Що таке ніацинамід, і чому цей інгредієнт вам потрібен?

Сучасний ринок косметики не втомлюється знову і знову знайомити нас з інноваційними інгредієнтами, які дають обіцянки вічної молодості та сяючої ідеальної шкіри. Але обіцянки — цяцянки, і тільки дурневі радість, тож більшість новинок зазвичай не тішать, а лише розчаровують.

Тому сьогодні поговоримо про ніацинамід – багатофункціональний інгредієнт, ефективність якого доведена не однією сотнею клінічних досліджень. Ця темна конячка з багаторічним досвідом і бездоганною репутацією пасує всім типам шкіри та вирішує будь-які проблеми. Зволожує, омолоджує, зменшує пігментацію, бореться з акне і вільними радикалами. В загальному, крутіше ніацинаміду – тільки син маминої подруги та гіалуронова кислота. Розповідаємо чому.

Що таке ніацинамід?

Ніацинамід – водорозчинна форма вітаміну В3, необхідної поживної речовини, яка приймає участь у багатьох клітинних процесах шкіри. Цей ефективний і перевірений інгредієнт є в складі безлічі косметичних засобів: від сироваток для боротьби з акне або пігментацією до антіейдж кремів. Адже він стимулює синтез природного колагену і керамідів, має ряд протизапальних, регенеративних і антиоксидантних властивостей, які науково підтверджені. Наприклад, в таких дослідженнях:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/

https://www.dermatologytimes.com/view/anti-aging-effects-niacinamide

“Ніацинамід є попередником двох надважливих біохімічних кофакторов: нікотинамідаденіндинуклеотида (NAD + / NADH) і нікотинамідаденіндинуклеотидфосфата(NADP +). Обидві ці молекули очолюють головне місце в хімічних реакціях, які  приймають участь в клітинному відновленні “, – доктор медицини Рональда О., директор відділення дерматології Перельмана в” NYU Langone Health “.

Як ніацинамід працює з іншими інгредієнтами?

“Товариськість” ніацинаміду з іншими інгредієнтами – ще одна причина популярності цього чудодійного вітаміну. Він відмінно працює в команді з іншими супергероями косметичного ринку: кислотами, гіалуроновою кислотою, вітаміном С і ретинолом.

Кислоти

Поєднання ніацинаміду та саліцилової кислоти – це робоча формула засобів для жирної і проблемної шкіри. Вона знижує виділення шкірного себума, запобігає висипання і зменшує запалення. Продукти з ніацинамідом й азелаїновою кислотою допомагають вирівняти тон і прибрати сліди постакне. Протизапальні і відновлюючі функції ніацинаміда допомагають знизити можливе подразнення при використанні AHA-кислот.

Гіалуронова кислота

Обидва ці інгредієнти мають водну основу і відмінно працюють в парі. Ніацинамід підвищує рівень керамідів і жирних кислот в роговому шарі, а гіалуронова кислота регулює воду, яка надходить в клітини. Крім того, ніацин покращує вироблення колагену, гіалуронова кислота – еластичність, тому така комбінація також ефективна для боротьби з заломами і зморшками.

Вітамін С

Більшість косметологів вважають, що ці компоненти прекрасно ладнають один з одним і можуть використовуватися одночасно. Але є думки, що вітамін С може нейтралізувати корисні властивості ніацинаміду, якщо ви використовуєте не один продукт, який поєднує  ці два вітаміни, а два окремих засоби, наприклад, сироватку з вітаміном С і крем з ніацинамідом. Тому такі продукти краще наносити з інтервалом в 15 хвилин або використовувати один в ранковому, а другий у вечірньому догляді.

Ретинол

Хоча ці обидва суперзіркові інгредієнти неймовірно ефективні і соло, їх спільне використання дає унікальні переваги. Ретинол прискорює процеси мікровідлущування шкіри і клітинного оновлення шкіри, таким чином вирівнює колір обличчя і розгладжуються зморшки. Але він може бути агресивним і викликати небажані реакції: почервоніння, свербіж, подразнення. Ніацинамід заспокоює шкіру і допомагає їй швидше відновитися.

Ніацинамід у догляді за жирною шкірою та боротьбі з акне

Обов’язково зверніть увагу на цей інгредієнт, якщо у вас жирна шкіра схильна до запалень і висипань. Ніацинамід регулює вироблення шкірного сала, а його його антимікробні та протизапальні властивості, знижують активність бактерій, які провокують акне. Тому він знімає почервоніння, зменшує кількість прищів, загоює рубці від вугрової висипки. Сироватка або крем з ніацинамідом допоможуть отримати матовий рівний колір обличчя і забути, що таке запалення.

Шукайте засоби в складі яких, окрім ніацинаміду, є:

  • цинк;
  • саліцилова, азелаїнова, молочна кислоти;
  • екстракт центели азіатської;
  • олія чайного дерева.

“Ніацинамід зменшує вироблення шкірного сала, що може допомогти запобігти прищам, зменшити блиск і розміри пор. Вітамін також відомий своїми протизапальними ефектами, які корисні, як при лікуванні акне, так і таких станів, як екзема або розацея”, – Хау К., доктор медицини, сертифікований дерматолог “Wexler Dermatology” в Нью-Йорку.

Ніацинамід для зволоження та відновлення природного бар’єру шкіри

Ніацинамід допомагає відновити поверхню шкіри після зневоднення, стимулюючи природне виробництво керамідів, які зберігають ліпідний шар і епідермальний бар’єр. Це робить шкіру зволоженою, здорової і захищає її від втрати вологи і зовнішніх подразників.

Шукайте засоби в складі яких, окрім ніацинаміду, є:

  • гіалуронова кислота;
  • гліцерин;
  • натуральні рослинні олії.

Засоби з ніацинамідом проти пігментації

Ніацинамід здатний блокувати фермент, відповідальний за вироблення пігменту меланіну в шкірі та  допоможе освітлити, вирівняти тон, прибрати пігментацію і сліди постакне. Результат буде помітним вже після місяця застосування.

Шукайте засоби в складі яких, окрім ніацинаміду, є:

  • транексамова кислота;
  • вітамін С;
  • ретинол;
  • бакучіола.

Антиейдж продукти з ніацинамідом

Ніацинамід – один з найбільш вивчених космецевтических засобів проти старіння. Доведено, що він підвищує еластичність, розгладжує зморшки, бореться з вільними радикалами.

Шукайте засоби в складі яких, окрім ніацинаміду, є:

  • пептиди;
  • колаген;
  • ретинол.

Як правильно використовувати засоби з ніацинамідом?

Ніацинамід можна використовувати в будь-який час доби – від одного до двох разів на день – і в будь-якій формі випуску (сироватка, лосьйон, крем).

Зазвичай, сироватки є найбільш потужними продуктами і мають найвищу концентрацію активних речовин. Тому їх краще всього використовувати для вирішення таких радикальних проблем, як акне і пігментація. Вибирайте засіб з концентрацією ніацинаміду не менш 2%, наносьте його між тонізацією та зволоженням.

Для вирішення інших запитів ви можете обрати будь-який інший формат продукту. Але обов’язково звертайте увагу на супутні інгредієнти, які допоможуть впоратися ніацинамід зі своїм завданням.

Зверніть увагу на ці засоби з ніацинамідом:

Manyo Factory AGE Return Сream – нічний відновлюючий крем, захищає шкіру від зовнішнього негативного впливу, уповільнює процес старіння, знімає набряклість, зменшує пігментацію, бореться зі зморшками і покращує вироблення колагену.

Missha 24K Collagen Hydrogel Eye Patches – гідрогелеві патчі під очі з колагеном. Зволожують і освітлюють зону навколо очей. Крім миттєвого ліфтинг-ефекту, мають накопичувальний ефект, розгладжують шкіру і роблять погляд свіжим і відпочившим.

Manyo Factory Galac Niacin 2.0 Essence – інтенсивна маска для відновлення і зволоження. Наповнює шкіру вологою, вирівнює тон, освітлює пігментні плями і додає сяйва.

Secret Key Syn-Ake Anti Wrinkle & Whitening Eye Cream – крем навколо очей з пептидами. Бореться з дрібними мімічними зморшками, глибоко живить і зволожує шкіру, висвітлює темні кола під очима і зменшує припухлості.

Medi-Peel Mezzo Filla Eye Serum – омолоджуюча сироватка для повік з пептидами. Розгладжує мімічні зморшки в області навколо очей і носогубних складок, тонізує і м’яко освітлює темні кола.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована