Як правильно пити воду

Турецька приказка говорить «легко, немов випити склянку води». Дивно, але це проста дія приносить організму неоціненну користь – якщо знати, як і скільки пити правильно.

Стан органів нашого організму безпосередньо залежить від рівня гідратації. При нестачі води сповільнюються процеси детоксикації, погіршується робота системи травлення, людина відчуває постійну слабкість.

Регулярне вживання води в достатніх кількостях впливає і на зовнішність – шкіра і волосяні фолікули вбирають масу необхідних елементів для підтримки краси і здоров’я.

Кокосова, воднева, з колагеном і лугами – на полицях супермаркетів щодня з’являються нові різновиди питної води. Одні з них гарантують лікувальний ефект, інші обіцяють антивіковий вплив, треті скромно пропонують втамувати спрагу. Чи є необхідність переплачувати за ефектну упаковку і скільки літрів води в день необхідно дорослому організму?

Навіщо пити воду і що буде, якщо пити багато води?

Більш, ніж на половину, наш організм складається з води! Ми потіємо, дихаємо – і втрачаємо дорогоцінну вологу, яка потрібна нам для транспортування до органів поживних речовин, регулювання температури тіла, запобігання суглобів від надмірних навантажень і інших життєво важливих типів діяльності.

Для чого необхідно пити воду? ISEI знайшов 10 вагомих аргументів:

Вопрос эксперту
Джерело енергії і провідник харчування
Майже на 2/3 нашого організму - це вода. Логічно, що зневоднення призводить до зниження ферментативної активності, а значить - до падіння рівня працездатності людини. Саме вода доставляє живильні речовини і кисень до всіх органів тіла. Циркулюючи з кровотоком, вона не просто забезпечує всі системи організму життєво необхідними елементами, але і розчиняє корисні компоненти і солі, прискорюючи їх засвоєння клітинами.
Очищення і спосіб схуднути
Із сечею і потом з організму виводяться шкідливі речовини - шлаки, токсини. Чим більше ми п'ємо, тим інтенсивніше відбуваються процеси очищення. Вода активує обмінні процеси і виводить все «непотрібне». Людям, які прагнуть скинути вагу, просто необхідно випивати щодня мінімум 1,5 л води.
Джерело краси і молодості
Вода сприятливо впливає на шкіру, нігті, волосся. Зневоднений організм втрачає тонус: шкіра стає зморшкуватою, волосся слабкими і січеться, нігті - ламкими.
Міра профілактики сечокам'яних захворювань
Вода не здатна безпосередньо запобігти виникненню ниркових або вірусних недуг, але побічно вона впливає на роботу цих систем. У зневодненому організмі спостерігається підвищений рівень токсинів, що створюють оптимальне середовище проживання для хвороботворних мікробів. Регулярне вживання чистої води в достатніх кількості допоможе запобігти процесу інтоксикації.
Безцінний помічник для системи травлення
При нестачі вологи травна система перестає виробляти необхідний об’єм шлункового соку. Це часто призводить до здуття, ожиріння, виразок і гастритів.
Стабілізатор артеріального тиску і болезаспокійливе для суглобів
Як наш організм «недоотримує» свою добову норму рідини, він компенсує цей недолік шляхом звуження судин. Це загрожує підвищенням тиску. Вода необхідна суглобам. При її нестачі хрящові тканини швидше зношуються, що провокує розвиток остеохондрозів, артрозів. Людина стає швидко втомлюються, погано переносить фізичні навантаження. Пити багато води - значить, завжди залишатися в тонусі!
Засіб проти головного болю
Коли болить голова, не поспішайте приймати таблетки. Згадайте - чи достатньо рідини ви сьогодні вжили? Головний біль - один з сигналізаторів, яким наш організм демонструє почуття зневоднення!

Яка норма води споживання на добу (день)

Вченим Інституту Медицини Національної Академії наук США вдалося розрахувати точну добову норму споживання рідини в день для дорослої людини. Згідно з дослідженнями, чоловіки повинні вживати не менше 3,7 л рідини в день, жінки – не менше 2,7 л.

Візьміть до уваги, що мова йде про всю рідини, яка надходить наш організм протягом дня. 40% вологи ми отримуємо з їжі, а час, що залишився повинні доповнювати чистої питної води (відповідно 1,5 – 2 л).

Потреба організму у воді розраховується залежно від:

  1. Ваги людини: розрахуйте індивідуальну добову норму, користуючись співвідношенням 1 кг = 30 мл води. Тобто людям з вагою 70 кг необхідно пити не менше 2 л води в день.
  2. Рівня фізичної активності: при веденні активного способу життя потреба у воді збільшується на 0,2-0,5 л в день.
  3. Кліматичних особливостей: в жарку погоду ми потіємо більше. Недолік вологи необхідно заповнювати пропорційно її втрат.

Головне питання: коли потрібно пити воду? Коли відчуваєте почуття спраги або у відповідність з певним «розкладом»?

Чекати появи спраги або відчуття сухості в роті – поширена помилка для більшості людей. Пийте потроху протягом дня, або по годинах – як ліки.

Дуже корисно випивати склянку води протягом 10-ти хвилин після пробудження. Рідина запустить в організмі всі обмінні процеси і очистить кишечник від шлаків.

Американський нутриціолог Кімберлі Снайдер рекомендує пити воду кімнатної температури – вона не звужує судини і приносить організму більше користі, ніж охолоджена.

Актуальне питання! Чи можна «заміщати» певну дозу води кави? Ні, тут все «працює» рівно навпаки. Кофеїн, як і алкоголь, є потужними диуретиком. Після чашечки кави в організмі запускаються сечогінні процеси – він втрачає багато води. Випиваючи чашку кави або стакан алкоголю, необхідно відразу зробити кілька ковтків води, стабілізуючи водний баланс.

Вода з лимоном вранці: 5 аргументів «за»

Прекрасно – коли день починається зі склянки води. Чудово – коли це не холодна вода. Ідеально – якщо це вода з лимонним соком.

«Рецепт», яким користується зараз кожна людина, яка піклується про своє здоров’я, був винайдений дієтологом Терезою Чонг. Згідно з її дослідженням, вода з лимоном відрізняється високими очисними властивостями, сприяє зниженню апетиту і рівня цукру в крові, запускає в організмі процеси метаболізму.

В іншому вода з лимоном (особливо трохи тепла і випита вранці після пробудження):

  1. Містить величезну кількість корисних компонентів: фрукт сімейства цитрусових містить кальцій, цинк, магній, залізо, вітаміни груп А, В, С, Р. Всі перераховані речовини вкрай необхідні для підтримки нормальної життєдіяльності мозку і стабілізації нервової системи.
  2. Очищає кров: напій знижує рівень цукру і холестерину, легко справляється з високим артеріальним тиском.
  3. Зміцнює імунітет: цитрус, багатий вітаміном С, сприяє зміцненню захисних сил організму, його стійкості перед мікробами і вірусами. У лимонах вітамін міститься в легко засвоюваному вигляді. Однак в силу того, що аскорбінова кислота не має накопичувальний ефект, приймати її потрібно регулярно, особливо – в осінньо-зимовий період.
  4. Покращує стан шкіри: активно виводячи з організму шлаки і токсини, напій робить шкіру більш сяючою і здоровою. А вітамін С, про високий вміст якого вже згадувалося, впливає на дерму зсередини, перешкоджаючи виникненню пігментних плям і зморшок.
  5. Незамінна при дієті: завдяки тому, що вода з лимоном покращує роботу травної системи і прискорює метаболізм, створюються перешкоди для відкладення жиру. У свою чергу, лимонна кислота розщеплює вже жири, які відклались.

Як правильно пити воду з лимоном? Регулярно, вранці, після пробудження. Привчіть себе до простого ритуалу – відразу після пробудження розчиняйте в воді сік свіжовичавленого лимона в розрахунку 1 ч.л. соку на 100 мл води.

Як вживання води допомагає скинути вагу?

І тут ми плавно підійшли до питання про те, як регулярне вживання води в потрібних кількостях допомагає боротися із зайвою вагою.

Як вживання води допомагає схуднути? Зв’язок між великою кількістю гарячих напоїв і зниженням ваги доведена науково. Випиваючи всього 500 мл води (близько 2-х склянок), людина підвищує швидкість метаболізму на 30% – і досягнутий ефект триває не менше години.

Ще одна корисна властивість води – зниження апетиту. Людям, які регулярно п’ють воду, вистачає менше їжі для появи почуття насичення.

А ще вода зменшує споживання калорій. Якщо ви втамовує спрагу водою, значить, ви не втамовує її іншими (часто – калорійними) напоями.

Яку воду пити для схуднення? Дієтологи сходяться в єдиній думці – вживати краще мінеральну або фільтровану воду. А ось корисність кип’яченої води ставиться під сумнів. У процесі кипіння вода втрачає як шкідливі, так і корисні елементи, які так необхідні нашому здоров’ю. При схудненні оптимальний варіант – очищена негазована вода.

Прекрасний спосіб очистити організм і скинути зайву вагу – розвантажувальні водні дні. Одноденне голодування не загрожує організму виснаженням, однак сприяє поліпшенню процесів засвоєння поживних речовин і оновленню тканин. Всього за один розвантажувальний день можна позбутися від 1-2 кг, а при регулярному практиці такої процедури значно поліпшити стан шкіри, колір обличчя, усунути прищі і дрібні зморшки.

«Схема» класичного розвантаження проста: підготуйте заздалегідь 3-4 л чистої води, розділіть її порційно і пийте по 1 склянці раз в 30-40 хвилин.

Вітаміни: рекомендації від ISEI

Питна вода – це добре, але в одній тільки воді недостатньо корисних елементів, які підтримують життєдіяльність нашого організму. Особливо – якщо людина веде активний спосіб життя або дотримується дієти.

Заповнити відсутні запаси корисних речовин покликані спеціальні дієтичні добавки та вітамінні комплекси.

Дієтична добавка Noble Ultra Omega-3 1200

Дієтична добавка Noble Ultra Omega-3 виступає додатковим джерелом вітаміну D і Омега-3 кислот. Добавка знижує рівень холестерину і сприяє поліпшенню кровообігу.

Засіб, що випускається в капсулах, приймають 1 раз на добу під час їжі.

Дієтична добавка AFC Vitamin B Complex

Комплекс вітамінів групи Вмає великий вплив на процеси метаболізму. Саме ці вітаміни відповідають за енергетичний обмін, підтримують нормальне функціонування нервової системи і підвищують її здатність до опору стресів.

У комплексі зібрані вітаміни:

  • В1, що опрацьовує жири і вуглеводи в енергію;
  • В2, які нормалізують стан дерми і зорових функцій;
  • В6, що регулюють активність нервової системи і беруть участь в утворенні антитіл.

А також фолієва кислота (В9), біотин (В7), ніацин (В3).

Дієтична добавка Naturalize One a day MAX

Добавка «Мультівітаміни і мінерали» від Naturalize – це повноцінний комплекс для тих, хто прагне до збалансованого раціону харчування, а також для тих, чий організм відчуває нестачу вітамінів і мінералів. Добавка включила 14 видів вітамінів (в тому числі – А, С, D, Е, К вітаміни групи В) і 13 екстрактів овочів і ягід.

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована

Джерело енергії і провідник харчування
Майже на 2/3 нашого організму - це вода. Логічно, що зневоднення призводить до зниження ферментативної активності, а значить - до падіння рівня працездатності людини. Саме вода доставляє живильні речовини і кисень до всіх органів тіла. Циркулюючи з кровотоком, вона не просто забезпечує всі системи організму життєво необхідними елементами, але і розчиняє корисні компоненти і солі, прискорюючи їх засвоєння клітинами.
Очищення і спосіб схуднути
Із сечею і потом з організму виводяться шкідливі речовини - шлаки, токсини. Чим більше ми п'ємо, тим інтенсивніше відбуваються процеси очищення. Вода активує обмінні процеси і виводить все «непотрібне». Людям, які прагнуть скинути вагу, просто необхідно випивати щодня мінімум 1,5 л води.
Джерело краси і молодості
Вода сприятливо впливає на шкіру, нігті, волосся. Зневоднений організм втрачає тонус: шкіра стає зморшкуватою, волосся слабкими і січеться, нігті - ламкими.
Міра профілактики сечокам'яних захворювань
Вода не здатна безпосередньо запобігти виникненню ниркових або вірусних недуг, але побічно вона впливає на роботу цих систем. У зневодненому організмі спостерігається підвищений рівень токсинів, що створюють оптимальне середовище проживання для хвороботворних мікробів. Регулярне вживання чистої води в достатніх кількості допоможе запобігти процесу інтоксикації.
Безцінний помічник для системи травлення
При нестачі вологи травна система перестає виробляти необхідний об’єм шлункового соку. Це часто призводить до здуття, ожиріння, виразок і гастритів.
Стабілізатор артеріального тиску і болезаспокійливе для суглобів
Як наш організм «недоотримує» свою добову норму рідини, він компенсує цей недолік шляхом звуження судин. Це загрожує підвищенням тиску. Вода необхідна суглобам. При її нестачі хрящові тканини швидше зношуються, що провокує розвиток остеохондрозів, артрозів. Людина стає швидко втомлюються, погано переносить фізичні навантаження. Пити багато води - значить, завжди залишатися в тонусі!
Засіб проти головного болю
Коли болить голова, не поспішайте приймати таблетки. Згадайте - чи достатньо рідини ви сьогодні вжили? Головний біль - один з сигналізаторів, яким наш організм демонструє почуття зневоднення!