Базовий догляд для чоловіків: чим він відрізняється від жіночого та які етапи включає?

Круто жити за часів рівноправності. І чоловіки, і жінки сьогодні можуть будувати успішну кар’єру або сидіти в декреті, ставати нобелівськими лауреатами або перемагати на конкурсах краси, бити тату або фарбувати нігті. Догляд за собою давно перестав бути тільки жіночою прерогативою. Але поки ринок чоловічої косметики стрімко зростає в США та країнах Азії, в нашій ментальності справжній чоловік все ще суворий та брутальний. “Мужики не танцюють”, не плачуть і  тим більше не користуються зволожуючим кремом.

Сьогодні спробуємо зруйнувати ці гендерні стереотипи, пояснити, чому щоденний догляд за шкірою важливий і для жінок, і для чоловіків. І як підібрати зрозумілий чоловічий догляд, не загубившись в таємничому світі ензимів, пептидів і керамідів?\

Чим чоловіча шкіра відрізняється від жіночої?

Деякі анатомічні відмінності чоловіків і жінок очевидні: у чоловіків більш розвинена мускулатура, більш високий зріст, вузький таз і широкі плечі. Також є ряд фізіологічних причин, які відрізняють чоловічу шкіру від жіночої:

Чоловіча шкіра товща

Чоловіча шкіра в середньому приблизно на 20% товще жіночої. Вона містить більше колагену і має щільніший і міцніший зовнішній вигляд.

Чоловіча шкіра більш пориста та жирніша

У чоловіків активніші сальні залози і вони виділяють в два рази більше себума, ніж жіночі. Тому чоловіча шкіра жирніше, частіше має масний блиск і схильна до висипання і акне.

Чоловіча шкіра старіє пізніше

Ознаки старіння з’являються у чоловіків пізніше, ніж у їх ровесниць. Але як тільки ці зміни починаються, вони проходять більш стрімко.

Щоденне гоління робить шкіру чутливішою

В середньому за своє життя чоловіки голяться десь 16 000 разів. Щоденне гоління видаляє верхній шар клітин шкіри, оголюючи незрілу шкіру, яка особливо чутлива до зовнішніх впливів.

Чи потрібно чоловікам доглядати за шкірою кожен день?

Шкіра – це найбільший орган людини, який захищає нас від негативного впливу довкілля. Стан шкіри – це індикатор здоров’я всього організму в цілому, він залежить від харчування, повноцінного сну, відсутності стресів і правильного догляду.

Ми вже розібралися, що чоловіча шкіра міцніша, ніж жіноча. Але незважаючи на це, вона все одно схильна до проблем: зайва жирність, прищі, зморшки або подразнення. А значить, їй теж потрібен щоденний догляд.

Найчастіше базовий набір чоловічої ванни – це зубна паста, дезодорант і гель “для всього”, яким миється і обличчя, і тіло, і волосся. Ми цінуємо такий аскетичний підхід і навіть трохи заздримо, що чоловіки встигають привести себе до ладу поки горить сірник. Тому підберемо всього декілька нових зрозумілих засобів для чоловічої ванни, які допоможуть не тільки виглядати як Джеймс Бонд, але й інвестувати в здоров’я і молодість шкіри.

Основні етапи щоденного чоловічого догляду

Хоча між чоловічою та жіночою шкірою існують відмінності, головні етапи догляду за шкірою у них ідентичні. Це очищення, зволоження, захист від сонця. Для повноцінного догляду досить купити спеціальний засіб для вмивання, зволожуючий лосьйон, сонцезахисний крем і користуватися ними щодня.

Очищення

Пінка або гель для вмивання позбавлять обличчя від бруду, мікробів і шкірного сала. На відміну від звичайного мила, вони роблять це ефективно і дбайливо, глибоко очищають пори та не пересушують шкіру. Очищення також підготує шкіру до наступного етапу і допоможе вбратися лосьйону або крему. Умиватися потрібно два рази на день: вранці і ввечері.

Missha Cicadin pH Blemish Foaming Cleanser – пінка для  очищення обличчя, підходить для делікатного догляду за чутливою і схильною до алергічних реакцій шкірою. Засіб забезпечує глибоке і дбайливе очищення, відлущує ороговілий шар, помітно зменшує кількість висипань, ліквідує запалення і почервоніння.

Зволоження

Щоденне зволоження шкіри допомагає зберігати її природний захисний бар’єр, робить її пружною. Багато чоловіків не люблять зволожуючі креми через липкість і відчуття маски на обличчі. В такому випадку вибирайте креми з легкою гелевою текстурою або зволожуючі тонери.

Зволожуючий тонер для обличчя з екстрактом кореня кігтя диявола, глибоко зволожує і тонізує шкіру, нормалізує її гідроліпідний баланс, має антиоксидантну дію. Регулярне використання засобу помітно вирівнює мікрорельєф шкіри, зменшує глибину зморшок.

Захист від сонця

Якщо ви хочете довго виглядати молодим і захистити себе від раку шкіри, санскріном або сонцезахисним кремом потрібно користуватися кожен день, виходячи на вулицю. Навіть якщо ви не на морі, а за вікном похмура погода. Сучасні засоби не тільки захищають шкіру від SPF випромінювання, а й доглядають за нею. Тому вранці після вмивання ви можете відразу наносити санскрін. А зволожуючий крем або тонер залишити для догляду перед сном.

Avene Antirougers – денний крем для обличчя з сонцезахисним фактором SPF30. Інтенсивно зволожує, знімає подразнення, почервоніння і дискомфорт. Має захист від сонця SPF30, підходить для щоденного догляду і захисту від сонячних променів.

Скраби і маски для обличчя в чоловічому догляді

Скраб – це очищуючий засіб з абразивними частинками, який механічно видаляє старі клітини шкіри, робить її рівною і гладенькою. Він працює за принципом наждачного паперу, але дбайливо і делікатно оновлює шкіру та освіжає  колір обличчя. Скрабом достатньо користуватися один-два рази на тиждень, після чого потрібно обов’язково зволожувати шкіру кремом або спеціальною маскою. Але цю процедуру варто пропустити, якщо на шкірі є запалення або подразнення.

Mizon Snail Silky Peeling Scrub – пілінг-скраб з муцином равлика, засіб для відлущування ороговілих частинок шкіри, зволоження й очищення. Ніжні частинки не травмують шкіру, оновлюють її, роблять оксамитовою і ніжною на дотик. При тривалому застосуванні розгладжуються дрібні заломи і зморшки.

Маски для обличчя можуть виконувати ряд функцій залежно від складу. Наприклад, знімати подразнення, очищати, відновлювати шкіру. Радимо звернути чоловічу увагу маски для відновлення та очищення.

Маски для очищення

Через тестерон чоловіча шкіра схильна до жирності, впоратися з цією проблемою їй допоможе спеціальна маска, яку потрібно використовувати кілька разів в тиждень. Класно працюю продукти з глиною і деревним вугіллям.

Elizavecca Face Care Milky Piggy Carbonated Bubble Clay Mask – глиняно-бульбашкова маска. Засіб добре усуває надлишки себума, нормалізує роботу сальних залоз, заспокоює запалення, запобігає появі висипань, витягує бруд з пір і звужує їх, тонізує і освіжає обличчя.

Відновлюючі маски

Це швидка допомога для обличчя, якщо у вас важлива зустріч або побачення, а відображення в дзеркалі залишає бажати кращого. Вони допомагають прибрати набряки і темні кола під очима, вирівняти колір обличчя і класно виглядати навіть після 10-ти годинного перельоту або нічних посиденьок в пабі.

Missha Talks Vegan Squeeze Skin Fitness – нічна маска, глибоко живить і насичує шкіру корисними мікроелементами. Відновлює, зволожує, загоює пошкодження, розгладжує мікрорельєф і надає природне сяйво.

Як вибирати чоловічу косметику?

Сучасний косметичний ринок одночасно тішить і лякає своїм величезним асортиментом. Найголовніше, що потрібно запам’ятати, – не обов’язково шукати спеціальні продукти для чоловіків з позначками “for men” або “men line”. Головна і найчастіше єдина відмінність між жіночими і чоловічими “баночками” – це дизайн паковання.

Наступне, що потрібно зробити, щоб не заблукати в косметичній Нарнії – це визначити ваш тип шкіри. Їх всього чотири: нормальна, суха, жирна і комбінована.

Якщо у вас великі пори, а жирний блиск з’являється через декілька годин після вмивання – ваша шкіра жирна. Якщо в осінньо-зимовий сезон вас особливо турбують сухість, стягнутість і лущення – ваша шкіра суха. Якщо ви не знайомі ні з першою, ні з другою проблемою, вітаємо, – ваша шкіра нормальна. Комбінована шкіра поєднує ознаки жирної шкіри в Т-зоні (лоб, підборіддя і ніс) і сухої на щоках.

Вибираючи засіб, звертайте увагу для якого типу шкіри він призначений, цю інформацію виробники завжди вказують на упаковці. Користуйтеся ними регулярно, вранці і перед сном, і ви будете виглядати не гірше, ніж вічно молоді Том Круз і Джаред Лето.

 

Ірина Олександрівна Старик

Ірина Олександрівна Старик

Категорійний менеджер. Освіта вища, магістр КНЕУ факультету «Економіка та Бухгалтерський облік»

Усі пости автора

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована