Що таке цика-крем і кому він потрібен?

Швидше за все, косметика з часткою “cica” або “цика”  зустрічалася вам на полицях  аптек. І, безперечно, з нею знайомі ті, кого хвилюють проблеми сухої чутливої ​​шкіри, лущення, атопічного дерматиту та розацеї. Але цика-креми – це набагато більше, ніж просто  диво-засоби для лікування подразненої шкіри.

Центела азіатська, головний інгредієнт цика-косметики, відмінно зволожує і загоює шкіру, знімає запалення, стимулює вироблення колагену, зменшує гіперпігментацію і навіть запобігає фотостарінню. Важливо, що такі цілющі властивості – науково доведені факти, а не чергові хитрощі маркетологів.

Давайте розбиратися, у чому секрет цика-крему і чи потрібен він вам? Спойлер – так! Головне, знайти свій засіб з правильним складом. У цьому ми вам сьогодні й допоможемо.

Що таке центела азіатська?

Центела азіатська – тропічна лікарська рослина, яка росте в темних, вологих районах у країнах Південно-Східної Азії.

Centella Asiatica або Gotu Kola, є легким адаптогеном, який протягом тисяч років використовується в Індії як лікарська трава і в омолоджуючих препаратах для шкіри. А в традиційній китайській медицині для лікування екземи та псоріазу, а також для загоєння опіків і ран. Є легенда, що цілющі властивості центели відкрили, помітивши, як тигри труться об центелу, щоб скоріше залікувати свої рани – звідси і її відоме прізвисько тигрова трава.

Адаптогени – фармакологічна група препаратів природного або штучного походження, здатних підвищувати неспецифічну опірність організму до широкого спектру шкідливих впливів фізичної, хімічної та біологічної природи.

Цика-креми в європейській дермокосметиці

У 19 столітті інгредієнт потрапляє у західну медицину і починає використовуватися в дермокосметичних засобах. Саме європейські косметологи дали цим кремам для загоєння шкіри умовну назву “цика-крем”, акцентуючи увагу на лікувальних властивостях, а не на головному інгредієнті – центелі. Тому довгий час частка “цика” асоціювалася виключно із засобами з густою мазеподібною текстурою, які рятують чутливу шкіру від подразнення. А знайти їх можна в будь-якій аптеці.

“Назва цика-крем походить від латинського терміна “цикатрікс”, що означає шрам, а “цика”- це умовне позначення, яке використовується для продуктів, що містять centella asiatica, багату антиоксидантами траву, що росте в Азії”, – говорить Девід Лортшер, доктор медицини, сертифікований дерматолог і генеральний директор Curology.

Як центела стала суперзіркою корейської косметики?

Сучасний інтерес до інгредієнту викликали наукові дослідження, які довели, що цика прискорює синтез клітин і процес регенерації шкіри.

У цей же час на азіатському ринку стрімко зростав попит на заспокійливий догляд за чутливою і проблемною шкірою. Збіг цих обставин і перетворив тигрову траву на суперзірку K-beauty.

Саме корейці починають використовувати центелу в засобах не тільки для лікування шкіри, а для догляду за нею. Сьогодні у будь-якого поважного бренду корейської косметики є лінійка з Centella asiatica. Тепер “цика” не тільки креми, а й сироватки, маски, пінки для вмивання – будь-який продукт на основі центели азіатської.

«На слово “цика” нас надихнули західні дермокосметичні заспокійливі креми, в яких це слово позначає ніжні продукти з загоюючими властивостями. Інтеграція дерма-науки і натуральних продуктів є виграшним рішенням для споживачів, які все частіше шукають косметику для своєї чутливої ​​шкіри і хочуть бути впевнені в безпеці і ефективності » – пояснює популярність цика-кремів Джейн Чанг, аналітик “Mintel Global Beauty”.

Наука про ефективність цика-засобів

Біологічно активними інгредієнтами центели вважаються азіатикова і мадекасова кислоти, азіатикозід і мадекасосід. Всі вони були вивчені на предмет їх протимікробних, антиоксидантних, регенеруючих, зволожуючих і антивікових властивостей. Їх ефективність доведена десятками наукових досліджень.

Наприклад:

  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0625.2008.00732.x
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560567/
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-2494.2008.00440.x
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852572/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10350364/

Азіатикова кислота – стимулює вироблення ГАГ-ів (глікозаміногліканів – полісахаридів, які є частиною міжклітинної рідини) і синтез колагену I типу.

Мадекасова кислота – має доведені регенеруючі, ранозагоювальні і зволожуючі властивості.

Азітикозід -стимулює синтез колагену, еластину, гіалуронової кислоти, загоює, знімає роздратування і набряк.

Мадекасосід – має три доведених косметичних властивості: протизапальну, регенеруючу і омолоджуючу дію. Збільшує синтез колагену I і II типу, який погіршується при старінні шкіри.

Ця диво-рослина також може похвалитися високим рівнем антиоксидантів і незамінних жирних кислот, які допомагають зміцнити тургор, підвищити зволоження і захистити шкіру від негативного впливу навколишнього середовища.

“Центелла азіатська, яка також відома як готу-кола або індійський пеніворт, багата амінокислотами, бета-каротином, жирними кислотами і фітохімічними речовинами, включаючи вітаміни С, А, В1, В2, ніацин і каротин”, – говорить Ронда Кляйн, доктор медицини , сертифікований дерматолог в Конектикутського дерматологічної групі.

Зволожуючий цика-крем для чутливої, проблемної і жирної шкіри

Багато наукових публікацій довели, що активні інгредієнти центели стимулюють синтез гіалуронової кислоти і збільшують зволоження верхніх шарів дерми.

З огляду на протизапальні і заспокійливі властивості цика-засобів – вони ідеальні  для зволоження чутливої, проблемної і жирної шкіри.

Missha Cicadin Hydro Patch Cream – зволожуючий і заспокійливий крем, підтримує оптимальний гідробаланс тканин, запобігає утворенню сухості і лущення, заспокоює епідерміс, усуваючи запалення і почервоніння. Зменшує набряк тканин, знімає симптоми акне, допомагає лікувати рубці і дрібні пошкодження.

Дріжджовий фільтрат ендоміцетів живить, пом’якшує і  сприяє тривалому утриманню вологи в клітинах. Олії  (лаванди, розмарину, бергамоту, кісточок малини) заспокоюють, тонізують, живлять і покращують кровотік.

У крема невагома текстура, легко наноситься, не залишаючи після себе масного відчуття. Підійде як для сухої чутливої, схильної до алергічних реакцій шкіро, так і для для жирної схильної до висипань.

Центелла у боротьбі з акне і постакне

Центелла – це подвійний удар по акне. Вона має ряд протимікробних властивостей, знімає запалення і сприяє загоєнню шкіри за рахунок регуляції кератиноцитів, основних клітин епідермісу. Мадекасова кислота, не тільки уповільнює вивільнення прозапальних цитокінів, які викликають запалення, але і допомагає зупинити появу гіпертрофічних і келоїдних рубців від вугрового висипу.

Зверніть увагу на центелу, якщо шукаєте засіб, який запобігає появі нових запалень, заспокоює шкіру, вирівнює тон, освітлює плями постакне, затягує рубці і шрами.

Dr.Jart + Cicapair Derma Green-Cure Solution Cream – миттєво знімає запалення, охолоджує шкіру, забезпечує інтенсивне зволоження та живлення дерми.

Запатентовані комплекси Jartbiome і Cicabond відновлюють пошкоджений епідерміс, захищають його від негативного впливу довкілля. Екстракт куркуми має протизапальні, відновлюючі й антиоксидантні властивості. Олія лаванди і бергамота усуває вугровий висип, акне і комедони. Екстракт шовковиці сприяє ніжній ексфоліації і уповільнює процес передчасного старіння. Екстракт розмарину вирівнює мікрорельєф обличчя й освітлює пігментні плями.

У крема щільна текстура, незважаючи на це це він миттєво вбирається, залишаючи матовий фініш. Наносити вбиваючими рухами, попередньо розігрів у руках.

Омолоджуючі властивості центели

Основна причина старіння шкіри – зменшення в дермі колагену 1 типу, який є шаром між епідермісом і підшкірною тканиною. Азіатикозід, знайдений в цика, індукує вироблення колагену 1 типу, саме він допомагає шкірі залишатися пружною і молодою.

Центела азіатська відома як найважливіший омолоджуючий засіб в аюрведичній медицині. Вона багата на вітаміни С, А, В1 і В2, ніацин, каротин, високий рівень антиоксидантів і стимулює вироблення колагену – що робить її хітом антиейдж догляду.

Medi-peel Cica Antio Cream – регенеруючий крем з пептидним комплексом. Загоює запальні процеси дерми, усуває запалення, чорні цятки. Підтягує, ущільнює шкіру, розгладжує зморшки. Покращує мікроциркуляцію в судинах і капілярах.

Відновлює шкіру після агресивного впливу і лікування, наприклад, ретинолом або кислотами. Усуває лущення, свербіж, загоює шкіру.

У крема щільна текстура, але він відмінно наноситься і розподіляється, не залишаючи відчуття важкості і жирного блиску.

Крем підійде для вікової шкіри з акне. І для тих, хто шукає комфортне та ефективне відновлення для шкіри під час курсу хімічних пілінгів або інших агресивних процедур.

Цика-відновлення і зміцнення шкірного бар’єру

Шкіра – найбільший орган, який захищає нас від шкідливих хімічних речовин, радіації, забруднення і алергенів. Природний ліпідний бар’єр – це те, що робить шкіру зволоженою, вільною від зморшок і сяючою. Погана екологія, стрес, неправильний догляд і агресивні косметологічні процедури можуть порушити природний шкірний бар’єр.

Регенеруючі і антиоксидантні властивості центели допомагають залишатися шкірі здоровою, насиченою і пружною.

Laneige Cica – заспокійлива нічна маска для обличчя, зміцнює пошкоджений шкірний бар’єр, знімає втому і відновлює шкіру. Продукт призначений для нічного використання – в цей час організм максимально працює на відновлення.

Містить сквалан, кислоту мадекасосід, олію чайного дерева, фермент лісових дріжджів, пантенол, вітамін Е.

Наносити маску тонким шаром за півгодини до сну. Маска заспокоює і зволожує шкіру, має протизапальну властивість, вирівнює тон. Вранці ваша шкіра буде свіжою, відпочившою, сяючою.

Засіб підійде для будь-якого типу шкіри.

Як вибрати правильний цика-крем?

Незважаючи на свої протизапальні, антиоксидантні й антибактеріальні властивості, центела азіатська – не панацея від усіх проблем та халеп. У першу чергу, цика-креми підходять для чутливої ​​шкіри, тому що відмінно зволожують, заспокоюють і загоюють шкіру.

Для вирішення більш індивідуальних запитів звертайте увагу на додаткові інгредієнти. Наприклад, у цика-продуктах для проблемної та жирної шкіри шукайте саліцилову кислоту, екстракт чайного дерева, ніацинамід, цинк. У антиейдж засобах пептиди і ретинол.

Щоб обрати  справді ефективний засіб, перевірте склад, зазначений на упаковці. Активні інгредієнти повинні бути на початку списку. Це гарантія того, що у ваших руках дійсно працюючий продукт, а не просто гарний тюбик з написом “цика”.

Активні інгредієнти (азіатикозід, азіатікова кислота, мадекасовая кислота, екстракт центели азіатської) повинні бути на початку складу засобу.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована