Що потрібно знати про догляд за волоссям, і чому шампуню проти випадіння волосся не існує – інтерв’ю з трихологом Ларисою Понамаренко

Інтерв’ю з трихологологом. Розумні відповіді на нетямущі питання про здоров’я і красу волосся.

Сьогодні ми поговорили з Ларисою Пономаренко, трихологом з десятирічним досвідом і засновницею “Центру сучасної трихології” Dr. Hair “. Дізналися, що і як лікує лікар-трихолог, коли і кому треба звернутися до цього фахівця. Як правильно мити, сушити, розчісувати волосся. А ще з’ясували, який домашній догляд зробить вашу зачіску густою та блискучою, як у красунь з реклами шампуню.

Лариса, розкажіть, хто такий лікар-трихолог, і що він лікує?

Компетенція трихолога – волосиста частина голови. Випадіння волосся, подразнення шкіри голови, сухість, надмірна жирність, втрата об’єму волосся, лупа – діагностикою та лікуванням цього займається трихолог. Методів лікування багато, вони підбираються індивідуально для кожного окремого пацієнта – фізпроцедури, ін’єкційні методики, використання зовнішніх засобів, лазер, пересадка волосся.

Як відбувається консультація і чи потрібно до неї готуватися?

Спеціальної підготовки на перший прийом не потрібно – волосся можна вимити за добу до консультації. Якщо у вас є лабораторні аналізи – обов’язково візьміть їх. Навіть якщо ви вважаєте, що вони і не мають відношення до випадіння волосся або іншої проблеми. Стандартний протокол консультації: огляд, опитування, проведення трихоскопії, яка вкаже лікарю, в якому напрямку рухатися, які обстеження призначати і яку схему корекції складати.

З якими скаргами до вас найчастіше звертаються пацієнти?

Найчастіше зі скаргами на випадіння волосся. Причину цієї проблеми завжди потрібно шукати всередині. Це можуть бути захворювання, дефіцитні стани, гормональні зміни, генетика, а також стрес. Враховуючи, що причини різні, то і методи корекції в кожному окремому випадку відрізнятимуться. Це як поріз на пальці – в одному випадку вистачить перекису водню для обробки рани, а в іншому – необхідно застосування антибіотика.

Яким повинен бути домашній догляд, якщо немає екстраскарг, але хочеться красивого і блискучого волосся?

У вашому догляді має бути 5 обов’язкових продуктів: шампунь, пілінг, маска або бальзам, термозахист та масло для кінчиків.

5 обов’язкових продуктів домашнього догляду:

  1.  шампунь;
  2.  пілінг;
  3.  маска або бальзам;
  4.  термозахист;
  5.  масло для кінчиків.

Як підібрати шампунь, чи потрібно його регулярно змінювати і чи існують шампуні від випадіння?

Шампунь підбирається за типом шкіри голови і з урахуванням супутніх проблем. Його завдання – очищення саме шкіри голови. Якщо після використання з’явилися свербіж, сухість, стягнутість або лупа – цей шампунь вам не підходить. Звикання до шампуню – це міф, так само, як і шампуні від випадіння. Повторюю, завдання шампуню – мити, а не зволожувати, живити, лікувати випадіння та інше.

Шампунів від випадіння волосся не існує!

Навіщо потрібен пілінг для волосся? Це обов’язково?

Шампунь не завжди може впоратися з очищенням, волосся стає жирним, позбавленими об’єму, з’являється лупа. Потрібно додати пілінг. Завдяки слабокислому складу він руйнує пептидні і ліпідні зв’язки між клітинами шкіри і відлущує накопичений кератин, шкірний жир та інші забруднення. Підбір пілінгу краще довірити трихологу, щоб не провокувати небажаних реакцій, наприклад, подразнення шкіри голови.

Бальзам, кондиціонер, маска – чим вони відрізняються?

Основне призначення бальзаму – зволоження та відновлення волосся. Він потрібен тим, у кого волосся схильне до сухості, плутається, погано розчісується.

Завдання кондиціонеру – пом’якшувати. Це  інтенсивніший продукт, з більш кислим, ніж бальзам, середовищем. Використовується для всіх типів волосся. Для нормального і жирного – відразу після шампуню. Для сухого і пошкодженого – після бальзаму.

Маска для волосся містить в складі не тільки зволожуючі, але і поживні компоненти (масла). Вона потрібна для найбільш пошкодженого і ламкого волосся. Але не забувайте і після неї наносити кондиціонер.

Чи всім потрібен термозахист і масло для кінчиків?

Вважається, що термозахист потрібен тільки перед використанням гарячих щипців або плойок. Насправді його потрібно використовувати постійно, якщо ви сушите волосся гарячим феном або часто перебуваєте на відкритому сонці. Вибирайте легкі емульсії і кремові форми.

Масло для кінчиків захищає їх від посічення і ламкості. Використовуйте його, якщо волосся більше середньої довжини.

Розкажіть, як вибрати правильний рушник і гребінець?

Краще віддати перевагу рушнику з натурального шовку, він виключає будь-який шкідливий вплив на волосся. Бавовна дуже добре вбирає вологу, навіть занадто добре, її не можна носити довше, ніж кілька хвилин. Синтетичні рушники не можна використовувати категорично. Розчісувати волосся потрібно в разі потреби. Виключіть гребені та щітки з металу. А на гребінці з натурального дерева з часом з’являються щербинки, які можуть травмувати волосяне полотно. Я за пластикові гребінці. Вони не намагнічують волосся і дуже зручні в догляді.

Вибирайте шовковий або бавовняний рушник і пластикові гребінці.

Що скажете про користь морської води і SPF захист для волосся?

У морській воді багато мікроелементів, які корисні для волосся. Але сіль може викликати сухість, зневоднення і навіть ламкість. Після купання в морі потрібно обов’язково промити волосся прісною водою і використовувати кондиціонер для пом’якшення. І обов’язково наносьте засіб з SPF захистом для волосся, він захистить вас від сухості і ламкості.

З домашнім доглядом розібралися. Але у нас залишилося ще кілька питань, наприклад, чи шкідливо під час вагітності та лактації фарбувати волосся?

Фарбувати волосся можна і потрібно навіть під час вагітності. Головне – уникати агресивних барвників, які можуть викликати подразнення шкіри і алергічну реакцію, та не дихати фарбою.

А чи правда, що регулярна стрижка впливає на ріст волосся? Як часто потрібно стригтися?

Неправда. Стригтися потрібно, але виключно для того, щоб позбавлятися від сухих або посічених кінчиків. Волосся це не жива структура, тому ніякі стрижки не впливають на якість або ріст волосся. Стригтися потрібно у разі потреби – коли зачіска втрачає форму або один раз на три місяці.

І останнє, силікони і сульфати – вороги чи все ж  друзі нашого волосся?

Це помічники нашого волосся, якщо це правильні силікони і сульфати, і ними правильно користуватися. Силікони без будь-яких полімерних добавок – досить нешкідливий компонент. Його додають з метою покривати і створювати гладку поверхню волосся. Але він має властивість накопичуватися, як на волоссі, так і на шкірі голови. З цього випливає, що в шампунях його бути не повинно! У масках і бальзамах силікони дають нам набагато більше користі, ніж шкоди.

Лаурилсульфат повинен бути  в шампуні, інакше він буде погано вимивати. Наслідок – лупа, зайва жирність шкіри голови.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована