Що таке кислоти і чи потрібні вони у вашому щоденному догляді?

Завдяки шкільній програмі та дешевим мелодрамам слово “кислота” асоціюється у нас із небезпечними речовинами, які використовують для ефектних хімічних дослідів або для знешкодження фатальних суперниць. Але сучасні косметичні кислоти – це потужна зброя у боротьбі за красу та здоров’я шкіри. Надійний спосіб прибрати пігментацію, розгладити зморшки, очистити пори, запобігти висипам та акне.

Давайте знайомитися з найвідомішими кислотами, розбиратися, як правильно вводити їх у щоденний догляд, та з’ясовувати, чому вони роблять шкіру сяючою та молодою?

Види косметичних кислот та як вони працюють?

Кислоти знижують рівень рН шкіри, тим самим руйнують сполуки, які зв’язують мертві клітини із верхніми шарами шкіри. Це стимулює відлущування та клітинний оборот, допомагає оновленню та відновленню шкіри.

Два найбільш поширені типи кислот – альфа-гідроксикислоти (AHA) і бета-гідроксикислоти (BHA), вони обидва працюють як ексфоліанти, але трохи по-різному.

Кислоти AHA – водорозчинні молекули, які працюють тільки на поверхні, м’яко відлущуючи, вирівнюючи тон та текстуру шкіри. Найпопулярніші альфа-гідроксикислоти: гліколева, молочна, мигдальна.

Кислоти BHA – жиророзчинні молекули, які зв’язуються зі шкірним себумом, тому можуть проникати глибоко у пори. Вони не тільки відлущують мертві клітини, а й очищають пори, регулюють жирність та мають антибактеріальні властивості. У косметології використовується лише одна бета-гідроксикислота – саліцилова.

Гліколева кислота для ефективного омолодження та усунення гіперпігментації

Гліколева кислота – це водорозчинна кислота з крихітними молекулами. Вона легко проникає в шкіру і відлущує ефективніше, ніж інші AHA.

Гліколева кислота багатофункціональна: стимулює клітинний оборот та вироблення колагену, вирівнює колір обличчя та бореться з гіперпігментацією, запобігає утворенню комедонів, вугрів та запалень. Важливо пам’ятати, що це дуже активний та потужний компонент. Якщо у вас чутлива шкіра, або ви тільки починаєте знайомство з кислотами, краще вибрати засіб з більш делікатними кислотами.

Muldream Vegan Clear Skin AHA PHA Ampoule – веганська ампульна сироватка-концентрат з комплексом кислот. Відлущує, омолоджує, вирівнює тон і робить шкіру еластичною.

A’pieu Glycolic Acid Cream – крем для обличчя з гліколевою і саліциловою кислотами. Делікатно відлущує, вирівнює колір та мікрорельєф обличчя, розгладжуючи зморшки та заломи, звужує та очищає пори, допомагає у боротьбі з акне та запаленнями, зволожує та живить шкіру.

Eucerin Hyaluron-Filler Peeling & Serum Night – антивікова нічна пілінг-сироватка з гіалуроновою та гліколевою кислотами. Відлущує ороговілі частинки шкіри, регенерує та зволожує дерму, розгладжує зморшки та заломи.

Молочна кислота для м’якого відлущування та зволоження чутливої ​​шкіри

Молочна кислота – єдина AHA, яка одночасно є ексфоліантом та зволожувачем. Вона відмінно підійде для лікування гіперпігментації, поліпшення тонусу, а також боротьби з тьмяністю та недосконалістю шкіри. Але на відміну від гліколевої кислоти, впорається з цими завданнями набагато м’якше, без лущення та подразнення. Вибирайте цю кислоту, якщо у вас суха чи чутлива шкіра.

Avene Cleanance Woman Correcting Serum – сироватка з гліколевою та молочною кислотою для жирної та проблемної шкіри. Кислоти відповідають за очищення, ексфоліацію та оновлення шкіри. Термальна вода Авен заспокоює та має протизапальну дію. Екстракт сочевиці – матує та звужує пори.

Hada Labo Mild & Sensitive Face Wash – крем-піна для вмивання чутливої ​​шкіри з термальною водою, гіалуроновою та молочною кислотами. Глибоко очищає від забруднень та макіяжу, не пересушує та не подразнює чутливу шкіру.

Mizon Water Volume Ex First Essence – зволожуюча есенція для обличчя з екстрактом морських водоростей та молочною кислотою. Зволожує, заспокоює, усуває лущення та запалення.

Avene Cleansing Foam Mattifying – мус для очищення з термальною водою, глутаміновою та молочною кислотами. Дбайливо очищає та зволожує шкіру, звужує пори, нормалізує процеси вироблення шкірного сала. Цей делікатний засіб можна використовувати для очищення та демакіяжу області навколо очей.

Мигдальна кислота для проблемної чутливої ​​шкіри

Розмір молекул цієї кислоти значно перевищує розміри інших альфа-гідрокислот, вона повільніше проникає в шкіру, тому відлущування буде м’яким та дбайливим. Важлива перевага мигдальної кислоти – вона має антибактеріальні властивості. Це ідеальний вибір для чутливої ​​шкіри схильної до акне. Але будьте терплячі, ефект буде видно трохи пізніше, ніж при використанні інших AHA-кислот. І обов’язково обирайте засоби у непрозорому пакованні, мигдальна кислота світлочутлива.

Esthetic House Toxheal Red Glycolic – пілінг-подушечки з комплексом кислот м’яко очищають і відлущують ороговілі клітини, регулюють вироблення себуму, звужують пори.

Саліцилова кислота для боротьби з акне

Саліцилова кислота – один із найпопулярніших компонентів для боротьби з акне. Її жиророзчинна формула проникає в пори, глибоко їх очищає та нормалізує вироблення себуму. Протизапальні та антибактеріальні властивості, допомагають регенерації та запобігають утворенню нових запалень. Крім цього, вона відмінно відлущує, вирівнює колір обличчя та усуває сліди постакне.

Some By Mi 30 Days Miracle Serum – кислотна сироватка для проблемної шкіри. Комплекс із трьох кислот різної дії допомагає у боротьбі з чорними цятками, м’яко відлущує ороговілі клітини шкіри, активно зволожує дерму та нормалізує водно-жировий баланс. При регулярному використанні зменшуються запалення, сліди від постакне, рельєф шкіри стає рівнішим.

Some By Mi AHA-BHA-PHA 30 Days Miracle Cream – крем для обличчя з комплексом кислот, які сприяють клітинному обороту, очищають пори та запобігають появі комедонів та запалень. Екстракти чайного дерева та центели азіатської зменшують запалення, загоюють і знезаражують. Підійде для щоденного догляду за жирною та проблемною шкірою.

Heimish Refresh Water – зволожуючий тонер із саліциловою кислотою та олією чайного дерева. Очищає пори та видаляє чорні цятки. Зменшує запалення, загоює дрібні ранки, знезаражує. При регулярному використанні прибирає сліди від постакне, вирівнює колір обличчя та рельєф шкіри.

Азелаїнова кислота для ідеального кольору обличчя

Формула азелаїнової кислоти не дозволяє віднести її ні до AHA-, ні до BHA-кислот. Але ця особлива кислота відмінно вирішує безліч проблем, пов’язаних із висипаннями, запаленнями та нерівностями тону. Вона знімає подразнення, запобігає появі прищів та блокує пігмент, що провокує пігментацію. Це дуже м’яка кислота, її можна використовувати навіть вагітним. Вибирайте засоби з азелаїновою кислотою, якщо хочете освітлити шкіру, прибрати запалення та мати ідеальний колір обличчя.

Як вибирати та користуватися засобами з кислотами?

Засоби з кислотами можуть бути у формі будь-якого косметичного продукту та застосовуватись на будь-якому з етапів догляду, все залежить від вашого конкретного запиту.

Для дбайливої ​​ексфоліації достатньо кислотної пінки для вмивання. Щоб вона встигла попрацювати, не змивайте засіб відразу після нанесення, а залиште його на декілька хвилин.

Для вирішення локальних проблем, наприклад усунення чорних цяток і комедонів, підійдуть спеціальні серветки або ватні палички, просочені кислотним складом.

Для більш важких і довготривалих запитів зверніть увагу на продукти, що не змиваються: креми, тонери або сироватки.

Інтенсивність засобу залежатиме від концентрації кислоти у його складі. Чим вона вища, тим сильніший засіб та його вплив. Якщо ви тільки знайомитеся з кислотами, вибирайте засоби з концентрацією до 5% і вводьте їх у свій догляд поступово. Почніть із двох разів на тиждень і стежте за реакцією шкіри, коли вона звикне, можете перейти до щоденного використання. Нормально, якщо при першому використанні ви відчуєте поколювання і побачите невелике почервоніння, але ці відчуття не повинні бути нестерпними. Якщо свербіж та печіння не припиняться через 10 хвилин, змийте засіб.

З якими продуктами та інгредієнтами можна комбінувати кислоти?

Найголовніший продукт, з яким ви зобов’язані комбінувати будь-який кислотний засіб, – це санскрін. Кислоти підвищують фоточутливість, тому перед виходом наносимо не нижче SPF-30, якщо не хочемо заробити пігментацію або опік. Обов’язково зволожуємо та живимо шкіру, це допомагає клітинному обігу та відновленню дерми.

Відмінно дружать між собою АНА та ВНА кислоти, ви можете одночасно використовувати тонер з гліколевою та крем із саліциловою кислотою. А от від одночасного використання ретинолів і кислот краще утриматися, особливо якщо у вас чутлива шкіра.

Чи можна робити кислотні пілінги високих концентрацій у домашніх умовах?

Раніше пілінги з концентрацією вище 10% можна було купити лише у спеціалізованих магазинах, якщо у вас є диплом косметолога чи дерматолога. Сьогодні вони доступні всім, тільки результат їх використання може бути непередбачуваним. Ми радимо робити такі агресивні процедури лише під наглядом професіонала. Якщо не вірите нам, загуглить “хімічний опік від пілінгу”. Побачені картинки точно відіб’ють бажання експериментувати.

Зверніть увагу на ці продукти:

Rosette Gommage Exfoliator Peeling Gel – пілінг з АНА-кислотами, видаляє мертві клітини шкіри, вирівнює тон, освітлює пігментні плями. Підійде для дбайливої ​​ексфоліації будь-якого типу шкіри, навіть чутливої.

A’pieu Aqua Peeling Cotton Swab Intensive – паличка – пілінг з 8% AHA-кислотами. Ефективний засіб для боротьби з чорними цятками та комедонами. Екстракт алое у складі має антисептичну властивість, заспокоює запальні процеси, регенерує шкіру.

A’pieu Vitamin AC Pad – пілінг-диски з АНА-кислотами та вітамінами. Універсальний засіб для експрес-очищення та ексфоліації шкіри. Вирівнюють тон, підвищують еластичність та зволожують шкіру. Підходять для будь-якого типу шкіри.

Eucerin DermoPurifyer Cleanser – гель для проблемної шкіри з саліциловою кислотою. Контролює вироблення шкірного себуму, підсушує запалення, акне, регенерує дерму.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована