Санскрін і SPF – що потрібно знати про захист шкіри від сонця

Щоденний захист від сонця: коли і навіщо?

Американці або австралійці вийдуть на вулицю радше без штанів, ніж без санскріну.

Влади цих країн витратила не один рік і мільйон бюджетних коштів на популяризацію засобів від сонця.

Щоденний захист від ультрафіолету – одна з аксіом правильного догляду за шкірою будь-якого типу і віку. І хоч аксіоми не вимагають доказів, давайте з’ясуємо, що таке санскрін і навіщо він потрібен, коли немає сонця? Чому не варто купувати крем з SPF 100? І як необхідно користуватися SPF, щоб захистити шкіру від старіння та раку?

Чи потрібен Санскрін, коли немає сонця?

Сонце і вітамін Д – життєво важливі для нашого здоров’я і самопочуття. Саме вони активізують імунну систему і регулюють практично всі обмінні процеси організму. Але надлишок сонця може викликати передчасне старіння і збільшувати ризик раку шкіри. Це доведено багатьма науковцями.

“Щоденне використання сонцезахисного крему SPF 15 або вище знижує ризик розвитку меланоми на 50%”, – дослідження 2019 року Нью-Йоркського фонду раку шкіри.

Головна загроза в тому, що ворог молодості і здоров’я нашої шкіри зазвичай буває непомітним. У похмурі і холодні дні виділяється ультрафіолет, який проникає навіть крізь хмари, вікна та автомобільне скло. Запам’ятайте, сонце світить навіть, коли не гріє. А якщо сонце світить – ми наносимо sunscreen. Завжди.

“Навіть у похмуру погоду ваша шкіра поглинає до 80% сонячних променів. А сніг і лід подвоюють це випромінювання. Це означає, що кожен день на рік, незалежно від погоди, навіть якщо ви перебуваєте на вулиці 10 хвилин – вам потрібно застосовувати SPF “, – дерматолог Кеті Манно, доктор медицини” Інституту раку і дерматології шкіри Ріно “.

Наносимо санскрін завжди, якщо виходимо на вулицю вдень.

Як працює SPF захист і що означає SPF індекс?

SPF (Sun Protection Factor) – це ступінь захисту шкіри від сонця.

Найзаплутаніша річ у  SPF – це цифри, які знаходяться поряд з ним. Вони вказують, скільки ультрафіолетового випромінювання може знешкодити сонцезахисний крем.

Всі сонячні промені, які потрапляють на шкіру, – це 100%. 100% ділимо на індекс SPF. Наприклад, SPF 30.

100 : 30 = 3,3%. Тільки ці 3,3% сонячного випромінювання потраплять на вашу шкіру, інші 96,7% будуть заблоковані.

  • SPF 15 – 93% сонячних УФ-променів
  • SPF 30 – 97% сонячних УФ-променів
  • SPF 50 – 98% сонячних УФ-променів

Чому не варто купувати сонцезахисний крем з SPF вище 50?

Важливо знати, що жоден сонцезахисний крем не може відфільтрувати 100% ультрафіолету. Вірно нанесений продукт з SPF 50 блокує 98%, а SPF 100 – всього на 1% більше.

FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) довело, що засоби  з SPF вище 50 “вводять в оману споживача і створюють штучне відчуття безпеки. Люди з більшою ймовірністю неправильно використовують ці продукти і в результаті можуть піддатися більш шкідливому випромінюванню”.

Крім цього, продукти з високим SPF коштують дорожче та вимагають вищої концентрації сонцезахисних фільтрів. Деякі з їх інгредієнтів можуть викликати алергію і гормональні порушення.

В Австралії значення SPF обмежується на рівні 30, Європі, Канаді, Японії – 50, а в США допускається максимум 60.

Вибираємо СПФ не більш 50.

Як підібрати санскрін за типом шкіри?

Щоб підібрати засіб, який підійде саме вам – зверніть увагу на склад.

 Жирна і схильна до висипань шкіра

Вибирайте засоби з хімічними фільтрами, які працюють як губка, поглинають і нейтралізують сонячні промені.  Важливо наносити їх мінімум за 20 хвилин до виходу на вулицю.  Вони починають захищати тільки після повного проникнення в шкіру.

 У складі повинні бути:

  •  авобензон;
  •  мексоріл;
  •  тіносорб.

 Чутлива і суха шкіра

Вам підійдуть продукти з фізичними (мінеральними) фільтрами.  Вони діють як щит або дзеркало, відбиваючи сонячні промені.  Працюють на поверхні шкіри, тому з меншою ймовірністю викликають подразнення.  Ефективні відразу після нанесення.

 У складі повинні бути:

  •  оксид цинку;
  •  діоксид титану.

Не варто боятися складів ні хімічного, ні фізичного захисту.  Всі інгредієнти добре вивчені і перевірені тисячами тестувань.  Деякі нехай і звучать страшно, але захищають шкіру м’яко і безпечно

Хімічний захист (авобензон, мексоріл, тіносорб) підходить для жирної шкіри, наносимо за 20 хвилин до виходу на сонце.  Мінеральна захист (оксид цинку, діоксид титану) – для сухої, чутливої ​​шкіри.  Наносимо прямо перед виходом.

 Як правильно користуватися санскріном?

Захист від сонця під час пляжного відпочинку, обговоримо в наших наступних матеріалах.  Сьогодні поговоримо про те, як поєднати засоби з SPF та щоденну б’юті-рутину.

Наступні два пункти допоможуть захистити шкіру від сонця, не витрачаючи при цьому багато часу і грошей.

1. Вибирайте багатофункціональні продукти або використовуйте санскрін останнім

Захист від сонця подолав довгий шлях від жирних кремів з білим нальотом до ефективних засобів, які зволожують і живлять шкіру.  Крім того, формули багатьох декоративних продуктів містять високий SPF.  Найзручніший варіант – вибирати і використовувати саме таку косметику.  Зволожуючий або ВВ-крем з SPF 30 і вище – відмінно підійде для повсякденного застосування, якщо ви не плануєте проводити багато часу на сонці.

Якщо вам не підходять багатофункціональні засоби або ви віддаєте перевагу багатоетапному денному догляду, використовуйте санскрін останнім після всіх сироваток і кремів.

2. Повторюйте нанесення кожні 2 години і захищайте всі відкриті зони

Карета Попелюшки перетворювалася на гарбуз, після того, як годинник бив дванадцять. А будь-який СПФ-захист втрачає свої “чари” після двох годин на сонці. Якщо увесь день ви знаходитеся в офісі, то ваш ранковий крем все одно буде працювати ввечері. Але збираючись на пікнік, велопрогулянку або музичний фестиваль – захопіть захист з собою і наносьте його кожні 2 години.

Не минаючи зони навколо очей, намастіть на обличчя кількість крему розміром з п’ять копійок. Ви ж ще не забули, як вони виглядають? І обов’язково подбайте про всі відкриті частини тіла: вуха, шия, декольте, руки теж потребують захисту.

 Чому Санскрін – це інвестиція в молодість і здоров’я?

На жаль, для багатьох з нас сонцезахисний крем залишається винятковим атрибутом подорожей на море. Де навіть під пекучим сонцем про нього забувають любителі пантенолу і ті, хто “ніколи не згоряють”. Сподіваємося, ви зрозуміли, чому не варто так робити. Адже санскрін захищає нас від сонячних опіків, зморшок, пігментації і раку.  Допомагає залишатися шкірі зволоженою і пружною, а ще зберігає її молодість.

Щоденне використання санскріну – це хоч і довготривалі, але гарантовано прибуткові інвестиції у ваше здоров’я та красу.

Захистити шкіру від сонця допоможуть:

Missha BB-крем SPF42 – ідеальний продукт для щоденного макіяжу і захисту від сонця. Натуральні екстракти ромашки і розмарину зволожують і освітлюють шкіру. Крем легко наноситься, вирівнює тон і перекриває дрібні недоліки. П’ять відтінків засобу дозволяють підібрати свій ідеальний. А надійні SPF42 захистять вашу шкіру навіть від спекотного літнього сонця.

Eyenlip Tea Tree Cream SPF50 – сонцезахисний крем з екстрактом чайного дерева надійно захищає і дбайливо доглядає за жирною шкірою. Не зважаючи на щільну і густу консистенцію, продукт абсолютно не забиває пори. Екстракт чайного дерева, потужний природний антисептик, сприяє загоєнню висипань. А ще цю крихітку зручно брати з собою, вона знайде місце в сумочці будь-якого розміру.

Missha Cicadin Centella Duo Sunscreen Stick SPF50 – засіб від сонця на водній основі. Екстракт центели азіатської заспокоює запалення, зволожує. При нанесенні злегка тане і лягає тонким прозорим шаром, що не мастить і не вибілює шкіру. Буде відмінною базою під макіяж.

Цей кишеньковий формат упаковки також зручно брати з собою.

Missha Cicadin Centella Rescue Sun Lotion SPF50 – ефективно захищає шкіру, витяжка з центели азіатської знімає почервоніння, заспокоює подразнення і вирівнює тон. Легка консистенція лосьйону підійде як база під макіяж з матовим фінішем. Засіб регулює вироблення шкірного жиру і приховує масний блиск.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована