. Йдеться про креми, сироватки, есенції і інші формули для щоденного догляду за шкірою. Косметика діє м’якше і повільніше, ніж, наприклад, введення інгредієнту під шкіру за допомогою ін’єкцій, однак її постійне застосування забезпечує ефективний і стійкий результат.
  2. Ін’єкції, що допомагають заповнити дефіцит речовини на певних ділянках шкіри. Принцип процедури полягає у введенні інгредієнту під шкіру в зоні зі зморшками, а ефект від її застосування помітний вже на наступний день. Процедура особливо показана при наявності зморшок, “гусячих лапок”, провисанні овалу обличчя і скул, нечіткому контурі губ, зміні форми підборіддя, асиметрії обличчя. Гіалуронова кислота, введена під шкіру, вирівнює рельєф і контур проблемних ділянок, заповнює зморшки, відновлює відсутні об’єми тканин. Ін’єкції проводяться із залученням знеболюючих препаратів, не передбачають тривалого періоду реабілітації, а косметичний ефект помітний відразу і зберігається протягом 1,5-2 років.
  3. Додавання продуктів в щоденний раціон харчування. Так-так, такі існують

 

Бульйон, зварений на кістках

Основними «джерелами» природної гіалуронової кислоти є хрящі, кістки та інші сполучні тканини тваринного походження. Міцний наваристий бульйон, який готується протягом декількох годин, насичений корисними компонентами – цинком, кальцієм, калієм, білками, амінокислотами і гіалуроновою кислотою.


Холодець

Холодець «працює» за аналогією з бульйоном. Кістки і сполучні тканини тварин, що лежать в основі приготування страви, максимально насичені колагеном і гіалуроновою кислотою. Їжте холодець трохи частіше, ніж один раз на рік за новорічним столом, адже ця страва для нашої шкіри, суглобів і кісток.


Картопля

Коренеплоди, що містять крохмаль і магній у високій концентрації, активно беруть участь в процесах власного синтезу організмом гіалуронової кислоти. Крім картоплі, в раціон харчування також варто включити топінамбур, батат і інші овочі, що містять крохмаль. Крім активації вироблення гіалурону, ці продукти також є безцінним джерелом вітамінів В6, А і С, мінералів, амінокислот, калію і клітковини.

«Зелені» продукти

Овочі та фрукти зеленого кольору містять величезну кількість магнію – каталізатора, вкрай необхідного для вироблення гіалурону в організмі. Авокадо, брокколі, шпинат, салат – справжнє джерело краси і молодості. Продукти з зеленим забарвленням також підтримують синтез колагену, знижують запалення, допомагають боротися з віковими змінами.


Чи вважаєте, що вживаєте недостатньо вищевказаних страв? Спробуйте приймати гіалуронову кислоту в Бадах і дієтичних добавках – це вкрай ефективний і абсолютно безпечний метод!

Корейська косметика і гіалуронова кислота

Гіалуронова кислота – один з популярних інгредієнтів корейської косметології. Її додають в склади кремів, масок, сироваток, засобів по догляду за тілом і волоссям. І навіть в випадку, коли гіалурон не є основним компонентом б’юті-формули, він часто присутній в якості допоміжної речовини – як відмінний зволожувач і анти-ейдж компонент.

Косметика з гіалуроновою кислотою надає на дерму глибоку зволожуючу дію, скорочуючи кількість і глибину зморшок, борючись з «гусячими лапками». Вбираючи воду, молекули полісахариду запобігають втраті тканинами цілющої вологи. Однак компонент погано справляється зі своїми функціями в сухому кліматі або в період опалювального сезону. В такому випадку молекули починають притягувати вологу не з навколишнього середовища, а з глибоких шарів дерми, що викликає відчуття стягнутості і лущення шкіри.

Не зовсім правильно називати гіалуронову кислоту антивіковим компонентом. Вона дійсно бореться з віковими змінами, але не за рахунок власних властивостей, а за рахунок активації вироблення в організмі власного колагену і еластину. Використання шампунів, ополіскувачів, масок з гіалуроновою кислотою допомагає:

інтенсивно зволожити пасма, від чого вони набувають здорового і доглянутого вигляду;
поліпшити циркуляцію і обмін речовин в шкірі голови, що активує ріст волосся;
відновити пошкоджені локони після агресивного фарбування або хімічної завивки;
поліпшити процес вироблення кератину;
частково вирішити проблему випадіння волосся.

Гіалурон в декоративній косметиці

Безумовно, в декоративній косметиці (тональних засобах, пудрах, праймерах) гіалуронова кислота виступає лише в якості додаткового інгредієнта, а не основного компонента. Однак навіть її мінімальну присутність в косметиці значно полегшує сприйняття шкірою макіяжу, що особливо актуально для сухого або проблемного типів дерми.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована