Які вітаміни потрібні шкірі взимку?

Вітаміни — це життєво необхідні ресурси для організму, від них залежить наше самопочуття, настрій, працездатність та відображення у дзеркалі. Більшість цих елементів міститься у продуктах харчування. Але в зимових фруктах та овочах простіше знайти всю таблицю Менделєєва, ніж хоч щось корисне. Саме в цей сезон наш організм страждає від дефіциту вітамінів, ми від млявості та апатії, а наша шкіра від сухості, висипів та подразнень.

Сьогодні поговоримо, як допомогти шкірі бути гарною та здоровою навіть взимку, чому вітамін С вважається головним інгредієнтом молодості, чим небезпечний дефіцит вітаміну D і як Омега 3 допомагає боротися з акне.

Вітамін С для молодості шкіри

Вітамін С один із найпотужніших природних антиоксидантів, які нейтралізують негативний вплив вільних радикалів.

Саме в цьому і полягає секрет його колосальної користі для нашої шкіри.

По-перше, він запобігає або зменшує пошкодження клітин, компенсуючи шкідливий вплив УФ-випромінювання та інших несприятливих факторів довкілля. По-друге, стимулює вироблення колагену, роблячи шкіру більш пружною та щільною. По-третє, має сильний протизапальний ефект.

«Завдяки своїм антиоксидантним властивостям вітамін С допомагає природному процесу регенерації шкіри, відновлюючи пошкодженні клітини шкіри. Він також активує фібробласти, які стимулюють появу нового колагену», – пояснює сертифікований дерматолог Патріція Векслер, лікарка медицини.

AFC Vitamin C — жувальна харчова добавка “Вітамін С”. Запускає імунну систему, має антиоксидантний ефект, підвищує синтез колагену.

Novel Vitamin C — шипучі таблетки з вітаміном С. Зміцнюють імунну систему, захищають від вільних радикалів, запобігають старінню. Не містять цукру. Вегетаріанський продукт.

NOW Foods C-500  — вітамін С у капсулах, має антиоксидантний ефект і підтримує імунну систему, стимулює вироблення колагену. Не містить штучних ароматизаторів, барвників, підсолоджувачів та парабенів.

Вітамін D проти акне та для відновлення шкіри

Вітамін D або вітамін сонця — відіграє ключову роль у багатьох життєво важливих процесах організму, адже він відповідає за засвоєння в ньому кальцію. Цей вітамін синтезується шкірою під дією на неї ультрафіолетових променів. У зимову похмуру погоду ми можемо зіткнутися з його дефіцитом, який загрожує виснаженням кісткової та м’язової маси, а також порушеннями нервової та імунної системи. Нестача вітаміну D негативно позначається і на нашій шкірі, провокує сухість, лущення та запалення. Для активного зростання, відновлення та метаболізму клітин шкіри важливо компенсувати цей брак.

Особливу увагу на рівень вітаміну D варто звернути людям з акне. Він захищає шкіру від запалень, яке дефіцит загострює спалахи висипань. Дослідження довели, що прийом вітаміну Д зменшує симптоми та прискорює лікування акне.

“Вітамін D відіграє важливу роль у формуванні шкірного бар’єру, нормальному функціонуванні імунної системи шкіри, загоєнні ран і циклі росту волосся. Клінічне зниження рівня вітаміну D пов’язане з сухістю, загостренням акне та випаданням волосся”, – говорить доктор Еліс Лав, нью-йоркський сертифікований дерматолог.

Вітамін Д у м’яких капсулах, підтримує імунну систему, усуває запальні процеси, забезпечує розвиток м’язових тканин та мінералізацію кісток. Добавка не містить штучних ароматизаторів, барвників, підсолоджувачів та парабенів.

Naturalize Sunlight Vitamin D3 2000 IU – вітамін Д у капсулах, запускає імунну систему, відновлює та посилює м’язову тканину. Після застосування курсом покращується стан шкіри, волосся та нігтів.

Country Life Vitamin D3 – вітамін Д3, 60 капсул. Засіб необхідний для засвоєння кальцію, здоров’я кісток та зубів, а також нормальної роботи імунної системи.

Біотин для здоров’я волосся та нігтів

Біотин, який називають “вітаміном краси”, –  один із вітамінів групи В. Він виробляється в нашому кишечнику і допомагає перетворювати вуглеводи, жири та білки на енергію для організму. А ще бере активну участь у метаболізмі амінокислот кератину. Цей білок –  основний будівельний матеріал наших нігтів та волосся.

“Біотин підтримує здоровий енергетичний метаболізм, має протизапальні властивості, а також відіграє роль у створенні кератинової інфраструктури. Від нього залежить здоров’я та краса ваших нігтів та волосся”, –  пояснює доктор Патриція.

Біотин потрібен організму в дуже невеликих кількостях, а приймати його у вигляді добавки рекомендується лише за наявності доведеного аналізами дефіциту. Його нестача може бути спровокована захворюваннями кишечника, дієтами, прийомами агресивних ліків та вагітністю.

Сприяє здоровій роботі імунної системи, покращує життєвий тонус, допомагає стабілізації рівня цукру та функціонуванню шлунково-кишкового тракту. Не містить штучних ароматизаторів, барвників, підсолоджувачів та парабенів.

Golden Pharm Biotin – біотин 5000 мг у капсулах. Сприяє утворенню кератину, підтримує імунну та центральну нервову системи, регуляцію жирового та білкового обмінів.

Колаген проти зморшок та старіння шкіри

Колаген – найпоширеніший білок у нашому організмі і один з головних структурних елементів дерми, який відповідає за міцність та еластичність шкіри, кісток, хрящів, суглобів, нігтів та слизових оболонок. Ми виробляємо власний колаген через фібробласти клітин, коли в них є амінокислоти та інші необхідні будівельні блоки живлення. Вік, стрес, сонце, забруднення довкілля і навіть надмірне споживання цукру знижують рівень колагену.

Щоб уникнути появи передчасних зморшок та зберегти шкіру еластичною та гладкою, важливо вчасно заповнити цей недолік.

Харчові колагенові добавки виготовляють із трьох типів сировини: тваринної (рогата худоба), морського (риба), рослинного. Найефективніше працює морський колаген. Тваринний, хоч і бюджетніший, але має менше поживних речовин і може викликати алергію. А користь рослинного колагену взагалі до кінця не доведена. Вибирайте надійних виробників та звертайте увагу на склад.

AFC Collagen – харчова добавка з колагеном, вітамінами С та Е. Покращує якість нігтів, волосся, шкіри, зміцнює кістки та хрящову тканину.

Boryung Beauty Collagen – добавка дієтична “Бьюті-колаген”, складається зі 100% рибного колагену, який покращує стан дерми, волосся та нігтів.

Vansiton Collagen With Hyaluronic Acid – морський колаген з гіалуроновою кислотою, підвищує еластичність шкіри та її зволоженість, запобігає появі зморшок, зміцнює волосся та нігті.

Гіалуронова кислота для зволоження шкіри зсередини

Про цю диво кислоту чули всі і, напевно, хоч раз у житті користувалися косметичним засобом із нею у складі. Вона відмінно зволожує нашу дерму і виконує ряд інших функцій: стимулює вироблення колагену, регенерацію тканин і оновлення клітин, зміцнює захисні функції шкіри, підвищує еластичність і пружність. Коли вміст гіалуронової кислоти падає, шкіра стає сухою, втрачає пружність, з’являються заломи та зморшки.

 “Я рекомендую харчові добавки гіалуронової кислоти для покращення зовнішнього вигляду шкіри, збереження її зволоженості та еластичності. Тим самим ви продовжуєте молодість і відкладаєте зустріч зі зморшками”, – радить Аманда Дойл, доктор медицини, дерматолог у Нью-Йорку.

AFC Hyaluronic Acid – харчова добавка “Гіалуронова кислота”, робить дерму еластичною, пружною, утримує природну вологу всередині.

Itoh Kampo Japan Itocolla Collagen & Hyaluronic Acid – суміш чистого колагену та гіалуронової кислоти без додавання ароматизаторів, барвників чи консервантів. Зволожує та зміцнює шкіру, робить її еластичною та пружною.

Омега 3 для боротьби із запаленнями та зміцнення шкіри

Омега 3 – це загальна назва жирних кислот, які не виробляються людиною, а надходять в організм лише з їжею. Вони входять до складу мембран, клітинних оболонок, і необхідні їх розвитку та функціонування. Омега 3 є важливою частиною ліпідного шару шкіри, зміцнюють її бар’єрну функцію, яка утримує вологу та захищає від подразників. Вони також допомагають зберігати організму природний колаген, еластичну основу нашої шкіри. Остання і дуже важлива властивість жирних кислот – вони найлютіші вороги запальних процесів. Тому допомагають боротися з висипаннями, дерматитами, прискорюють загоєння та заспокоюють шкіру.

Омега 3 зміцнюють шкірний бар’єр, підтримують рівень колагену та борються зі шкірними запаленнями.

Також доведено, що вони зменшують побічні ефекти ізотретиноїну, агресивного препарату для лікування тяжкого або резистентного акне. Тому, якщо ви знайомі з цією проблемою, омега 3 – мастхев вашого раціону.

“Жирні кислоти, мають важливе значення не тільки  для збалансованого харчування, а й особливо корисні для шкіри. Вони допомагають зменшити запалення та висипання, сприяють швидкому загоєнню та регенерації, зміцнюють і роблять її сяючою зсередини”, – каже нью-йоркський дерматолог Маріса Кардос Гарші.

Харчова добавка для підтримки серцево-судинної системи та когнітивних функцій. Виготовлене на основі концентрату натурального риб’ячого жиру без важких металів, ртуті та діоксинів. Не містить штучних ароматизаторів, барвників, підсолоджувачів та парабенів.

Solgar Омега-3 — харчова добавка з Омега 3, докозагексаєновою, ейкозапентаєновою кислотами та вітаміном Е. Покращує зір, роботу серцево-судинної системи, мозку та нормалізує рівень холестерину в крові.

Vansiton Super Omega 3 — харчова добавка з Омега 3 та вітаміном Е. Покращує стан кісток, підтримує захисний бар’єр шкіри та усуває запалення.

Вітамінні комплекси для здоров’я та краси шкіри

Вітамінні комплекси допомагають системно підтримати та зміцнити організм, адже містять цілий набір корисних вітамінів, мікроелементів та інших добавок. Але перед їх купівлею та використанням, важливо розуміти, що вони не мають ні лікувальних, ні тим більше чарівних властивостей. Якщо у вас гостра хвороба або турбують конкретні симптоми -—  зверніться до лікаря. Тільки компетентна медична допомога може вирішити ці проблеми.

Пам’ятайте, що будь-які моновітаміни чи комплекси мають накопичувальний ефект та приймаються курсами. І, звичайно, не забувайте пити їх, враховуючи дозування та рекомендації, які вказані на упаковці.

Country Life Maxi Hair -—  вітамінно-мінеральний комплекс для зростання та зміцнення волосся з вітамінами А, Е, С, біотином та цинком. Вважається одним з найкращих мультивітамінних комплексів для волосся, нігтів і шкіри, який вже третє десятиліття знаходиться в топі засобів для догляду за волоссям.

Novel Multivit — шипучі таблетки зі смаком апельсина та комплексом вітамінів А, Е, С та В. Містить антиоксиданти для підтримки імунної системи та молодості шкіри, сприяють обміну вуглеводів, білків та жирів, підтримує роботу нервової системи та печінки.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована