Як позбутися від лупи: ТОП-рейтинг кращих шампунів

Неприємний свербіж, лущення шкіри, білі лусочки, які чітко видно на волоссі – лупа доставляє чимало незручностей. Появу захворювання сприяє ряд факторів – від неправильного харчування до стресу. Однак в більшості випадків виникнення лупи стає результатом неправильного догляду за шкірою голови.

Що таке лупа? Від чого вона з’являється? А головне – як позбутися неприємного захворювання? Виносимо на порядок денний найактуальніші б’юті-питання!

Що таке лупа?

Лупа – дерматологічне захворювання, провоковане грибком Malassezia. Даний грибок присутній практично у всіх людей, розвиваючись навіть в здорової флорі голови.

Однак в разі, коли природні захисні бар’єри дерми слабшають, грибок активізується, прискорюючи зростання епідермальних клітин. Процеси природного відлущування «відмерлих» шарів шкіри значно прискорюються.

В результаті описаних процесів на голові утворюється величезна кількість лусочок, з’являється роздратування шкіри і нестерпний зуд. Волосся стає тонше, сухіше, січеться на кінцях.

Несвоєчасне реагування на проблему може стати причиною появи себорейного дерматиту – захворювання, провокуючого посиленням вироблення сальних секретів і змінами в хімічному складі шкіри голови.

Кращий засіб від лупи – шампунь

Народні методи боротьби з лупою ефективні, але підходять не всім і «не працюють» в складних випадках.

Вірний засіб для вирішення проблеми – підбір лікувального шампуню, спеціальні інгредієнти якого усувають лупу і проводять профілактику її подальшої появи.

Серед активних компонентів лікувальних шампунів від лупи часто зустрічається:

  • саліцилова кислота, м’яко відлущуюча відмерлі клітини і зменшуюча кількість лусочок лупи;
  • дьоготь, що уповільнює поділ клітин дерми; сірка, яка пом’якшує і видаляє омертвілі клітини, а також надає протигрибковий ефект;
  • сульфід селену, що пригнічує активність розмноження Malassezia;
  • пиритион цинку, який має потужний антигрибковий вплив і нормалізує виділення шкірного сала.

Обов’язково дотримуйтесь інструкції виробника по частоті і способу використання лікувального шампуню!

Шампуни от перхоти

Кращі ефективні шампуні проти лупи: рейтинг ТОП-4 від ISEI

До вибору лікувального шампуню важливо поставитися з особливою увагою. Оптимально – якщо лікувальний засіб призначить трихолог, але коли такої можливості немає, варто звернути увагу на перевірені, безпечні формули від провідних брендів.

Lador: Південна Корея

Шампунь Lador Damage Protector Acid Shampoo заснований на безлужній формулі. Він м’яко і ефективно відновлює природний кислотно-лужний баланс шкіри голови і відмінно очищає волосся від різного роду забруднень, надлишків себума.

Health and Beauty: Ізраїль

Лікувальний шампунь з розмарином і кропивою від Health and Beauty підходить для всіх типів волосся. Активні інгредієнти продукту усувають свербіж і лущення, борються з надмірною жирністю.

Вміщені в складі засобу мінерали Мертвого моря відновлюють природні захисні бар’єри дерми і нівелюють негативний вплив зовнішніх подразників на волосся.

Anthyllis: Італія

Anthyllis Antidandruff Shampoo заснований на силі Piroctone Olamine – антимікробної речовини, що бореться з лупою і відновлює природний pH-баланс. Завдяки гліколевому екстракту шавлії і кропиві продукт надає хорошу протизапальну і очищаючу дію.

Від чого з’являється лупа на голові?

Причини виникнення лупи різноманітні. При перших ознаках захворювання необхідно звернутися до трихолога – лікаря, який виявить існуючі порушення, поставить точний діагноз і призначить лікування.

Виділяють 5 головних причин, чому виникає лупа:

Внутрішні збої в організмі - зміна гормонального фону, порушення обміну речовин.
Неправильне харчування.
Негативний вплив навколишнього середовища.
Часті стреси і депресії.
Неправильний догляд за волоссям і шкірою голови.

 

 

 

 

 

Поговоримо докладніше про кожну причину!

Причини, викликані внутрішнім станом організму

Появу лупи часто пов’язують з порушенням обміну речовин. Поки імунітет людини в порядку, грибок Malassezia може роками жити на шкірі голови, але ніяк себе не проявляти.

При порушенні обмінних процесів грибок активізується, прискорюючи природні процеси відлущування дерми і провокуючи розвиток лупи.

Захворювання провокується також гормональними збоями – підвищеним жировиділенням, що посилюється в період статевого дозрівання (14-25 років), дисбалансу жіночих і чоловічих гормонів, зміною гормонального фону в період вагітності.

Неправильне харчування, навколишнє середовище, стресові ситуації

Солодке, жирне, солоне – зловживання «забороненими» стравами також може стати причиною активізації грибка. Харчування подібними продуктами позначається не тільки на вазі, але і на шкірі.

Вітер, мороз, пекучі сонячні промені, температурні перепади чинять негативний вплив на шкірний покрив. Тривале перебування на холоді або під відкритим сонцем без головного убору нерідко призводить до сухості і лущення дерми. Сюди ж варто віднести використання жорсткої води при догляді за волоссям.

Будь-яка стресова ситуація може привести до ослаблення імунітету. Порушення психонейроімунологічної рівноваги людини внаслідок стресу пояснюється підвищенням в організмі рівня гормонів картізола, то стає причиною скорочення імунних клітин лімфоцитів, які захищають організм від бактерій.

При ослабленні захисних функцій організму, зокрема – шкіри, грибок Malassezia починає активно розмножуватися.

Особливо гостро на стресові ситуації реагують люди, які страждають деякими дерматологічними захворюваннями (наприклад, екземою).

Неправильний догляд

Що означає «неправильний» догляд? Мова йде про:

агресивні процедури: фарбування, регулярної термообробки і хімічної завивки волосся;
частого миття голови;
зловживання засобами для укладання;
використанні шампунів і бальзамів, які не відповідають типу волосся.

Всі зазначені фактори пошкоджують природні захисні функції дерми, неминуче призводить до появи лупи.

Розібравшись, які причини виникнення лупи, слід перейти до відповідей на головні питання – як позбутися від лупи і запобігти її подальшій появі?

Як позбутися від лупи в домашніх умовах?

Боротися з лупою можна перевіреними «домашніми» способами. Іноді найпростіші речі, наявні на кухні або в косметичці кожної господині, виявляються ефективнішими дорогих лікарських препаратів.

У боротьбі за ідеальне волосся незмінними помічниками стануть листя базиліка, оливкова олія, лимонний сік, імбир, масло чайного дерева, оцет і сода!

Що з цього реально допомагає і як вилікувати лупу, використовуючи перераховані інгредієнти?

  • листя базиліка 

Базилік – лікарська рослина, широко застосовується в народній медицині. Інгредієнт володіє широким спектром лікувально-профілактичних властивостей і довів свою ефективність в боротьбі з лупою.

Для приготування засобів від лупи необхідно розтовкти до консистенції пасти листя базиліка і порошок амалакі, нанести склад на шкіру голови на 30 хвилин, після змити водою.

  • Оливкова олія

Масло добре справляється з зволоженням дерми, запобігаючи її лущення. Рецепт позбавлення від лупи максимально простий – необхідно щодня перед сном втирати в шкіру теплу оливкову олію, накривати голову пакетом, а на ранок мити волосся м’яким шампунем.

  • Лимонний сік

Головна властивість лимонного соку – здатність відновлювати кислотний баланс шкіри. Інгредієнт рекомендують використовувати разом з кокосовим маслом, що відрізняється високими антибактеріальними характеристиками.

Для цього необхідно змішати лимонну кислоту з кокосовим маслом в співвідношенні 1: 5, отриману суміш нанести на шкіру голови і залишити на півгодини, після чого змити теплою водою і ретельно промити волосся шампунем.

  • Олія чайного дерева

Масло ефективне в боротьбі з мікробами і грибком, в тому числі – Malassezia. Вирушаючи в душ, змішайте декілька крапель олії з невеликою кількістю шампуню, намильте волосся, ретельно помасажуйте і залиште склад на 10-15 хвилин, після чого продовжуйте звичний гігієнічний ритуал.

  • Імбир

Імбир відомий своїми протизапальними властивостями і здатністю до активізації процесів росту волосся.

Очистіть відросток кореня імбиру і натріть його на дрібній тертці. З отриманої стружки вичавіть сік, змішайте його з 100 мл кунжутного масла і нанесіть склад на шкіру голови. Через 30 хвилин вимийте волосся.

  • Оцет

Оцет здатний «вбивати» шкідливі мікроорганізми і грибок, а його кислотна складова знімає свербіж.

Нанести оцет на шкіру голови делікатними масажними рухами, потім укутайте волосся в рушник і залиште на півгодини. Після ретельно вимийте голову шампунем.

  • Харчова сода

Сода – не просто гарний антигрибковий засіб, але і компонент, який, завдяки своїй дрібнозернистій структурі, «чіпляє» і видаляє пластівці лупи з волосся.

Досить додати жменю соди (приблизно 1-ну столову ложку) в одноразову порцію шампуню і вимити голову.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована