Що таке цвіль і як з нею боротися?

Цвіль – це наліт, що утворюється пліснявими грибами на різних поверхнях. Спори грибкової цвілі в будинку активно розмножуються в умовах підвищеної вологості, чому сприяє:

  • неякісна ізоляція міжпанельних швів;
  • погана вентиляція в туалеті, ванній кімнаті, на кухні;
  • неправильний монтаж вікон;
  • пізніше включення або передчасне відключення опалення;
  • погана гідроізоляція фундаменту.

Проникаючи вглиб поверхонь, грибки не тільки псують естетику приміщення, але і сприяють розвитку ряду захворювань у людини – бронхіальної астми, алергії, екземи.

Як боротися з цвіллю в квартирі? На допомогу приходять перевірені народні методи і спеціальні засоби побутової хімії. Про все – в деталях!

Чим небезпечна цвіль і як вона впливає на здоров’я людини?

Спори цвілевих грибів містяться в повітрі в досить великій кількості, але ніяк себе не проявляють. Їх розмноження можливо тільки при попаданні в певні умови – вологу, тепле середовище. Раніше невидимі і нешкідливі частинки стають помітні неозброєним оком. Їх легко вгадати по чорному, білому, блакитному або зеленому нальоту, що з’являється на різних поверхнях – стінах, стелі, віконні відкоси.

При невеликій концентрації цвілі складно оцінити збиток, який вона завдає. Однак якщо проблему не вирішити вчасно, вона може завдати непоправної шкоди здоров’ю людини.

Цвіль здатна викликати токсичну інтоксикацію. Проникаючи в травну систему, цвіль викликає серйозні розлади шлунково-кишкового тракту. Впливаючи на слизову оболонку, вона стає причиною виникнення алергічних реакцій. Пряме інфікування спорами через тактильні дотики особливо небезпечні для людей з поганим імунітетом.

Тривале перебування під впливом цвілеві грибки на організм викликають тяжкі патологічні відхилення – дерматологічні захворювання, подразнення слизової, пошкодження дихальних шляхів і навіть провокацію активності ракових клітин.

Цвіль в будинку: основні місця і як з нею боротися?

Цвіль особливо «любить» умови з підвищеним рівнем вологості. До них відносяться ванна кімната, стіни на кухні і в кімнатах, пральна машина. Теплі місця з поганою вентиляцією – ось ідеальне середовище проживання цвілевих грибів.

При цьому цвіль розмножується на будь-яких поверхнях – як органічних (продукти, рослини), так і на мінеральних матеріалах (граніті, шлакоблоків, штукатурці, цеглі, дереві та ін.). Рідше, але все ж можливо побачити цвіль на металі.

Чим раніше буде вжито заходів щодо усунення цвілі, тим легше і успішніше виявиться даний процес.

Грибкова колонія може утворитися навіть з однієї спори. За ідеальних для цвілі умовах цикл розмноження від однієї спори до потомства займає не більше 2-х діб.

Народні методи боротьби з цвіллю використовують:

  1. Аміак (нашатирний спирт) – допомагає позбутися від грибка, який оселився на непористих поверхнях – плитці, склі, пластикових виробах. Аміак змішують з водою в пропорції 1: 1, наносять на уражену поверхню за допомогою пульверизатора, а через 1-2 години видаляють розчин вологою губкою.
  2. Перекис водню – потужний антигрибковий і антибактеріальний засіб, не токсичний і не володіє неприємним запахом. Перекис наносять на уражені пліснявою поверхні в нерозбавленому вигляді, а після змивають вологою ганчіркою.
  3. Лимонна кислота – засіб, ефективний проти будь-якого типу цвілі. Необхідно розвести 1 ст.л. кислоти в 200 мл води (1 склянка), нанести розчин на поверхню розпилювачем або губкою і залишити на 15-30 хвилин. Після змити.

У профілактичних цілях проводите очищення поверхонь з запасом по периметру в 1 м.

Як прибрати цвіль зі стіни в домашніх умовах?

На різних поверхнях пліснява розмножується з різною швидкістю. Розрізняються і методи боротьби з ним. Як вивести цвіль з фарби, шпалер, гіпсокартону?

Масляна фарба

На матеріалі, позбавленому пор, грибок розповзається не в глиб, а по периметру поверхні. При наявності потужного антигрибкового засобу цвіль з фарби можна усунути, не вдаючись до необхідності перефарбовування поверхні.

Шпалери

Цвіль моментально поширюється на шпалерах. Зважаючи на складнощі обробки таких поверхонь рідкими розчинами (крім спеціальних «миючих» шпалер), нерідко доводиться переклеювати уражені ділянки.

Гіпсокартон, цегла, бетон

Пориста структура перерахованих будівельних матеріалів провокує поширення цвілі вглиб поверхні. При своєчасній реакції на виниклу проблему грибок можна усунути спеціальними засобами побутової хімії.

Як прибрати цвіль у ванній?

Найчастіше цвіль з’являється на стелі, стінах, в кутах і навіть на підлозі ванної кімнати. Це пояснюється рядом причин:

  • у ванній кімнаті завжди підвищена вологість: в приміщенні, де є водопровідні труби, пральна машина, душ, умивальник просто неможливо створити сухе середовище;
  • тут відсутнє природне освітлення (за рідкісним винятком): ультрафіолетове випромінювання – природний антигрибковий засіб, але в більшості міських квартир воно не потрапляє у ванну кімнату;
  • тепло: гаряча вода, пар, полотенцевисушувач – ще одні «провокатори» розмноження грибка;
  • погана вентиляція: незважаючи на наявність вентиляційних каналів, в ванних кімнатах спостерігається застій повітря, що також провокує розвиток цвілі.

Чим відмити цвіль у ванній кімнаті?

Спробуйте кілька народних методів:

Оцет: налийте звичайний столовий оцет в ємність з розпилювачем і рясно окропити проблемні зони. Через годину обробіть поверхню жорсткою щіткою або вологою губкою.


Фурацилін: перетріть в порошок 20 таблеток, розведіть його в 1 склянці теплої води. Зачекайте, поки порошок повністю розчинитися, а потім залийте його в ємність з розпилювачем. Окропити поверхню, через годину протріть її сухою ганчіркою.

Для закріплення ефекту і профілактики подальшого поширення грибка рекомендується повторить процедуру через тиждень.

Як прибрати цвіль в пральній машині?

Грибок в пральних машинах проявляється у вигляді чорних цяток на гумових і пластикових деталях техніки, запаху сирості.

Цвіль в пральній машині розмножується через:

  1. Неправильну установку техніки – небажано встановлювати машину-автомат у ванній кімнаті: хоча це і практично. Відсутність природного освітлення, висока вологість і погана вентиляція повітря – оптимальні умови для розмноження грибка. Краще рішення – розміщення автомата в коридорі або на кухні.
  2. Постійно закритих дверцятах – відразу після циклу прання багато щільно закривають дверцята машини і резервуар для засипки порошку. Хочете мінімізувати ризик появи грибкової колонії? Перестаньте це робити!
  3. Регулярного прання в низькотемпературних режимах: режими з температурою води в 60 градусів вбивають цвіль самостійно, а ось прання при 30-50 градусів буквально сприяє розвитку грибка.

Як вивести цвіль з елементів пральної машини?

Грибок вкрай «не любить» кисле середовище, агресивні луги, сухі поверхні і високі температури. Найчастіше періть в режимах, при яких вода підігрівається не нижче, ніж на 60 градусів, витирайте машину після прання. Спробуйте народні методи – лимонну кислоту, перекис водню, нашатирний спирт, оцет.

 

Більш швидких і ефективних результатів в боротьбі з цвіллю на різних типах поверхонь можна домогтися, користуючись спеціальними засобами побутової хімії.

 

Кращий засіб від цвілі: рейтинг з ТОП засобів від ISEI

Sano Mildew Remover: антибактеріальний засіб проти грибка і цвілі

Sano Mildew Remover – недорогий, але ефективний засіб для видалення цвілі. Призначено для різних типів поверхонь: унітазів, ванн, раковин, кахлю, кераміки, пластику.

У профілактичних цілях засіб рекомендують використовувати не рідше, ніж 1 раз в тиждень. Завдяки зручному розпилювачу Sano легко наноситься на поверхні – навіть у важкодоступні місця.

Досить розпорошити на уражену цвіллю ділянку Sano Mildew Remover, залишити засіб для впливу на кілька хвилин, протерти губкою і змити водою.

Купити

Dual Power Muffa E Fughe Trigger: засіб для видалення цвілі та бруду

придатний для миття кахлю, ванни, раковини, унітаза, душових фіранок. Легко і швидко знежирює, паралельно відбілює світлі поверхні.

Швидко впорається з грибком, пліснявою, брудом. Залишає в приміщенні аромат чистоти та свіжості. 

Активний кисень у складі мийного засобу легко розщеплює і видаляє цвілеві плями, бактерії, вапняний та мильний наліт.

Залишає в приміщенні аромат чистоти та свіжості. 

Pigeon Korea Bisol For Silicone Mold: Гель проти цвілі

Засіб вбиває більше 99,9% шкідливих мікроорганізмів завдяки ефекту глибокого очищення.

Створений спецально для боротьби з плямами від грибка, цвілі, застарілого вапняного нальоту в області міжплиткових силіконових швів.

Технологія Silver Nano забезпечує антибактеріальну дію. Ефективно очищає як видимі, так непомітні для людського ока частини колоній цвілевих грибків.

Купити

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована